Ce examene schimbă Legea Educaţiei

• publicat la: 5 ianuarie 2011
Ce examene schimbă Legea Educaţiei

Noua lege a educaţiei nu aduce schimbări în privinţa examenelor pe care le vor susţine elevii în acest an şcolar, dar nici în următorii ani. Ministerul Educaţiei, Daniel Funeriu a spus astăzi că legea se va aplica treptat, ceea ce va asigura stabilitate în sistem.

Primele examene modificate le vor da elevii care acum sunt în clasa a IV-a. Ei vor intra la liceu pe bază de portofiu, care va conta în proporţie de 70%, şi de examen de admitere organizat de liceu.
În privinţa bacalaureatului, acesta se va da transdisciplinar. De exemplu, una dintre probele de examen va fi transdisciplinară şi va cuprinde probleme din mai multe discipline: chimie, fizică, ştiinţele naturii. Acest tip de Bac îl vor susţine elevii care acum sunt în clasa a VII-a, care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul şcolar 2012-2013

Mai puţine ore de stat la şcoală
Elevii care acum sunt în clasa a IV-a , care vor intra în clasa a V-a în 2011-2012, vor face cinci ani de gimnaziu, inclusiv clasa a IX-a.
Clasa pregătitoare în învăţământul primar va intra în vigoare începând cu anul şcolar 2012-2013, şi îi va afecta pe elevii care  au acum 4 ani.
Legea modifică şi numărul de ore de la învăţământul preuniversitar. În principiu, acesta se va micşora cu 5-6 ore pentru fiecare ciclu de învăţământ. Astfel, elevii de la clasele primare vor face 20 de ore/săptămânal, cei de la gimnaziu 25 de ore, iar cei de la liceu 30 de ore pe săptămână.
Ministrul Educaţiei a spus că elevii care vor susţine examenul de Bacalaureat Internaţional, acesta va fi recunoscut. Chiar dacă nu este cuprins în legea de bază, Bac-ul Internaţional va fi reglementat prin normele pentru lege.

Titularii rămân titulari pe viaţă
Tot în privinţa învăţământului preuniversitar, profesorii titulari nu vor mai da un alt examen de titularizare, ci vor rămâne titulari până la pensie. În schimb, cei care vor să intre în sistemul de învăţământ de acum încolo vor avea o pregătire profesională mai riguroasă: vor fi obligaţi să facă 2 ani de masterat didactic şi un an de stagiatură.
În anul şcolar 2011-2012, se va schimba numai modul în care va fi adminsitrată şcoala, comunitatatea locală şi părinţii vor avea o mai mare putere de decizie asupra şcolii.
Ca să fie pusă în aplicare, legea educaţiei va fi urmată de 50 de hotărâri de guvern şi de 100 de ordine de ministru.

sursa  Adevarul.ro

Lasati un comentariu