AKH Viena: Spitalul vedetelor din România

• publicat la: 22 ianuarie 2011
AKH Viena: Spitalul vedetelor din România

Pentru că sistemul sanitar din România este, de ceva timp,  într-o comă profundă, mulţi dintre bolnavi pleacă unde văd cu ochii în Europa, în loc să se trateze în ţară. Una dintre destinaţiile medicale de lux şi de maximă încredere în acest moment este clinica AKH din Viena. Aici se tratează anual câteva mii de români, şi nu numai cei cu situaţii financiare strălucite. Există şi oameni de rând care preferă să se împrumute sau să-şi vândă bunurile ca să ajungă aici. Administratorii AKH spun că, pe zi, se internează până la zece pacienţi veniţi din ţara noastră.

AKH în cifre

AKH, cunoscut şi sub numele de Spitalul Universitar din Viena, este al treilea spital ca mărime din lume şi unul dintre cele mai renumite. Are 240.000 de metri pătraţi, 10.000 de laboratoare de cercetare, 9.000 de angajaţi, 2.200 de paturi şi 51 de săli de operaţie. 80 de milioane de euro au costat investiţiile făcute recent, iar salariile medicilor depăşesc cu mult situaţia celor din România: un stagiar primeşte 2.000 – 2.500 de euro, iar un profesor – doctor are un salariu de 4.000 – 5.000 de euro. Costurile suportate de un pacient aici nu sunt nici ele de lepădat: o zi de spitalizare, fără analize, operaţie sau tratament ulterior, costă 897 de euro, iar o operaţie poate ajunge până la câteva zeci de mii de euro.

O a doua şansă

Lăsând la o parte toate aceste calcule şi cheltuieli, există mărturiile foştilor pacienţi care şi-au câştigat acolo de a doua şansă la viaţă. Este şi cazul Danielei Pitulice, care şi-a extirpat aici o tumoră pe esofag, informează Gândul.info. „Spitalul mi-a creat o stare de siguranţă. Personalul îşi cere scuze pentru orice inconvenient, te întreabă pe îndelete, m-au întrebat tot ce-am avut din copilărie până azi, să vadă ce probleme de sănătate am. Te tratează ca pe un om. După operaţie a venit psihoterapeutul care a discutat cu mine, mi-a explicat, m-a îmbărbătat”.

Şeful secţiei de chirurgie toracică de la AKH, doctorul Walter Klepetko, declară că are foarte mulţi pacienţi din România. „Într-o lună am 15 – 20 de pacienţi români şi operez cam zece. Vorbesc mult cu ei pentru că atunci când faci o operaţie mare trebuie să vorbeşti mult despre fiecare detaliu, consecinţă, beneficiu, dezavantaje, complicaţie”, explică el, citat de Gândul. În plus, medicul ţine să menţioneze că pacienţii de aici vin în stare foarte gravă, spre deosebire de cei din Austria, unde controalele periodice ajută ca bolile să fie descoperite în stadii incipiente.

Pe lângă sutele de pacienţi români care se tratează în această perioadă în Austria se numără şi Teo Trandafir, Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania, politicianul Monica Iacob-Ridzi, dar şi realizatorul TV Şerban Huidu. Primii trei dintre ei sunt internaţi chiar la clinica AKH..

Teo Trandafir se simte mai bine

După ce săptămâna trecută a fost transferată de urgenţă la Viena pentru o serie de investigaţii amănunţite, starea fostei prezentatoare TV este stabilă, arată un comunicat de presă postat pe site-ul clinicii AKH. „Presupusul motiv al stării sale are legatură cu o condiţie benignă, cauzată probabil de pietre la bilă, care au fost eliberate şi au blocat canalul coledoc. Ca o consecinţă a acestei situaţii, domnişoara Trandafir a manifestat o pancreatită acută medie, însotiţă de o disfuncţie medie a organului”. În plus, în acelaşi comunicat se precizează că starea pacientei este stabilă, nu are nevoie de ventilaţie mecanică şi colaborează bine cu medicii.

Mitropolitul Bartolomeu Anania, la un pas de operaţie

„Mitropolitul Clujului a fost internat pe 22 decembrie la Institutul Clinic de Urologie şi a fost sub supraveghere medicală în toată această perioadă. În urmă cu două săptămâni, pacientul a fost transferat pentru câteva zile la terapie intensivă, deoarece starea sa se înrăutăţise. Medicii care îl supraveghează au luat decizia ca investigaţiile să fie continuate la Viena”, declarau sursele medicale, citate de Mediafax. Din informaţiile făcute publice până acum, se pare că Înaltul Ierarh va fi supus unei intervenţii chirurgicale, de înaltă tehnologie, o altă intervenţie decât cea clasică. S-a luat această decizie din cauza stării precare de sănătate a Mitropolitului, dar şi din cauza vârstei înaintate, 89 de ani. După ce va fi tratată pneumonia de care suferă în acest moment, Mitropolitul va fi operat pe cord, unde i se va implanta o valvă de viţel. Costul operaţiei ajunge la 25.000 de euro.

sursa  topsanatate

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu