Sahara ar putea produce jumatate din necesarul energetic al planetei in 2050

• publicat la: 18 ianuarie 2011
Sahara ar putea produce jumatate din necesarul energetic al planetei in 2050

Deşertul Sahara are două resurse  din belşug: soare şi nisip. Ce s-ar intâmpla dacă cele 2 ar putea fi folosite impreună pentru a furniza jumătate din energia de pe glob? O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo şi-au unit forţele cu universitatile din Algeria pentru mega proiectul ”Generator Solar in Sahara”.

Planul cercetătorilor este să construiască in jurul Deşertului Sahara centrale, in care să se extragă siliciu din nisispul ce se găseşte din abundenţă. Din siliciu vor fi construite ulterior panouri fotovoltaice. Primele panouri solare vor fi folosite pentru echiparea parcurilor solare. Acestea vor produce energie curată ce va alimenta alte fabrici de panouri fotovoltaice şi tot aşa. Proiectantii estimează că dezvoltarea parcului ar putea ajunge, până in 2050, la o producţie ce ar putea acoperi jumătate din necesarul de energie al planetei.

Japonezii vor investi peste 900.000 euro anual

Conducătorul proiectului, Hideomi Koinuma, de la Universitatea din Tokyo, anticipează in prima fază o producţie de cel putin 100 GW din centralele din Sahara, care nu se apropie insă nici pe departe de jumătate din necesarul planetei. Cu toate acestea, cantitatea ar fi de peste 50 de ori mai mare decât cea produsă de centrala Aswan High Dam, care alimentează aproape tot Egiptul.

O vastă reţea de inalta tensiune ar putea transporta electricitatea pe distante de aproape 500 de kilometri. Koinuma recunoaşte că provocările unui astfel de proiect sunt uriaşe şi se concentrează asupra primei etape a proiectului, de care depinde intregul lui succes: să obţină din nisip siliciu cu o puritate suficient de mare pentru a fi utilizat in fabricarea panourilor fotovoltaice. Proiectul prevede o perioadă de cercetare de 5 ani in care inginerii şi cercetătorii din Africa vor beneficia de traininguri si transferuri de tehnologie din Japonia. Numai pentru această etapă, japonezii vor investi peste 900.000 euro anual (100 milioane de yeni), sumă care va fi completată şi cu alte fonduri.

Ideea a fost considerată revoluţionară, mai ales in contextul in care nimeni nu s-a gândit până acum să folosească resursele de nisip din deşert ca sursă de materie primă  pentru construirea de panouri fotovoltaice.

sursa  Greenreport

comentarii

de societal la 14 iulie 2012 - 21:53

Mega proiectul ”Generator Solar in Sahara” = mega escrocherie; dupa ce se vor cheltui sume imense de bani vor constata ca proiectul nu a avut eficienta scontata [vor descoperi ca mai e si noapte, cind celulele solare nu mai produc]; si, desigur, banii nu se vor mai recupera!
Cu sumele imense ce se vor cheltui pe acest proiect faraonic s-ar putea construi multe hidocentrale care furnizeaza electricitate la cel mai scazut pret.Dar rezolvarea definitiva a problemei energiei va fi atunci cand se va permite accesul la energia libera [free energy]

Lasati un comentariu