Persoanele fără venit plătesc lunar contribuţia la sănătate de 5,5% din salariul minim

• publicat la: 12 ianuarie 2011
Persoanele fără venit plătesc lunar contribuţia la sănătate de 5,5% din salariul minim

Persoanele fără venit trebuie să plătească lunar contribuţia la sănătate în valoare de 37 de lei, adică 5,5% din salariul minim pe economie, dacă nu au fost înregistrate la primărie ca beneficiare ale unor ajutoare sociale.

Potrivit conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în România sunt 10,8 milioane de persoane exceptate de la plata contribuţiei la asigurările de sănătate, dintre care 4,2 milioane de copii, 3,5 milioane de pensionari cu pensii sub 740 de lei şi 3,1 milioane de persoane cuprinse în legi speciale.

Din cele 8,28 milioane de persoane care plătesc contribuţia la sănătate, 4,98 milioane sunt salariaţi şi 0,3 milioane sunt persoane fizice autorizate.

De asemenea, 2,1 milioane de persoane au pensii între 740 şi 1.000 de lei şi plătesc din 2011 5,5% contribuţia la sănătate, iar 0,9 sunt şomeri, agricultori, au asigurare facultativă sau sunt persoane fără venit.

Personele fără venit trebuie să depună o cerere la primărie pentru a beneficia de ajutor social, şi în acest caz contribuţia la sănătate va fi plătită de către primărie. În cazul în care nu pot face dovada acestui ajutor social, trebuie să plătească lunar contribuţia la asigurările sociale de sănătate, potrivit legii privind reforma sănătăţii.

Persoanele nu au avut niciun venit în ultimii cinci ani şi nici nu au beneficiat de ajutor social vor plăti contribuţia la sănătate pe ultimele şase luni, dacă pot face dovada statutului lor.

sursa  mediafax

Lasati un comentariu