Tokes vrea să mute Ziua Naţională a României

• publicat la: 6 decembrie 2010
Tokes vrea  să mute Ziua Naţională a României

Laszlo Tokes este pe cale să işi vadă visul cu ochii. Eurodeputatul maghiar, impreună cu radicalii in jurul său, au hotărât să materializeze un proiect “clocit” cu grijă de ceva vreme : infiintarea Partidului Popular Maghiar. Media naţională şi locală a dat mai multe semnale puternice in ultimele luni despre intentiile periculoase ale radicalililor maghiari. Aceeaşi media anunţă acum punerea in practică a planului lui Tokes dar si faptul că acesta vrea ca România să işi serbeze Ziua Naţională la altă dată decât 1 Decembrie.

Dacă acesta reuşeşte in demersul său se poate spune că cel care a declarat nu odată, fără să fie sancţionat aspru de cei indrituiţi să acţioneze, că Ziua Natională a României, 1 Decembrie, “ este zi de doliu pentru maghiari” odată ajuns la cârma noului partid poate, pe de o parte, să scoată UDMR-ul din Parlament şi, pe de alta, să creeze tensiuni foarte mari in rândul populaţiei, apăsând la maxim pe “butonul roşu” al “ valizei” cu pretentii  clamate de autonomie a minorităţii maghiare din România si cu cele privitoare la Ziua Naţională a României.

La Adunarea generală a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) de la Odorheiu Secuiesc, unde s-a luat decizia de infiintare a Partidului Popular Maghiar, cei 230 de delegatii au mai adoptat o Rezolutie. Conform acesteia puterea de la Bucuresti este somată să schimbe data Zilei Nationale a României. Motivul invocat in document: „…maghiarii din România, 1,5 milioane de persoane, nu vor avea niciodată motive de sărbătoare pe data de 1 decembrie”. Documentul oficializează astfel declaraţia lui Laszlo Tokes, din 1 Decembrie, 2010, de la Budapesta, potrivit căreia Ziua Naţională a României este „o zi de doliu pentru toţi maghiarii din această ţară”.

Ce pozitie adoptă UDMR-ul si PCM-ul faţă de deciziile luate de radicalii maghiari la Odorheiul Secuiesc? Oficialii UDMR consideră ca actiunile lui Tokes au “binecuvântarea” premierului Ungariei.Pozitia PCM a fose exprimată chiar de preşedintele formatiunii, Szasz Jeno; “ cred că Tokes nu va avea sanse in acest sens pentru că maghiarii din România au acum alte probleme , în primul rând economice, iar opţiunile lor politice sunt clare, fie votează comuniştii din UDMR, fie cu noi, PCM-ul, care suntem singurul partid de dreapta şi anticomunist autentic.” Nici una din formatiuni nu isi exprima insa pozitia fata de Rezolutia de schmbare a datei Zilei Nationale a Romaniei.

Nu este de neglijat faptul că UDMR-ul din ale cărui rânduri provine Tokes care a si fost puternic susţinut, de altfel, de formatiunea lui Marko Bela să ajungă europarlamentar, a mai făcut jocuri duble, pliindu-se şi repliidu-se in declaratii şi actiuni dictate doar de interese total nefoloistoare României si in sprijinul, in special, al vârfurilor politice si economice ale minoritătii maghiare. .Cât priveste PCM-ul si aici apar multe si mari semne de intrebare, cunoscute fiind manevrele si actiunile preşedintelui acestuia, Szasz Jeno care se bate electoral cu UDMR, pe care l-a acuzat nu odată de “prostitutie poltica” dar nu ezită să pledeze pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

Cât priveste pozitia autorităţilor române se pare că acestea stau incă in espectativă. Nu stim dacă din motive politice sau din alte raţiuni.

sursa   ziare.ro

comentarii

de Roly la 6 decembrie 2010 - 17:17

Aha…..bine.
Eu personal nu prea cred asta, si nici nu ma intereseaza.
Ceva stiri despre orasul nostru?

