15 motive pentru a renunţa la băuturile carbogazoase

• publicat la: 8 februarie 2011
15 motive pentru a renunţa la băuturile carbogazoase

Ştiţi în ce măsura băuturile carbogazoase, cofeinizate, care conţin zahăr sau îndulcitori artificiali, dăunează organismului? Renunţarea la consumul acestor produse este poate unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le puteţi face pentru îmbunătăţirea stării generale de sănătate.

1. Nu deţin proprietăţi nutritive
In aceste băuturi nu există componente nutritive (vitamine sau minerale), marea majoritate fiind preparate din apă filtrată şi zaharuri rafinate.

2.Crestere în greutate şi obezitate C
Consumul zilnic a 330 ml băuturi carbogazoase se traduce prin creşterea în greutate cu 500 g într-o singură lună.
Potrivit studiilor, legătura dintre creşterea în greutate şi băuturile carbogazoase este atât de stransă, încât după fiecare pahar consumat riscul de obezitate creşte de 1,6 ori.

3.Diabetul zaharat
Diabetul este o consecinţă a creşterii în greutate şi a obezităţii, deoarece produsele care favorizează creşterea în greutate cresc riscul apariţiei diabetului zaharat. Băuturile carbogazoase nu numai că favorizează creşterea în greutate, dar afectează şi capacitatea organismului de a procesa zahărul.

4. Scade densitatea osoasă, osteoporoza

Potrivit specialiştilor, aciditatea din aceste băuturi scade densitatea osoasă şi promovează pierderea calciului din organism, astfel, riscul de osteoporoză creşte. Totodată, consumul ridicat de sodiu în rândul copiilor reprezintă un factor de risc pentru calcifierea normală a oaselor.
În 1950, copiii consumau 3 căni cu lapte pentru consumul unui singur pahar cu bautură carbogazoasă; astăzi, raportul este inversat – 3 pahare cu băuturi carbogazoase pentru fiecare pahar cu lapte.

5.
Carii dentare
Potrivit oamenilor de stiinţă, băuturile carbogazoase sunt responzabile de dublarea sau triplarea incidenţei cariilor dentare, deoarece acestea atacă şi dizolvă smalţul dinţilor. Acidul conţinut de aceste băuturi poate dizolva conţinutul mineral al smalţului, fapt care conduce la apariţia sensibilităţii dinţilor şi, ulterior, la carii dentare.
Acidul din băuturi face mai mult rău danturii decât zahărul solid conţinut de boamboane!

6. Boli renale

Cercetătorii au demonstrat că prin consumul unei cantităţi ridicate de băuturi carbogazoase riscul dezvoltării litiazei renale este foarte ridicat din cauza acidităţii acestor produse şi a dezechilibrelor minerale radicale              

Hipertensiune arterială
Ingestia unei cantităţi ridicate de fructoză, care se gaseşte în special în băuturile răcoritoare, determină creşterea presiunii sanguine.

8. Provoacă arsuri stomacale
Bauturile carbogazoase reprezintă principalul factor de risc în cazul arsurilor stomacale.

9. Sindromul metabolic

Băuturile carbogazoase reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea sindromului metabolic – se manifestă prin: hipertensiune arterială, obezitate, hipercolesterolemie şi rezistenţă la insulină.

10. Afectiuni hepatice

Există dovezi potrivit cărora, consumul frecvent de băuturi răcoritoare creşte riscul pentru ciroza hepatică, asemănător consumului de alcool.

11. Alte afectiuni ale sistemului digestiv

Indiferent de compania producătoare, băuturile carbogazoase au un pH acid de 2.51, adică aproximativ acelaşi ca şi oţetul, dar conţinutul de zahăr maschează nivelul ridicat al acidităţii. PH-ul apei este 7.
Din întregul sistem digestiv (de la gură până la rect) numai stomacul rezistă intr-un mediu acid cu pH-ul 2.0. Înainte să ajungă în stomac, băuturile carbogazoase trec prin celelalte organe ale sistemului digestiv, provocând astfel un mediu anormal de acid.
Acidul fosforic din băuturile carbogazoase concurează cu acidul clorhidric din stomac, afectând funcţiile acestuia, astfel, alimentele rămân nedigerate şi apar probleme precum: indigestia, gaze intestinale, balonarea.

12. Deshidratarea

Băuturile carbogazoase au proprietăţi asemănătoare diureticelor, conducând la deshidratarea organismului. Cafeina este un diuretic care determină creşterea volumului de urină. Nivelul ridicat de zahăr determină reţinerea apei în organism deoarece rinichii urmăresc eliminarea excesului de zahăr din sânge. Astfel, atunci când veţi consuma un pahar cu suc carbogazos pentru a vă potoli setea, veţi constata că efectul va fi tocmai contrar!

13. Conţinutul ridicat de cafeină

Un alt motiv care ar trebui să vă determine să renunţaţi la băuturile carbogazoase este dorinţa de a evita consumul inutil de cafeină. Dozele ridicate de cafeină provoacă: iritabilitate, hipertensiune arterială, insomnie, afecţiuni ale sistemului digestiv, aritmii etc.

14.Toxine-aspartamul
Substanţa toxică din băuturile carbogazoase este un îndulcitor artificial numit aspartam.
Aspartamul este produs din 3 substanţe chimice: acid aspartic, fenilalanina şi metanol. Cu toate ca are peste 92 efecte secundare, aspartamul este frecvent adaugat în compoziţia produselor alimentare deoarece este de 200 ori mai dulce decât zahărul normal.

15. Posibile leziuni celulare

Potrivit ultimelor studii, băuturile carbogazoase provoacă deteriorări grave ale celulelor; conservantul E211 (benzoat de sodiu) conţinut de aceste băuturi are capacitatea de a distruge părţi vitale ale ADN-ului.

Alternative sănătoase

Din fericire, există o multitudine de înlocuitori pentru băuturile carbogazoase, care nu pun sănătatea în pericol datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale esenţiale. Printre aceste alternative se află:
– apa;
– suc din fructe – 100% natural;
– ceaiul;
– laptele.

sursa sfatul medicului.ro

Lasati un comentariu