Ce se întâmplă cu dobânzile în 2011?

• publicat la: 5 ianuarie 2011
Ce se întâmplă cu dobânzile în 2011?

Dobânzile la creditele în lei şi euro au început deja să crească din noiembrie 2010, în timp ce randamentele la depozite rămân deocamdată pe loc.

Dobânzi egale cu cele din 2010 la creditele şi depozitele în lei, însă cu siguranţă mai mari la împrumuturile şi economiile în monedă europeană. Astfel văd analiştii celor mai importante bănci locale situaţia din acest an. „Credem că la finele anului 2011, dobânda de politică monetară s-ar putea situa la nivelul de 5,75%, în scădere cu 0,5 puncte procentuale, deci o reducere de mică amplitudine”, spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Relaţia dintre dobânda de politică monetară şi dobânzile din piaţă s-a menţinut relativ constantă în ultimii ani. Astfel, dobânzile la depozite au fost cu 1,5-2% mai mari decât dobânda-cheie în timp ce dobânzile la credite au depăşit cu 4-5 procente dobânda BNR. În acest context ne putem aştepta ca în 2011 dobânzile la depozite în lei să fie de aproximativ 7,75% iar la credite  de circa 12-13% pe an. De altfel, departamentul cercetare al BCR dă şi o prognoză privind valoarea indicelui ROBOR la trei luni şi îl vede undeva la 6,2% la finele lui 2011 faţă de 6,9% anul acesta. Aceasta ar însemna o scădere de doar 0,7% a dobânzilor, în condiţiile în care, potrivit legii, toate împrumuturile în monedă naţională vor avea o dobândă variabilă care să depindă de indicele ROBOR.

Se ieftinesc împrumuturile în lei

Despre o scădere iminentă, însă de mică amploare a dobânzilor la lei vorbeşte şi economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. „Leul va cunoaşte o tendinţă de apreciere, iar ratele dobânzii o tendinţă de scădere, care se vor manifesta cu precădere în a doua jumătate a anului 2011, după o perioadă de relativă stabilitate în primul semestru al anului viitor”, apreciază Dumitru. Potrivit lui Ionuţ Dumitru, riscurile asociate acestui scenariu de bază sunt evoluţiile din sfera politicului şi a politicilor fiscale, care sunt esenţiale pentru dinamica cursului de schimb, cât şi a  ratei dobânzii, fiind un factor al primei de risc solicitată de investitorii străini pentru a deţine active în lei.

Dar se scumpesc cele în euro

Nu acelaşi lucru se va întâmpla şi cu creditele în euro  , care se vor scumpi în 2011, în condiţiile în care indicele EURIBOR, în funcţie de care se calculează dobânzile la credite, este în prezent la un nivel minim istoric. „Dobânzile la euro sunt în creştere. Tendinţa este absolut clară, iar dobânzile vor creşte mai rapid începând cu 2011″, crede Dumitru. „În acest moment încă este foarte multă lichiditate pe piaţa bancară, de aceea EURIBOR este încă foarte jos. Băncile centrale permit încă existenţa acestui exces de lichiditate, dar aceasta va fi scoasă treptat de pe piaţă”, spune şi Nicolae Chidesciuc, economistul-şef al ING, citat de money.ro. Ambii economişti se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să crească dobânda- cheie în partea a doua a acestui an. Estimările băncilor şi ale BNR vizează o creştere de până la jumătate de punct procentual a dobânzii medii EURIBOR pe parcursul acestui an, ceea ce ar echivala cu o creştere similară a dobânzilor la creditele în euro cu dobândă variabilă.

Dobânzile au crescut pe final de an

Deocamdată, anul 2010 s-a încheiat cu o revenire pe creştere a dobânzilor după mai multe luni de scădere. Potrivit ultimelor date BNR, băncile au crescut în luna noiembrie dobânzile la creditele noi în lei, după trei luni de reducere a ratelor, dar şi la împrumuturile în euro, însă au menţinut dobânzile acordate la depozitele noi. În unele cazuri, cum ar fi creditele noi în euro, dobânzile au crescut cu până la un punct procentual faţă de perioada similară a anului trecut.

7,75% ar putea fi în 2011 dobânda medie la depozitele în lei, în timp ce costurile creditelor ar putea trece de 12,5% pe an.
4% ar putea rămâne dobânda medie la depozitele în euro, în timp ce dobânzile la credite ar urca până aproape de 7%.

sursa rlonline

Lasati un comentariu