de Ioan Asan la 6 decembrie 2010 - 18:29

Interesant! Maine poimaine ne spun si cand sa ne sarbatorim ziua nationala! Asta da democratie! Minoritatea ne impune ziua nationala! E clar ca trebuie schimbata constitutia si introdusa retragerea cetateniei romane pentru provocatorii iredentisti, sovini de acest gen. Pai daca nici asta nu mai putem decide, ce ati zice sa devenim noi minoritate?

de Ioan Asan la 6 decembrie 2010 - 18:30

Care autoritati? Care ratiuni de ordin politic? Impotentii astia se sperie de UDMR!

de Vlad la 6 decembrie 2010 - 19:00

se gandeste intocmai cu fundul, de ani intregi se sarbatoreste pe 1 decembrie ziua nationala, si in momentul de fata cu ce il deranjeaza pe nenea tokes lucru asta?

de Mihai Viteazyl la 7 decembrie 2010 - 04:45

Cred ca nu ii convine dlui Tokes sarbatoarea nationala a Romaniei asa in general;solutia e relativ simpla,l-as declara personna-non grata pe teritoriul Romaniei,care este stat unitar si independent,degeaba incearca urmasii lui Attile,hunii nostri migratori din vecini sa considere aceasta zi drept doliu national;daca ar fi sa ne luam dupa acest popor migrator asezat in Campia Panonica cu cateva decenii in urma,William Shakespeare este Shakespeare Wilmos,Isus are origini maghiare,deci toti ar trebui sa fim unguri;eu vreau sa transmit un mesaj clar acestui sovin in numele spiritului acelui viteaza care a unit prima data tarile care vorbesc aceiasi limba:sa plece de aici si sa emigreze in Kongo intre speciile de maimutze!

de Vlad la 7 decembrie 2010 - 12:24

mi se pare ca domnul Mihai viteazyl are putina dreptate, daca tie Roly nu-ti convine gandeste-te ca „e democratie si libertate”, deci ai voie sa iti dai cu parerea

de attila la 7 decembrie 2010 - 15:34

Hei, Mihai Viteazyl, persona non grata se declara reprezentantii diplomatici ai unui stat pe teritoriul altui stat. Pe Tokos nu-l poti declara asa ceva pentru ca el nu este reprezentant oficial al Ungariei, sau al altui stat. El este cetatean roman, iar conform Constitutiei Romaniei, cetatenia romana dobandita prin nastere nu poate fi retrasa, pierduta, anulata decat prin renuntarea benevola la ea de catre persoana in cauza. Ca urmare, ar trebui modificata Constitutia pentru a permite retragerea cetateniei. Apoi, in conditiile legii, s-ar putea face asa ceva, adica retragerea cetateniei. Legal, in conditiile legislatiei de azi, nu se poate.

de attila la 7 decembrie 2010 - 15:35

Deci, Tokos sta pe aici atat cat vrea el.

de attila la 7 decembrie 2010 - 15:42

Roly, care e problema ta? Vrei sa reinfiintezi cenzura? Asta mergea pe vremea Ungariei Mari, cand daca ai fi criticat statul ungar te pastea chiar si puscaria, nu numai amenda usturatoare. Pe atunci se scria cu Codul Penal ungar pe masa, daca voiai sa fii sigur ca nu comiti vreo ofensa la adresa statului maghiar.
Tu nu vezi ca pe Tokos nu-l putem impiedica sa spuna lucruri mult mai grave decat ce spune Mihai V. Dar chiar, oare de ce nu ai propune tu sa se interzica ceea ce spune tokos?

de attila la 7 decembrie 2010 - 15:43

Roly, nu cumva vrei sa participi in comitetul de redactie? Ca sa decizi tu ce se publica si ce nu. Ce zici?

de KASSAI LORANT la 7 decembrie 2010 - 17:15

auzi attila?!,Tokes a facut pt Ardeal si ardleni,mai mult ca toti ceilalti impreuna! in afara de Doina Cornea si Tokes Laszlo nu a avut nimeni curajul sa se opuna dictaturii ceusiste!!!!! restu zero barat! unde era vadim si ceilalti mari romani?! …scriau ODE pentru ceausescu,inclusiv si iertatul Paunescu!

