Germania ar putea renunţa la euro

• publicat la: 4 decembrie 2010
Germania ar putea renunţa la euro

Nu este exclus ca Germania, principala putere economică europeană, să se retragă din zona euro, relatează realitatea.net.

Cancelarul german Angela Merkel i-ar fi transmis premierului elen George Papandreu, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, de la finele lunii octombrie, că ia în calcul posibilitatea retragerii Germaniei din zona euro, notează publicaţia britanică The Guardian.

Potrivit unor martori care au asistat la discuţie, citaţi de The Guardian, George Papandreu ar fi acuzat-o pe Angela Merkel că a făcut propuneri “nedemocratice” la summitul din octombrie, când cancelarul Germaniei a cerut insistent ca statele din zona euro care cer ajutor financiar , precum Grecia şi Irlanda, să-şi piardă dreptul de vot în anumite decizii economice. Potrivit sursei citate, răspunsul “doamnei de fier” a Europei a fost unul tranşant: “Dacă acesta este genul de club în care se transformă zona euro, atunci poate că Germania ar trebui să-l părăsească”.

Este pentru prima dată în cele 10 luni de la izbucnirea crizei deficitelor din zona euro când chiar principalul apărător al monedei unice, Germania, invocă posibila renunţare la aceasta. Până la urmă, cererea cancelarului german nu a fost aprobată, dar Merkel nu a renunţat la idee, pe care o va susţine şi la următorul summit.

Berlinul a avut însă câştig de cauză în altă  problema : înfiinţarea mecanismului permanent de ajutorare a statelor aflate în pericol de faliment, cum a fost cazul Greciei, cum e cel al Irlandei şi cum ameninţă să fie şi cazul Portugaliei.

sursa RLonline

Lasati un comentariu