Consumul românilor trage UE din criză

• publicat la: 27 decembrie 2010
Consumul românilor trage UE din criză

Românii cheltuie  de 6 ori mai mult ca nemții!

“Nu renunţăm la turiştii români. Un român cheltuie 300 de euro pe zi, un german cheltuie 45-50 de euro” (Nikos Diakolios, şeful Autorităţii Elene de Turism).

Păi cum, tati? Cum au ajuns românii să cheltuiască de 6 ori mai mult ca nemții? Cum au ajuns turiştii români să umple Grecia? E România de 6 ori mai profitabilă ca Germania? O fi economia  românească vreo comoară nedescoperită? Da’ de unde! România practic nu mai are sector privat, la buget doar Dacia mai dă niște bani (cât o mai da), statul nu mai are de unde să plătească în 2011 pensiile și salariile (nici măcar așa, scăzute cu 25%). Iar marea majoritate a românilor habar n-au dacă or să mai aibă job în 2011. Păi atunci, de unde bani?

Simplu: din împrumuturi! Aşa cum guvernul e dement şi se împrumută de doi ani de zile ca să plătească pensiile şi salariile, la fel se împrumută în neștire și “masele populare”. Dar tot așa: nu ca să investească în vreo afacere, nici vorbă! Ci doar ca sa trăiască pe picior mare – las’ să vadă amărâții de nemți, imbecilizați de muncă, cum se distrează poporul român!

La așa popor, așa guverne.

“Românii petrec ca nobilii ruși în 1916!”

Asta a zis vineri, râzând cu poftă, Dr. Wolfgang Schauble, ministrul german de Finanțe. De ce a zis 1916? Pentru ca în 1917 a venit revoluția, și petrecăreții s-au dus pe copcă cu toții! La fel o sa fie și pentru români, anul 2011. Păi cum să nu râdă germanii? De ce ar plânge? Românii nu sunt de plâns, sunt de râs! Iar Schauble a fost foarte politicos să îi compare pe români cu nobilii ruși! Ei, uite, eu n-o să fiu așa politicos!

Scroafa românească s-a urcat in copac și nu mai vrea sa coboare.

De doi ani de zile, românii se tot plâng ca nu primesc salarii ca in Germania, adică “pe măsură”. Pe care măsură? Ce si-au măsurat românii, de le-a ieșit prea mare față de salariu? Profitul, sigur nu! Productivitatea, nici atât! A, eforturile? Timpul “petrecut” la serviciu? Pai alea se plătesc doar in socialism, tati! De-aia au si dat faliment toate tarile comuniste! In economia reala, “petrecerea” timpului ti-o plătești singur. Firmele iți plătesc doar o parte din profit (daca este, si daca ai contribuit la el, nu doar ai pierdut vremea pe net).

De haram ne-au venit banii, de haram s-au dus!

Boom-ul imobiliar, și sutele de firme străine care au investit atunci în România, au fost o șansă nesperată să construim o adevărată economie capitalistă, rezistentă la şocuri şi prosperă. O şansă care nu se va mai repeta.

Pentru 12 milioane de români, banii au venit de haram în ultimii 3-4 ani. Bugetarii au primit gratis stimulente și măriri de salarii (pe gratis, pentru că serviciile lor erau tot mai proaste). Mărirea salariilor la bugetari a dus la mărirea salariului mediu şi automat, a pensiilor. Adică, tot bani pe gratis. Iar firmele din jurul partidelor şi sindicaliştii și-au primit şi ei partea din jaful național. Toată lumea era mulțumită. De aia n-au fost mitinguri. Ce-i drept, România a ajuns cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. Dar dacă omului îi vine salariul la timp și chiar mărit, dacă îi mai iese şi o mică atenție săptămânal, de ce să facă valuri și să nu-i lase şi pe alţii să trăiască?

Numai că banii veniți de haram, de haram s-au şi dus! Românilor le-a intrat în cap că dacă consumă mult, creste și economia. Da, tăntălăilor, crește. Dar nu a voastră!

“Vă e milă? V-am luat banii!” (din filmul Filantropica).

Așa că măsura reală a economiei românești a ajuns acum sub zero. România pierde mult mai mulți bani decât câștigă, și și-a acoperit până azi falimentul doar prin împrumuturi. Care, din 2011, vor trebui plătite (plus dobânzile, pentru că în realitate banii nu sunt niciodată pe gratis).

Așa că ăsta va fi și nivelul salariilor în România în anul adevărului, 2011: zero! Nimic. Marea majoritate a românilor vor fi şomeri. A, au rate de plătit? Își pierd casele? BMW-urile? N-o să mai meargă în Grecia la vară? N-or să mai fumeze trabuc? Nasol, ce să zic! Mi se rupe inima!

Scroafa românească are acum de ales: sau coboară din copac, sau moare de foame acolo. Ce o să facă? Păi, mi se pare amuzant să ne uităm. Ăsta da, spectacol!

Mihai Giurea-  money.ro

Lasati un comentariu