de attila la 7 decembrie 2010 - 20:37

Stii care-i imnul lui Kassai? C-asai romanul!
Esti atat de slab informat incat nu ar merita sa-ti raspund. Totusi, pentru ca enormitatea afirmatiei tale ar putea crea confuzii, prefer sa comentez.
E parerea ta ca Tokos a facut ceva pentru Ardeal. Ce anume a facut? Si pentru care ardeleni? Ca si eu sunt ardelean si nu a facut nimic pentru mine. Nu vad decat ca incearca sa provoace neintelegeri intre romani si maghiari. De asta avem nevoie? Si de autonomie pentru sub 1000 de secui? Ca atatia secui sunt in Romania conform recensamantului din 2002. Dar desi sunt atat de putini, vor 3 judete cu o populatie de peste 1.100.000 de locuitori. Poate tie ti se pare normal, mie insa nu.
Fara sutele de mii de oameni care au iesit in strada in Timisoara, Arad, Cluj, Bucuresti si fara ca armata sa treaca de partea demonstrantilor aiureala lui Tokos ramanea exact cum caracterizezi tu restul: adica zero barat! Deci atentie, ca sutele alea de mii de oameni care au iesit in strada cand inca ceausescu si PCR erau la conducere au avut curaj sa se opuna tocmai dictaturii lui ceausescu. Cam multi au avut curajul sa iasa in strada in fata armatei, ceea ce iepurasul de Tokos nu a facut. El a disparut pentru cateva zile. Si i s-au opus lui ceausescu si altii: cei care au facut sindicatul liber SLOMR (peste 160 de oameni) cei 6 fosti mari activisti (Barladeanu, Brucan etc.)Si Doina Cornea si Mircea Dinescu si altii unii stiuti, altii nestiuti, cum au fost si membrii de partid de la actualul Liceu Teoretic Carei, romani si unguri. Si cei care la mitingul din Bucuresti l-au huiduit pe ceausescu in fata si in direct au avut curaj. Chiar si armata, care nu a reprimat demonstratiile in decembrie 1989 a avut un mare curaj.
Cat despre vadim, ar fi bine sa stii ca isi depusese carnetul de partid inca din mai 1989, nu scria ode precum ti se pare.
Asa ca, pe scurt, afirmatiile tale nu se sustin (ca sa nu spun ca minti sau vorbesti prostii).
Nu vad de ce il amesteci aici pe regretatul Adrian Paunescu, care a promovat inclusiv valori unguresti din Ardeal. Pentru ca a scris despre golgota Ardealului sub stapanire maghiara?
Acuma sigur, dupa parerea ta cei care au spus „nu” tulipanului au facut o mare greseala. Spre surprinderea ta, mai sunt si unguri care chiar se simt cetateni romani si nu inghit provocarile iredentiste ale celui pe care il admiri (Tokos). Cu o singura afirmatie a ta sunt totusi de acord, dar cu un mic amendament: Tokes a facut pt Ardeal si ardeleni, mai mult iredentism ca toti ceilalti impreuna!

de Roly la 8 decembrie 2010 - 09:24

Attila, pot sa spun si eu tie ca „Esti atat de slab informat incat nu ar merita sa-ti raspund”
Nu stiu de unde ai informatii, cred ca inca de la Ceausescu.
Vorbesti aici de sub 1000 de secui.

