Cine sapă după aurul României?

• publicat la: 7 februarie 2011
Cine sapă după aurul României?

Explorarea şi exploatarea perimetrelor aurifere ale României este un joc între şase firme. Cei mai importanţi actori sunt Gabriel Resources şi un offshore din Isle of Man în jurisdicţia Marii Britanii

Şase firme private au drept de explorare şi exploatare a resurselor aurifere ale României potrivit datelor Agenţiei de Resurse Minerale.

Aproape jumătate din aceste licenţe sunt deţinute de  Romaltyn Mining care caută aur la Tăuţii de Sus, Camarzana, Aluniş Piatra Handal şi Poprad din judeţele Satu Mare şi Maramureş. Trei din patru licenţe au fost obţinute în 2009. Compania este un offshore cu sediul in Isle of Man.

Samax România are concesionat din 2005 perimetrul de la Rovina în judeţul Hunedoara. Firma este înregistrată în Baia Mare şi are 39 de angajaţi. În 2009 a înregistrat venituri de 3,6 milioane de lei şi cheltuieli cu doar 1.600 de lei mai puţin. Are, în schimb, datorii totale de 42 de milioane de lei.

Perimetrul Băişoara din Cluj este concesionat de către Rom Aur. Firma este deţinută de Gabriel Resources aceeaşi companie care se află în spatele Roşia Montană Gold Corporation, scoietatea care deţine licenţa de explorare şi exploatare a perimetrului de la Roşia Montană.

Deva Gold explorează perimetrul de la Certej din judeţul Hunedoara. Şi această firmă este deţinută tot de Gabriel Resources.

Ultima firmă care deţine un perimetru cu posibile rezerve de minereu auro-argentifer este Mineral Mining. Ea face săpături la Băiţa în judeţul Bihor. Asociaţi la această societate sunt o firmă suedeză şi o persoană fizică cu aceeaşi cetăţenie. În 2009 Mineral Mining a înregistrat o cifră de afaceri de 3 milioane de lei şi  o pierdere de 9,5 milioane lei.

Niciuna dintre firmele mai sus menţionate nu a extras, anul trecut, nici măcar un gram de aur prin urmare statul nu a încasat nimic din redevenţe.

În afară de cele şase licenţe de exploatare mai există şi trei de prospectare în Arad şi Caraş – Severin, toate deţinute de compania Barrick Gold.

sursa  Money

Lasati un comentariu