Pământul va avea parte de un al doilea “soare”, anul acesta

• publicat la: 25 ianuarie 2011
Pământul va avea parte de un al doilea “soare”, anul acesta

Pământul va avea parte de un al doilea “soare”, anul acesta, timp de câteva săptămâni, când una dintre cele mai strălucitoare stele, Betelgeuse, se va transforma într-o supernova, susţine un fizician australian, citat de dailymail.co.uk.

Explozia va fi atât de strălucitoare încât, deşi steaua se află în constelaţia Orion, situată la 640 de ani lumină de Terra, ar lumina cerul în timpul nopţii la fel de puternic ca Soarele.  Totuşi, momentul în care va avea loc explozia face obiectul unor discuţii între specialişti.

În termeni astronomici, Betelgeuse urmează să se transfome în supernova în viitorul apropiat.

Brad Carter, de la University of Southern Queensland, Australia, a declarat, vineri, că explozia va avea loc înainte de 2012 – sau în orice moment în următorul milion de ani.

Pe internet au apărut deja speculaţii potrivit cărora supernova ar avea legătură cu predicţiile din calendarul Maya privind sfârşitul lumii în 2012.

Totuşi, experţii spun că, în condiţiile în care Betelgeuse s-ar transforma în supernova, acest lucru va avea loc la o distanţă mare de Terra şi nu ne va afecta planeta.

Betelgeuse este a doua stea ca strălucire din constelaţia Orion şi, totodată, a noua stea ca strălucire de pe bolta cerească.

Betelgeuse este o supergigantă roşie, iar dacă ar fi plasată în centrul sistemului solar, suprafaţa sa externă s-ar extinde până undeva între orbitele lui Marte şi Jupiter.

sursa  Mediafax

Lasati un comentariu