Medicii careieni desconsideraţi de primarul Careiului

• publicat la: 14 februarie 2011
Medicii careieni desconsideraţi de primarul Careiului

Intr-o sală neîncălzită şi în absenţa televiziunii locale şi a presei judeţene, astăzi   a avut loc şedinţa Consiliului Local Carei, condusă de către Poosz Szabolcs.

Lucrările şedintei au debutat cu punctul 3 datorită prezenţei in sală a noului director al Spitalului Carei, Racz Elisabeta şi a directorului economic, Szasz Ferenc.

Discutată  şi in şedinţa economică din cursul acestei dimineţi, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe trim.I al anului 2011 al Spitalului Municipal Carei a generat multe discuţii in contradictoriu şi nu întotdeauna la subiect.

Papi Ovidiu a cerut lămuriri colegilor consilieri care fac parte din Consiliul de Administraţie al Spitalului  despre bugetul propus pentru primul trimestru,”având in vedere că este primul buget pe care trebuie să-l aprobăm la Spitalul Municipal”. Poosz Szabolcs, membru şi în  CA a precizat că nu s-au intâlnit şi nu au discutat deoarece consiliul nu a fost încă constituit.

Primarul Kovacs a făcut o amplă prezentare a noului manager al Spitalului Municipal, afirmând că aceasta este” o persoană cu o experienţă bogată in managementul sănătăţii, ştie cu ce se mănâncă aşa ceva, aş putea spune. Managementul unui spital nu poate fi făcut decât cu oameni cu experienţă aşa că sper ca doamna doctor să se prezinte la concursul ce va avea loc in viitor şi să revină acasă. Aşa cum am spus la ministrul Cseke, Consiliul local va oferi  locuinţe pentru toţi medicii care vor să vină in Carei”.

Hotărârea la care făcea referire primarul a fost adoptată in cursul anului trecut de către consilierii careieni.

Dr.Racz Elisabeta a expus in câteva cuvinte evoluţia carierei sale de-a lungul timpului. Dânsa dispune de un masterat in domeniul managementului sanitar şi a participat la multe proiecte şi conferinţe pe această temă.

“ Cunosc spitalul careiean din atribuţiile mele de servici de până acum, ştiu că există multe probleme organizatorice ce necesită rezolvare, va trebui să facem ca spitalul să funcţioneze la intreaga sa capacitate. Chiar ministrul Cseke a apreciat situaţia spitalului Carei”.

În completare,primarul a menţionat că Ministrul Sănătăţii a afirmat în cursul vizitei sale de la unitatea sanitară careieană că acest spital merită mai mult decât 230 de paturi şi ar putea prelua şi bolnavi care se înghesuie la Satu Mare.

Consilierul Papi Ovidiu a cerut lămuriri în privinţa graficului de activităţi din viitorul apropiat inclusiv amănunte privind perioada de organizare a concursului pentru postul de manager de spital.Potrivit celor declarate de Racz Elisabeta, până  nu este constituit Consiliul de Administraţie nu se poate stabili nimic aşa că va mai dura o perioadă  iar apoi se vor realiza studii  din care să reiasă care va fi soarta spitalului in următorii 3-5 ani.

Intervenţia consilierului Ciută Ilie aduce din nou în discuţie propunerea de buget pe trimestrul în curs la Spitalul Carei. ” Discutăm de orice dar nu ne apropiem prea mult de buget.  Adevărul e că nu prea ştiu cum să votez pentru acest buget deoarece arată mai rău decât cel din 2010.  Sumele propuse acoperă doar salariile nu şi cheltuieli cu medicamentele.  Iar vom pune bolnavii să cumpere fiecare pastilă?  Acum , după preluare, cine va fi de vină pentru aceste lipsuri dacă nu consiliul local?  Stiu că sunteţi pe funcţie doar de câteva zile şi nu puteaţi să realizaţi mare lucru dar va trebui să faceţi tot posibilul să nu mai primim un buget diminuat cu 30% faţă de anul trecut in aşa fel ca spitalul să-şi desfăşoare activitatea in bune condiţii”.

Spitalul careiean are în prezent datorii de 5 miliarde de lei mult sub nivelul datoriilor spitalelor sătmărene a precizat Kovacs.

În pofida celor patru abţineri ale consilierilor PNL, bugetul a fost aprobat.

Proiectul  de hotărâre privind numirea membrilor Consiliului de administraţie al Spitalului Municipal Carei a adus in discuţie problema reprezentantului Colegiului Medicilor. Propunerea Colegiului Medicilor pentru spitalul careiean era dr.Veronica Hobian, propunere contestată in cadrul şedinţei din luna ianuarie şi de către primarul Kovacs( conform Procesului Verbal al şedinţei ). In şedinţa respectivă s-a sugerat numirea unui medic careiean în CA in condiţiile în care reprezentanţii personalului sanitar au doi membrii in consiliu.

Vehemenţa cu care, la această şedinţă, primarul Kovacs a contestat numirea unui medic careiean în Consiliul de Administraţie al Spitalului Carei i-a luat prin surprindere pe toţi cei  prezenţi.

