Cardurile “contactless” aduc in România comerţul viitorului

• publicat la: 3 februarie 2011
Cardurile “contactless” aduc in România comerţul viitorului

Timpul inseamnă bani. O deviză care a condus, la nivel mondial, la aparitia de noi modalităţi de plată, tot mai rapide

In România, bătrânele carduri cu bandă magnetică merg cot la cot cu noile carduri cu cip. Insă, timid, isi face aparitia o nouă generatie. Cardurile “contactless” se diferentiază de celelalte instrumente electronice de plată prin faptul că permit efectuarea tranzactiei prin simpla apropiere de un cititor, posesorul acestuia nefiind nevoit niciun moment să le cedeze unui casier.

Avantajul: plata se face in numai câteva secunde. “Visa Europe, alături de partenerii sai locali, va lansa foarte curand un produs “contactless” unic pentru piata cardurilor din Romania. Va fi cu siguranta un produs util unui mare numar de clienti, iar ca amploare va fi cel de-al doilea proiect de o astfel de anvergura din Europa”, a declarat pentru gandul Catalin Cretu, director general Visa Europe Romania. El precizeaza si ca, la nivel european, Visa a emis pana in prezent 15 milioane de carduri “contactless”.

Unde poti folosi un card “contactless”

Este incă o tehnologie considerată scumpă chiar si de comerciantii din tările dezvoltate ale Uniunii Europene (UE). In pofida acestui lucru, cardurile “contactless” sunt cardurile viitorului, spun specialistii. Banci care activeaza pe piata locala precum Garanti Bank si BRD Societe Generale au deja in portofoliu astfel de instrumente de plata. BRD a reusit chiar dezvoltarea unei aplicatii ce permite plata calatoriei cu metroul bucurestean.

Posesorul de card “contactless” trebuie doar sa apropie cardul de validator, proces in urma caruia acesta primeste instantaneu mesajul de “liber”, iar turnichetul permite accesul. Intrarea se poate face si cu ajutorul unui sticker ce poate fi lipit de orice breloc sau chiar de telefonul mobil. Costul călătoriei se plăteste direct din cont, fără niciun comision pentru client si fara a mai fi necesara cumpararea unei cartele clasice. “In viitorul apropiat, tehnologia “contactless” va fi implementata si pentru accesul pe stadioane sau la intrarea la concerte. Este utila oriunde se aduna un numar mare de clienti si este nevoie de o plata rapida, pentru a se evita formarea de cozi uriase”, spune pentru gandul Sergiu Cone, director no-cash.ro.

UE renunţă la cardurile cu bandă magnetică

Cazurile tot mai numeroase de contrafacere a cardurilor bancare sunt o temă de dezbatere la nivel european. In acest context, Uniunea Europeana intentionează să ceara inlocuirea cardurilor cu banda magnetica cu cele cu cip, considerate mai sigure. Un prim pas, realizat in acest an, va fi instituirea obligativitatii ca toate ATM-urile din UE sa accepte carduri cu cip. Germania conduce miscarea de innoire. Din luna iulie, supermarketurile si alte centre comerciale germane vor accepta doar plata prin intermediul cardului cu cip, iar din 2012, retragerea de numerar la ATM-urile din Germania se va putea face numai prin intermediul cardurilor cu cip.

Cardurile “contactless”, un succes in Marea Britanie

Multe cafenele si mari lanturi comerciale britanice au imbratisat deja ideea de a oferi clientilor posibilitatea de a plati cu ajutorul cardurilor “contactless”. Insa, din motive de securitate, tranzactiile de acest tip nu pot depasi plafonul maxim de 15 lire. Desi aceasta tehnologie este in faza de pionierat chiar si in Marea Britanie, reprezentantii Barclay, una dintre cele mai mari institutii de credit din Insula, estimau ca in Regatul Unit exista deja circa 12 milioane de carduri “contactless”.

sursa gandul

Lasati un comentariu