Superstiţii la cumpăna dintre ani

• publicat la: 30 decembrie 2010
Superstiţii la cumpăna dintre ani

Ultima zi a anului, 31 decembrie, reprezintă, potrivit traditţei populare din România, data morţii dar şi cea a renaşterii orânduirii in lume. Ca orice eveniment important, această zi a fost asociată cu o serie de superstiţii şi credinţe din popor.

Ideea care stă la baza superstitiilor este că lucrurile pe care le faci ori se întamplă de Anul Nou te influenţează pe parcursul intregului an ce vine, astfel oamenii se grăbesc să invite norocul în viaţa lor şi să dea afară pe uşa răul.

Iată câteva dintre acestea:

Este bine să îţi plăteşti toate datoriile pentru a nu fi în datorii tot anul următor. Cel puţin aşa este superstiţia, care în mod evident nu ţine cont de eventualele rate la bancă, iar pe acestea să nu le luam totuşi în calcul…

Nu trebuie să fii certat cu nimeni, spunându-se ca altfel duşmănia se va păstra tot anul.

Aduce ghinion dacă agăţi calendarul înainte ca noul an să înceapă.

Ceea ce faci în ajun de An Nou vei face tot anul următor.

Nu se mănâncă carne de pasăre, pentru că se spune că aceasta scurmă şi aruncă norocul departe de casă. În schimb aduce noroc să mănânci carne de porc sau linte de Anul Nou. Se mai spune că e bine să se mănânce peşte, că astfel tot anul să îţi meargă bine ca peştelui în apă.

Noul an nu trebuie să te surprindă cu paharul gol; în acest fel te poti asigura că anul următor va fi încărcăt de împliniri.

Pentru noroc în viaţă soarbe ultimele picături dintr-o sticlă cu băutura de Anul Nou.

La miezul nopţii, pune-ţi o dorinţă. Sunt mari şanse ca ea să se împlinească, aşa încât… ai grijă ce-ţi doreşti!

Sărutul de la miezul nopţii marchează nu numai sentimentele care ne leagă de persoanele respective, ci şi modul în care vor evolua relaţiile noastre cu oamenii în cauză în timpul anului care tocmai începe. Cu alte cuvinte, este de dorit ca la cumpăna dintre ani, persoana iubită să fie lângă tine.

În noaptea de Anul Nou, poartă ceva roşu (aduce noroc), iar pe 1 ianuarie îmbracă-te cu o haină nouă, din acelaşi considerent. La miezul nopţii, toate uşile ar trebui să fie larg deschise, pentru a lăsa anul „vechi” să iasă.

O bijuterie sau un bănuţ din aur sau argint aflat asupra ta la trecerea dintre ani, aduce noroc şi prosperitate.

Este bine ca noul an să te găsească având ceva bani în buzunar, pentru a nu duce lipsă de ei tot anul. Suma nu contează, e vorba doar de idee, aşa încât câteva monede sunt suficiente.

Dacă faci cât mai mult zgomot la trecerea dintre ani sperii spiritele rele care se vor îndeparta de casa ta.

Anul Nou va fi luminos şi bun dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă până la ziuă.

Nu se strânge masa din noaptea de Revelion pentru ca anul să fie îmbelşugat.

Fetele nemăritate, dacă împrumută o verighetă şi o poartă de Anul Nou pe al treilea deget de la mâna stângă îşi pot visa viitorul soţ.

Tot la Anul Nou se taie o ceapă în 12 părţi, se sărează şi se pune pe o farfurioară. Se crede că fiecare felie de ceapă arată cum va fi luna respectivă a anului care începe: ploioasă sau secetoasă.

Primul om care va trece pragul în prima zi din noul an va influenţa tot anul. Persoanele brunete aduc noroc, persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion. Dacă prima persoană care intră în casa e femeie – va fi un an prost, dacă e barbat – va fi un an norocos.

Pe 1 ianuarie nu aruncă nimic din casă, nici măcar gunoiul. Dimpotrivă, este de dorit să primeşti un cadou pe 1 ianuarie, oricât de mic şi nesemnificativ ar fi acesta.

Copii născuţi de Revelion aduc noroc şi prosperitate celor din casă.

Pe 1 ianuarie, copii merg cu Sorcova; superstiţia spune că cine rămâne nesorcovit, totul anul va fi bolnăvicios şi nenorocos.

Distrează-te şi savurează fiecare clipă din acest Revelion şi uită măcar pentru câteva ore de legile fizicii şi ale logicii, pentru a-ţi permite magia de a crede în superstiţii.

sursa  Carpinet.ro

comentarii

de lavinia la 30 decembrie 2010 - 18:48

apoi si daca persoana iubita este in strainatate si nu poate ajunge are ceva?:(….

Lasati un comentariu