7 sfaturi cum să faci mişcare pe frig

• publicat la: 14 ianuarie 2011
7  sfaturi cum să faci mişcare pe frig

Frigul iernii reuşeşte să îi sperie şi pe cei mai sportivi dintre noi şi îi determină să sară peste antrenamente. Ştim însă ca pofta vine mâncând şi cunoaştem prea bine beneficiile pe care le aduce sportul atât pentru siluetă cât şi pentru sănătate. Exercitiile fizice efectuate regulat întăresc sistemul imunitar, cresc nivelul de energie şi ajută la prevenirea stărilor de depresie.

În ciuda temperaturilor scăzute, este important să ne continuăm programul de exerciţii fizice ca să prevenim luarea în greutate. Astfel vom întâmpina vremea caldă într-o formă excelentă. Nu trebuie însă să uităm că este iarnă, temperaturile de afară sunt scăzute şi trebuie să fim pregătite adecvat pentru antrenamentele efectuate în aer liber. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta.

1. Încălzirea, mai importantă ca niciodată…

Deşi exerciţiile de încălzire sunt întotdeauna importante, iarna acestea sunt chiar vitale. În perioada rece, muşchii sunt mai încordaţi decât în zilele de vară şi au nevoie de mai multe exerciţii de încălzire pentru a se pregăti de mişcare şi pentru a se evita accidentările.

2. Hidratează-te!

Este o regulă esenţială atât vara cât şi iarna. Ca şi zilele toride de vară, zilele geroase predispun la deshidratare. Nu pleca de acasă fără o sticlă de apă. Consumă apă din plin înainte şi dupa antrenament.

3. Îmbracă-te adecvat

Una dintre cele mai frecvente greşeli pe care le facem este să ne îmbrăcăm prea gros când ieşim să facem mişcare. Ne încălzim, transpirăm şi apoi tremurăm. Soluţia? Să ne îmbrăcăm în mai multe straturi pentru a le manevra cu uşurinţă şi pentru a le scoate când ne este cald. Dacă afară este foarte frig, este recomandată purtarea unui fular sau a unei eşarfe pentru a încălzi aerul înainte de a pătrunde în plămâni.

4. Protejează-ţi pielea!

Înainte de a ieşi în frig, nu uita de balsamul de buze şi crema hidratantă. Frigul reprezintă un factor extrem de agresiv pentru pielea ta.

5. Nu uita de protecţia solară!

Nu doar vara trebuie să-ţi protejezi pielea de soare. Foloseşte produse care blochează razele UVA şi UVB, cu protecţie cel puţin 30. De asemenea, protejează-ţi ochii de lumina puternică reflectată de zăpadă cu ajutorul ochelarilor de soare.

6. Redu programul de exercitii

Dacă afară temperaturile sunt sub -10 grade Celsius, nu exagera cu exerciţiile efectuate în parc. Dacă într-o zi normală antrenamentul tău se întinde până la o oră de 3-4 ori pe săptămână, acum poţi să îl reduci la o jumătate de oră pentru a-l face mai plăcut şi uşor de realizat.

7. Amenajează-ţi propria sală de gimnastică

Afară ninge, e viscol şi nu ai ieşi din casă pentru nimic? Nu este un motiv să nu faci mişcare. O bandă de alergat este tot ce ai nevoie pentru a te menţine în formă. În plus, sunt o mulţime de exerciţii pe care le poţi face acasă.

Iarna face parte dintre inamicii de temut ai siluetei. Este cunoscut faptul că multe dintre noi iau în greutate în timpul lunilor de iarna. Vinovatul principal pare a fi vremea rece care ne ţine în casă. Renunţăm la activităţile fizice, metabolismul devine mai leneş şi astfel kilogramele încep să se adune. Pe lângă acestea, tentaţiile culinare sunt mai mari. Avem parte de mai puţină lumină solară, suntem mai predispuşi depresiilor şi optăm pentru carbohidraţi, grăsimi şi zahăr pentru a ne binedispune. Nu lăsa iarna să te ţină în casă! Acordă minim o jumătate de oră pe zi exerciţiilor fizice sau altor activităţi care te ajută să te păstrezi în formă. În plus, iarna vine cu un număr mare de sporturi specifice. Bucură-te de ele!

sursa  Topsanatate

Lasati un comentariu