România, campioană europeană la decoraţii secrete

• publicat la: 28 decembrie 2010
România, campioană europeană la decoraţii secrete

10.000 de decoraţii de tip militar, dar şi câteva civile a conferit – numai în ultima lună – preşedintele României, Traian Băsescu, cadrelor active şi câtorva rezervişti din structurile militare, mai ales celor din structurile de forţă şi din serviciile secrete.

Avalanşa de decrete prezidenţiale din ultima lună, majoritatea secretizate în premieră pentru un act de conferire a unor distincţii de acest fel, ascunde nu mai puţin de 10.000 de decoraţii conferite de şeful statului român, după cum au declarat pentru cotidianul.ro surse din Administraţia Prezidenţială.

Numai prin trei dintre cele patru decrete prezidenţiale semnate doar de Crăciun au fost decorate 740 de cadre militare. Cele trei decrete sunt printre puţinele nesecretizate. Cel de-al patrulea este secretizat la fel ca şi suita impresionantă de asemenea acte oficiale, aflându-se sub puterea Legii Secretului de Stat.

Lucrătorii decoraţi

Primii decoraţi dintre cei 10.000, în seria de toamnă-iarnă 2010, au fost „lucrătorii” Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Protecţie şi Pază. O adevărată ploaie de decoraţii a revărsat, însă, T. Băsescu, conform aceloraşi surse ale cotidianul.ro, peste Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Unde, se pare, a rămas nedecorat doar pilonul cel mare purtător de antene, relee şi repetitoare, dar şi de multe urechi din curtea cazărmii centrale.

Au urmat la rând seriile de decrete de decorare pentru ofiţerii, subofiţerii, maiştrii militari şi salariaţii civili din Ministerul Apărării Naţionale şi din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Secretizarea listelor cu decoraţii a fost inaugurată de T. Băsescu în luna mai a acestui an. Atunci preşedintele ţării a decorat tot Serviciul de Protecţie şi Pază, instituţie pe care o preferă celor tradiţionale ale poporului român, precum Poliţia.

sursa  www.cotidianul.ro

Lasati un comentariu