Cine să reformeze Sănătatea românească?

• publicat la: 14 ianuarie 2011
Cine să reformeze Sănătatea românească?

Teodora Trandafir a ajuns cu bine la Viena şi este internată intr-un spital de mare prestigiu. Acelaşi in care şi Traian Băsescu a fost operat de hernie. Se va face cu siguranţă bine şi ii dorim cu toţii multă sănătate.

Cine este Teodora Trandafir? Nu, nu e o vedeta de televiziune. A fost aşa ceva, dar acum este un demnitar român. Este parlamentar român. Are ea vreo boală de netratat in România? Din câte ni s-a spus, nu. Are, potrivit comunicatelor medicale, o complicaţie a unei banale litiaze biliare, de severitate medie şi care deja a răspuns foarte bine la tratament.

Si totuşi, d-na deputat Trandafir a preferat să plece să-şi trateze la Viena această boală perfect tratabilă in România. Este o dovadă indubitabilă de neincredere in sistemul sanitar românesc, cu atât mai puternică cu cât televizunile au speculat cât au putut boala sa. Sigur, orice om are dreptul să se ingijească cum ştie mai bine de propria sănătate.

Deja exodul către spitalele austrice sau maghiare a devenit o modă printre oamenii cu bani. Am auzit chiar medici cu funcţii inalte in sistemul sanitar care şi-au făcut asigurări costisitoare de sănătate, tocmai ca la prima problemă medicală să nu aibă de-a face cu sistemul din care fac parte.

Atât doar că atunci când pacientul este demnitar, orice gest al său capătă o cu totul altă interpretare. E drept, Teodora Trandafir nu este primul demnitar care se duce să se trateze la Viena pentru afecţiuni tratabile şi in România. S-a operat peste graniţe chiar şi preşedintele Traian Băsescu.
Faptul că sunt demnitari nu inseamnă că nu au dreptul să-şi ingrijească sănătatea. Dar decizia de a pleca inseamnă că ei nu au incredere in sistemul sanitar românesc, o neincredere care i-ar obliga să ia măsuri, nu să-şi pună coada pe spinare. Adică spitalele româneşti sunt bune pentru amărâţii care votează, dar nu şi pentru cei votaţi?

Treaba demnitarilor ar fi să facă tot ce le stă in putinţă pentru ca sistemul sanitar de la noi să devină la fel de performant şi de sigur ca acela din Austria, nu să ne sfideze din avioanele-ambulanţă in care se suie, pentru orice bătătură inflamată.

Ar trebui să-şi bată capul zi si noapte cum să oprească exodul medicilor, cum să asigure dotări decente spitalelor, incepând cu dezinfectanţii, şi salarii decente cadrelor medicale. Si ar trebui să-şi asume rezultatele acestor demersuri, acceptând in rând cu electoratul situaţia din spitalele româneşti. Si, atenţie, spitalul vienez unde s-a dus d-na Trandafir este unul public, accesibil oricărui austriac cu asigurare medicală standard.

Si mai e ceva deranjant in cazul Teodorei Trandafir: implicarea financiară, deocamdată in cuantum necunoscut, a lui Adrian Sârbu. Nu-mi plac deloc politicienii cu obligaţii morale faţă de oamenii de afaceri, pentru că, in general, aceste obligaţii tot ajung la scadenţă şi sunt adesea plătite prin inţelegeri pe bani publici. Dacă tot socotea că sistemul sanitar românesc e bun doar pentru prăpădiţi, nu şi pentru ea, Teodora Trandafir putea măcar să plece la Viena pe banii ei.

Avem aşadar incă o dovadă că nu numai sistemul sanitar din România este sub standardele europene. La fel de scăzut este şi nivelul unor politicieni români. Aş zice chiar că intre cele două există o legatură directă şi ea condamnă românii să rămână cu acelaşi sistem sanitar inacceptabil pentru demnitarii pe care-i aleg din patru in patru ani.

sursa  Ziare.com

comentarii

de IULIANA la 14 ianuarie 2011 - 17:14

Romanii sunt pre supartai si scarbiti se Sistemul sanitar.Am fost in vizita la o cunostinta internata in Spitalul din Carei,bolnava m-a rugat (cu reteta in mana si plangand sa merg la o farmacie sa-i scot medicamentele prescrise ca in Spital nu exista medicamente,apoi am vorbit si cu alte bolnave dintr-un salon de la sectia Interne,care erau revoltate ca o viata intreaga au cotizat la CAS,iar acum internate in spital li se cece sa -si cumpere medicamentele daca vor ca macar sa li se amelioreze bola de care sufera.HALAL sistem !!
MEDICAMENTELE RESPECTIVE AU COSTAT 180 LEI,IN TIMP CE BATRANICA BENEFICIAZA DE O PENSIE de 350 Lei.DIN CE MAI TRAIESTE FEMEIA SI ALTII CA DUMNAEI ????
Da,oare pe cine intereseaza ????

Lasati un comentariu