Cea mai mare despăgubire pe RCA în România

• publicat la: 7 februarie 2011
Cea mai mare despăgubire pe RCA în România

Victimele accidentelor auto pot cere în instanţă sume din ce în ce mai mari pentru pagubele suferite. În 2010 a fost atins şi recordul despăgubirilor pe RCA în România.

Victimele unui accident auto au dreptul să ceară despăgubiri de la asigurătorul şoferului vinovat asigurat cu o poliţă RCA.

Astfel, dacă ai fost lovit de un autoturism, ai fost implicat într-un accident rutier din postura de pasager sau ai fost victima oricărui eveniment rutier produs din vina unui terţ, asigurarea RCA a celui din urmă te îndreptăţeşte pe tine ori urmaşii tăi la despăgubiri materiale şi non-patrimoniale (vătămări corporale, deces, daune morale).

Cea mai mare daună plătită pentru un accident auto acoperit de o poliţă RCA în România a fost plătită pentru o victimă din Cluj a unui acident rutier, spune Daniela Grigore, responsabil pe segmentul de asigurări auto la Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Două tinere au intrat cu autoturismul într-un copac în 2008. Pasagerul din dreapta (20 ani) a rămas paralizat şi a cerut în instanţă daune materiale şi morale.

Instanţa a obligat în 2010 asigurătorul să plătească 300.000 euro daune morale şi 150.000 euro daune materiale, la care se adaugă o rentă lunară pe viaţă de 1.100 euro.

În altă situaţie, un român, victimă a unui accident auto produs în Polonia care i-a provocat paralizia, a cerut în instanţă daune materiale şi morale, povesteşte Liviu Stoicescu, directorul Biroului de Asigurări Auto din România (BAAR). Şoferul vinovat era asigurat la o companie suedeză, iar procesul s-a judecat la Oradea. După 10 ani de procese, instanţa a îndreptăţit victima la reparaţii morale de 800.000 dolari, limita maximă pentru asigurarea RCA în Suedia.

Cresc sumele maxime pentru despăgubiri

Daunele ce pot fi plătite pe o poliţă de asigurare RCA au crescut de la an la an, ca urmare a legislaţiei ce obligă România să se alinieze la nivelul european. Dacă în 2010, limita pentru pretenţiile pe pagubele materiale suferite era de 500.000 euro, aceasta a crescut în 2011 la 750.00 euro, iar în 2012 va ajunge la 1 milion de euro.

De asemenea, a crescut şi plafonul maxim pentru cererile de daune morale, vătămări corporale şi deces: 2,5 milioane euro în 2010, 3,5 milioane euro în 2011. În 2012, plafonul va ajunge la 5 milioane euro.

Procesele aduc mai mulţi bani

Datele UNSAR arată că firmele membre au plătit despăgubiri pe RCA pe pretenţii non-patrimoniale de aproximativ 35 milioane lei în 2009.

Au fost rezolvate 675 dosare, 182 fiind despăgubite pe cale amiabilă, iar 493 după procese (unele venind din anii anteriori). Interesant este că cei care şi-au alocat resursele pentru a merge în instanţă au avut mai mult de câştigat: în medie, 33% din suma cerută, faţă de 17%, în cazul înţelegerilor. Desigur, trebuie luat în calcul şi comisionul dat avocatului care reprezintă clientul în proces, comision ce poate ajunge la 50% din suma câştigată.

sursa money.ro

comentarii

de Artur Vutcovici la 28 martie 2011 - 14:35

Despăgubirea RCA

Despăgubirea (dezdăunarea) RCA sau Carte Verde este suma de bani pe care este îndreptăţit să o pretindă şi să o primească victima acelei fapte de la autorul faptei ilicite (autorul accidentului), de la asigurătorul acestuia, de la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii sau de la BAAR, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România – în calitatea sa de Birou gestionar Carte Verde, dacă i-a fost provocată o pagubă materială, o vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, care a determinat o modificare a echilibrului vieţii sale, în sensul de a-i face inaccesibile pentru viitor anumite idealuri ce până atunci îi erau accesibile, sau de a-i răpi posibilitatea – până atunci existentă – de a avea anumite satisfacţii sau plăceri în viaţă. Despăgubirea în compensaţie are menirea să-i confere victimei posibilitatea de a-şi procura satisfacţii sau plăceri de viaţă, ori de a-şi propune idealuri noi în viaţă, în conformitate cu noua stare a sănătăţii sale.

Lasati un comentariu