2 mari orase din zona:
„-Miercurea Ciuc
La recensământul din 2002 o populaţie de 42.029 locuitori, din care 34.359 maghiari, 7.274 români, 262 romi, 67 germani etc.
-Sfantu Gheorghe
În anul 2002, din cei 61.512 locuitori, 46.121 (74,9%) erau de etnie maghiară şi 14.131 (22,9%) de etnie română.”

de careianu la 8 decembrie 2010 - 09:35

Da secuii unde is in aceste date , rolyka ?ca se face tam-tam de tinutu secuiesc nu de tinutu unguresc .Adica maghiarii din carei sunt totuna cu secuii ? cam asa ceva inteleg ca vrei sa spui tu

de gabi la 8 decembrie 2010 - 09:58

impuscati-va. incet, nu va grabiti, cu rabdare, dar impuscati-va.

de attila la 8 decembrie 2010 - 18:59

Roly, tu chiar esti prost, sau nu intelegi romaneste? Vrei sa-ti desenez, sa-ti scriu ungureste? Pai din ceea ce ai scris chiar tu, mai citeste inca o data: unde sunt pomeniti secuii intre cei pe care i-ai enumerat? Nu vad secui pe acolo. Vad maghiari si altii, dar nu vad secui. Deci cel slab informat esti chiar tu. Eu am spus nu ca nu sunt maghiari, ci ca sunt sub 1000 de secui. S-au declarat sub 1000 drept secui. Asta nu este vina mea, nici a ta, ci a lor. Doar opt sute si ceva s-au declarat secui. Cati s-au declarat maghiari, nu are importanta. Si acuma ajungi exact la vorbele mele, dar cu cifrele tale: nu sunt decat sub 1000 de secui in judetele Harghita, Covasna si Mures, care judete au impreuna cam 1.100.000 de locuitori. Si pentru aia sub 1000 de secui sa facem autonomie secuiasca? Tokos al tau e bolnav la cap cand spune asta. Nici tu nu esti departe de boala lui (sovinita + iredentita) daca nu intelegi urmatorul lucru: secuii au disparut, fiind maghiarizati. La 1848, Targu Mures inca era cel mai mare oras secuiesc. In cateva decenii, secuii au disparut, fara urma, fiind inlocuiti de maghiari. Ei, si acuma Roly, hai sa-ti spun cum e cu autonomia, dar zold in fata: ungurii sovini, care nu vor sa traiasca nici impreuna cu romanii, nici in Romania si care nu accepta ca sunt o minoritate aflata intr-o alta tara decat Ungaria si care nu vor limba romana cu nici un chip, au speculat faptul ca inaintea revolutiei de la 1848 secuii aveau o forma a lor de autonomie feudala, care exista in voievodatul Transilvaniei si apoi in principatul Transilvaniei de vreo cateva sute de ani. Ei au zis asa: daca opincarii astia valahi imputiti nu vor sa ne dea autonomie teritoriala, astfel ca sa nu ne mai amestecam cu ei, lasa ca incercam altfel : sa obtinem autonomia secuiasca, pentru ca secuii au avut-o in Transilvania. Ce au uitat sovinii lui Tokos este ca, de dragul „unitatii” maghiare, aproape toti secuii, cati au mai ramas dupa maghiarizarea fortata, s-au declarat unguri. Si acum apare paradoxul: vrei autonomie secuiasca, dar nu mai avem secui. Nu e o fericire pentru elita maghiara, pentru ca apare problema evidenta pentru orice idiot, mai putin pentru fanaticii hungarismului: cum sa faci autonomie secuiasca, pentru secui, dar fara secui? O autonomie cu limba oficiala maghiara, nu cu limba secuiasca. Poate ca stii, Roly, ca secuii au fost diferiti de unguri, ei au fost intalniti abia dupa honfoglalas(ocuparea tarii, pentru cine nu stie ungureste). Deci, dilema e urmatoarea, pe care Tokos si ai lui o rezolva cinic astfel: vrem autonomie secuiasca si nu ne pasa ca nu mai sunt secui (pe care ungaria mare din Austro – Ungaria i-a maghiarizat, dar cerem autonomie secuiasca pentru maghiarii din „secuime”. Cum ne-a obisnuit deja, Tokos are tupeu. Mult. Adica, voi opincari valahi imputiti si necivilizati cu care ne e scarba sa traim impreuna – si de aceea pentru noi 1 decembrie e zi de doliu – sa le dati ungurilor din Mures, Harghita si Covasna autonomie secuiasca, autonomie pe care, culmea, tot ungaria mare a desfiintat-o, atunci cand a desfiintat autonomia Transilvaniei.
Dar, putem sa ne asteptam de la Tokos si ai lui sa manifeste logica?

