Ce afaceri deschid tinerii care vor bani de la stat

• publicat la: 23 februarie 2011
Ce afaceri deschid tinerii care vor bani de la stat

Reparaţiileauto, artizanatul şi turismul sunt preferatele aplicanţilor programului demarat ieri. Întreprinzătorii care accesează fondurile puse la bătaie de Guvern au idei originale şi spun că insistenţa îi ajută cel mai mult în lupta cu birocraţia, scrie Adevărul.

Zona Damiş din Munţii Piatra Craiului (judeţul Bihor) este superbă, dar pe un areal de vreo 10 kilometri pătraţi nu găseşti un loc de cazare. Iată o oportunitate de afaceri ce va fi fructificată de familia Mateaş, care va deschide aici o pensiune agroturistică bazându-se (şi) pe finanţarea oferită prin programul destinat tinerilor întreprinzători, lansat ieri la Bucureşti.

Tot la Damiş, în acelaşi regim de finanţare, va apărea şi o mică unitate de producţie de îmbrăcăminte tradiţională şi articole de artizanat.

Cu ochii pe „Monitorul oficial”

„Avem deja clădirile, iar creditul pentru contribuţia proprie este garantat, astfel că ne bucurăm de oarece confort”, ne-a declarat aplicantul pentru această investiţie, Martin Mateaş. El îşi aminteşte că s-a lovit de „unele probleme birocratice, nu foarte mari”, dar „cu insistenţă şi dacă ştii ce vrei se pot depăşi toate”.

Cel mai greu a fost până să înfiinţăm societatea, apoi am depus planul online, aşa că nu ne-am lovit de vreo persoană anume care să aibă toane birocratice. Dacă ar merge aşa la toate autorităţile statului, ar fi mult mai uşor pentru toţi”, ne-a mai spus Mateaş. El a mai căutat finanţare pentru această afacere şi în sistemul fondurilor europene, dar „acolo e mult mai greu, banii parcă fug din buzunare din primul minut, îţi trebuie consultanţi şi o serie întreagă de documente”.

Într-o ţară cu milioane de maşini şi cu o cerere de piese de schimb în continuă creştere, dezmembrările auto înseamnă mai mult decât o afacere. În acest domeniu vrea să investească şi Mihai Muscalu, care şi-a propus să aplice la programul guvernamental lansat ieri. El ne-a spus că urmăreşte acest program încă de anul trecut, astfel că a fost „pe fază” în momentul demarării.

„Deocamdată fac unele teste să văd cum merge aplicaţia, totul este să nu te grăbeşti. Cred că, în astfel de programe, experienţa câştigată e cumva mai importantă decât suma pe care o primeşti. Iar cantitatea de bani necesară investiţiei depinde de natura businessului”, a mai spus Mihai Muscalu.

Producţia de soft, pe val

Statisticile provizorii ale Agenţiei pentru Implementarea Programelor pentru IMM – instituţia care coordonează programul destinat tinerilor întreprinzători – arată că întreţinerea şi repararea autovehiculelor este domeniul preferat de cei mai mulţi aplicanţi, urmat de patiserii, cofetării şi restaurante. Printre ideile de afaceri afişate de solicitanţi se mai numără producţia de software, promovarea turismului, dezvoltarea de centre de asistenţă medicală, publicitate sau comerţ cu materiale lemnoase.

„Am depus planul online, aşa că nu ne-am lovit de vreo persoană anume care să aibă toane birocratice.”
Martin Mateaş
aplicant

„Cred că, în astfel de programe, experienţa câştigată e cumva mai importantă decât suma pe care o primeşti.”
Mihai Muscalu
aplicant

Cum obţii punctaj maxim

Potrivit criteriilor de evaluare a planurilor de afaceri, publicat de Agenţia pentru Implementarea Programelor IMM, cel mai mare punctaj îl vor obţine companiile profilate pe producţie – 20 de puncte. Pentru domeniul „servicii” se acordă 15 puncte, iar pentru comerţ şi alte activităţi – 10 puncte.

De asemenea, numărul locurilor de muncă nou-create contează în calificarea pentru finanţare. Se acordă 20 de puncte pentru patru posturi noi, 15 puncte pentru trei şi 10 puncte pentru minimul admis, adică două locuri de muncă. Şi ponderea investiţiilor în totalul cheltuielilor aferente planului de afaceri se ia în considerare: pentru o pondere de peste 80% se acordă 20 de puncte, în timp ce pentru mai mult de 60% se acordă 15 puncte, iar pentru 40%-60% se acordă 10 puncte.

Dacă activitatea viitoarei microfirme se va desfăşura în mediul rural, solicitantul primeşte 10 puncte, iar dacă afacerea se va derula în oraşe – 5 puncte. În fine, se mai ia în calcul dacă planul de afaceri va utiliza tehnologiile noi (10 puncte pentru afirmativ, 5 pentru negativ) şi dacă schema de finanţare conţine şi un credit bancar (20 pentru afirmativ, 10 pentru negativ). Pentru a se califica în accesarea programului, planul de afaceri trebuie să obţină minimum 60 de puncte.

sursa Adevarul

Lasati un comentariu