Elevi careieni în Polonia

• publicat la: 8 decembrie 2010
Elevi careieni în Polonia

Un grup de elevi de la Şcoala Vasile Lucaciu din Carei , insoţiţi de cadre didactice ,au efectuat  o vizită de documentare de şase zile la şcoala parteneră din oraşul Gliwice,  Polonia, in perioada 29 noiembrie-4 decembrie 2010.

“ Documentarea face parte integrantă din proiectul ecologic DRUM SPRE UN VIITOR VERDE , proiect derulat pe o perioadă de doi ani şi finanţat de Comisia Europeană, comitetul de părinţi şi profesori” ne-a declarat prof.Alina Mocanu , coordonatoarea proiectului.

In urma evaluării proiectului de către Comisia europeană , acesta a obţinut un meritoriu loc III  dintre toate proiectele multilaterale şcolare depuse pentru perioada  2010-2012.

La Şcoala Generală nr.21 din Gliwice au mai fost prezenţi  elevi şi profesori din  Grecia,Slovenia,Italia, Franţa,Spania.

Deşi programul celor şase zile a fost extrem de incărcat, elevii careieni au făcut faţă cu succes la concursurile organizate, obţinând rezultate remarcabile.

Prima zi a fost rezervată prezentării şcolii şi participării la un concurs cu teme ecologice la care elevii Nuna Raul,Vass Peter şi Varga Andrei au obţinut  locul I

Deosebit de interesantă a fost vizita la centrul ecologic de la Rogoznik sau cea din staţiunea Wisla unde copii au avut posibilitatea să schieze.

„Mi-a plăcut să cunosc  alţi copii,să văd cum invaţă, cum trăiesc,cum se distrează”.M-am imprietenit cu copii din alte ţări,cu alţi participanţi.Aş schimba dacă aş putea  ceva in oraşul nostru, chiar dacă era zăpadă acolo oraşul era curat, oamenii de la primărie işi făceau treaba ” a ţinut să ne spună Alexandra Cogneac, una dintre participante, elevă in clasa a VIII-a.
Pentru alegerea logo-ului proiectului s-a organizat un concurs în urma căruia a fost desemnat căştigător cel  creat de echipa Poloniei.

Ultima zi a  fost şi cea mai incărcată, nu numai ca orar ci şi emoţional. După vizitarea  postului de radio local şi vizitarea Grădinii Botanice Palmijarnia, elevii au fost primiţi la Primăria oraşului Gliwice chiar de către dna Primar.

Vass Peter  a fost deosebit de incântat de tot ce a văzut :” a fost deosebit de frumos,nu ştiu dacă voi  mai avea vreodată ocazia să mai văd aşa ceva.Am vizitat locuri deosebite, am intâlnit mulţi oameni interesanţi ,am ascultat multe păreri.Aş repeta oricând o asemenea experienţă”.

Ziua s-a incheiat cu un spectacol ce l-a avut ca invitat pe  Moş Nicolae care a cerut  participanţilor careieni să prezinte o horă românească.

Atât elevii cât şi cadrele didactice participante  ne-au declarat că au trăit o experienţă unică şi işi doresc să mai participe la astfel de activităţi educative.

“Am intâlnit oameni călduroşi şi primitori,diferiţi de cei de la noi.Oamenii sunt civilizaţi, oraşul este curat ,ordonat ,deşi are 194.000 locuitori’ a remarcat Iulia Zaharie.
Beiland Arnold a remarcat că structura invăţământului este diferită  faţă de a noastră .Notarea elevilor se face de la 1la 6 ,iar nota 6 este foarte greu de obtinut “Am văzut in şcoală clase in care erau integraţi copii cu dizabilităţi dar erau şi clase in care erau numai copii cu dizabilităţi.Scoala era mai frumoasă mai modernă , dar şi copii erau mai cuminţi”.

Lui Nuna Raul i-au plăcut condiţiile existente in acea şcoală generală.”Scoala era prevăzută cu vestiare, undeva lângă intrare, unde puteai să-ţi schimbi pantofii ,să-ţi laşi hainele groase.Elevii cu dizabilităţi aveau acolo dulapuri şi nu erau nevoiţi să-şi ducă toate cărţile acasă.Scoala avea cantină proprie”.

Pe lângă experienţa deosebită, de neuitat, Varga Andrei a fost impresionat de  structura invăţământului polonez.”Se incepe la 4 ani cu clasele de grădiniţă , se continuă cu ciclul primar , clasele I, II, III apoi ciclul gimnazial I, ce cuprinde clasele 4, 5, 6 şi urmează ciclul gimnazial II cu clasele 7,8,9.Liceul cuprinde clasele 10,11, 12. E interesant, dar  imi place la noi.”

Din delegaţia participantă au făcut parte cadrele didactice  Belteki Elisabeta,. Pfeifer Andrea şi  Mocanu Alina  precum şi elevii claselor a VIII-a, Zaharia Iulia, Cogneac Alexandra,Beiland Arnold, Nuna Radu,Vass Peter şi Varga Andrei.

redacţia

Lasati un comentariu