de attila la 8 decembrie 2010 - 19:04

Pentru Stefan cel Mare
Solutia propusa de dumneata nu este aplicabila cetatenilor romani care au dobandit cetatenia romana prin nastere. Trebuie modificata Constitutia Romaniei pentru a permite o astfel de masura. Deci, rezumand, in cadrul legal actual, nu se poate expulza un cetatean roman din Romania. Dorintele dumitale nu se pot realiza in varianta pe care o propui. Asta este legislatia. Schimbati-o si se va putea.

de attila la 8 decembrie 2010 - 19:22

Roly, observ ca esti interesat de daci. Spre stiinta ta, situatia dacilor si a secuilor nu se compara. Mai intai pentru ca dacii au locuit chiar si prin „secuime” vreo 2000 de ani, inainte sa apara secuii pe acolo. Iar secuii au ajuns in coltul de sud – est al Transilvaniei spre 1200, ca avangarda a inaintarii ungare in Transilvania. Obiceiul la asiatici(iar ungurii vin Asia) era ca natiile care li se alaturau sa lupte in avangarda. Una din natiile care s-au alaturat ungurilor dupa intrarea lor in Panonia au fost secuii, a caror origine este inca neclara, dar care erau cu precizie prezenti in bazinul carpatic inainte de venirea ungurilor(honfoglalas). Si fiindca s-au alaturat ungurilor, au fost obligati sa fie in avangarda acestora. In evul mediu, secuii aveau o autonomie in scaunele lor si se bucurau de privilegii, formand una din cele 3 „natiuni” feudale privilegiate: nobilii(ungurii), sasii si secuii. Modernizarea societatii a impus desfiintarea autonomiilor locale – cum era cea secuiasca – in conditiile capitaliste. Culmea ironiei este ca tot sub dominatia ungara s-a desfiintat si autonomia secuiasca. Iar acum unii unguri vor s-o reinfiinteze -zic ei – pentru secui (pe care insa i-au desfiintat prin maghiarizare). Dar, apropos de maghiarizare, Roly, in „secuime” au locuit permanent si romani, pe care mai intai secuii i-au asimilat sau i-au fortat sa se mute peste Carpati, iar mai apoi, proaspat devenitii maghiari i-au deznationalizat, fortandu-i sa vorbeasca limba maghiara.

de attila la 8 decembrie 2010 - 19:36

Deci, Roly poti sa spui “Esti atat de slab informat incat nu ar merita sa-ti raspund”, dar spune pentru tine, fiindca tu ai aratat limpede ce confuzie este in capul tau: anume ai confundat ungurii cu secuii. Mare greseala! Vezi ca te spanzura Tokos ca ii iei motivele sa ceara autonomie secuiasca si il obligi sa ceara autonomie maghiara, care e o chestie prea stravezie.
Cat despre cifre, nu le-am luat de la Ceausescu ci ma referam exact la recensamantul din 2002, dar nu numai pentru doua orase, ci pentru cele 3 judete revendicate de autonomistii lui Tokos. Asa ca, mai documenteaza-te si apoi vorbeste, ca sa nu te pui in situatia penibila de a-ti „bate cuie in talpa” cu propriile informatii.

de anonim000 la 10 decembrie 2010 - 12:13

sa mearga in Ungaria si acolo sa faca ce vrea, nu la noi acasa…aici in Romania!

si cat despre tinutul secuiesc….nciodata nu va primi autonomie, si niciodata ardealul nu va mai fii o parte din Ungaria…
si incetul cu incetul si noi romanii incepem sa ne saturam si o sa se disperseze chestiile astea …

de Gabi D la 18 decembrie 2010 - 19:22

Acest Tokos a facut mult rau atat romanilor ,cat si ungurilor!E mai sovin decat toti sovinii!Rusine sa-i fie!(si se mai da si preot,halal!)

Lasati un comentariu