“ Acel reprezentant al colegiului medicilor, dr.Veronica Hobian e un medic deosebit de competent. Realitatea cruntă este că medicii careieni nu sunt la curent cu ce se întâmplă la Colegiul Medicilor din Satu Mare deoarece nu au destulă competenţă. Careienii( n.r.- medicii) nu au fost în stare să-şi rezolve problemele la Colegiul Medicilor, nu au reuşit să se impună acolo, nu ştiu decât să se plângă şi să umble pe la partide pentru sprijin politic. Medicul ales de careieni ca reprezentant al Colegiului Medicilor nu a întrunit majoritatea voturilor acordate de către cei care s-au întrunit pentru a face alegerea”.

Stiută fiind aversiunea primarului Kovacs faţă de grupul consilierilor liberali, consilierul Ciută solicită precizări in legatură cu lipsa de susţinere a medicului careiean datorită simpatiei acestuia pentru gruparea liberală.

“ Până nu veţi reuşi să scăpaţi de aceste metehne in gândire, până când nu veţi renunţa la politizarea continuă a oricărei probleme , nu va fi bine” a adăugat Ciută Ilie.

Cât  priveşte majoritatea voturilor la care face referire  primarul, consilierul Bucureştean Adrian încearcă să improspăteze memoria acestuia prin evocarea situaţiei de la alegerile locale când, deşi îi lipseau 80 de voturi în primul tur, pentru a fi ales, totuşi nici cu ele nu ar fi întrunit majoritatea voturilor careienilor deci exemplul dat nu este elocvent.

La acest punct de pe ordinea de zi, preşedintele PNL Carei, Ciută Ilie, a anunţat că grupul consilierilor liberali nu participă la vot în semn de protest faţă de totala desconsiderare a medicilor careieni de către primarul Kovacs Eugen.

Daniela Ciută

comentarii

de CITITOR la 14 februarie 2011 - 19:10

„in absenta televiziunii locale si a presei judetene” = nu exista televiziune locala,presa judeteana nu este obligata sa participe la sedintele Cons.Local.
„sedinta condusa de Posz Szabolcs = consilierul P.SZ.
„noul director al Spitalului Carei Racz Elisabeta = o cheama Rat Elisabeta,(romaneste).
AM AUZIT DE LA UN CONSILIER CA :
– acel medic sugerat in Consiliul de administratie a fost votat cu 5 voturi din 17 de catre medici colegii celei propuse,asa ca cine e de vina?
…in concluzie in acest articol se cam scrie numai ce convine,
Concluzie :daca sunt consilier si nu ma pricep in acest domeniu nu las gura sa vobeasca fara mine.

de cititorul atent la 14 februarie 2011 - 19:24

da cine a scris ca e obligatorie prezenta cuiva? iar vii cu strambe si cu AM AUZIT?ai fi de la cei ce nu le convine sa se afle ce fac ei ca altfel de ce nu a mai adus primaru nord-vestul?daca tot le stii pe toate ia zi tu de ce nu sa vrut sa se vada ca si pana acum la tv?atunci auzeam si noi ce au vorbit nu numai ce susotesti tu cu altii.Kopj le mar,te barom,magas ez neked!!!

de LUCA la 14 februarie 2011 - 20:03

Mai atentule,vad ca nu prea esti atent si nu prea esti la curent cu adevarul lucrurilor,esti si tu ca altii ai vrea sa se faca numai ce tie iti convine dupa cum observ.Nu vrei sa candidezi si tu pe o lista de consilier sa faci pe a tot stiutoru ??sau primar de ce nu.

de cititorul atent la 14 februarie 2011 - 20:14

aha,s au activat postacii. vedeti de ce nu a chemat tv ul? ca sa va dati voi in petec si sa sloboziti barfele da nu va crede nimeni,molii expirate!numai la candidaturi va umbla mintea si la AM AUZIT.

de Vector la 14 februarie 2011 - 20:36

Niste precizari:

In absenta d-nei MOCANU ALINA, presedinte de sedinta trebuia sa fie d-l NUNA(cf.regulamentului).SURPRIZE,SURPRIZE….PRESEDINTE Poosz szabolcs…

DESPRE DEMOCRATIE…..LASATI MEDICII SA HOTAREASCA CINE II REPREZINTA….(si daca respectati un set de valori morale,acceptati rezultatul unui vot..)

cititorule,ramii cititor…scrierea e prea grea pentru tine….

de gabi la 14 februarie 2011 - 22:03

d-na ciuta, de data asta aveti dreptate, desi articolul e subiectiv, as usual.
singurul punct cu care nu sunt de acord e acela in care ilie ciuta a contestat faptul ca bugetul acopera doar salarii. doar salarii?? pai stati asa…maica-mea lucreaza in sanatate in carei, nu la spital, de la 10 mil cat avea, i s-a redus la 6,5 mil, iar asigurarea si alte cheltuieli….rezultatul e superb…ramane cu 4,5 mil. noroc ca eu ma descurc pt toti :D, pac, pac, ehehehehe!! daca sunt pozitiv in gandire, cred ca ilie ciuta s-a referit mai ales la salariile doctorilor, ca la restul personalului de la spital+poli e jale…unii avand vechime de 35-40 de ani. daca nu platesti salariile, degeaba ai bani de medicamente, parerea mea:)

de adi la 14 februarie 2011 - 23:08

am si eu o intrebare:

tot citesc aici rafuieli politice intre unii si altii
in orasul asta nu s intampla chiar nimic?
numai numiri politice,nepolitice,chiar nici nu mai intereseaza?
VREAU SA STIU SI EU CAND NU MI VOI MAI RUPE MASINA IN DRUMURILE DIN ORAS?
toata lumea largesc strazile cat se poate,noi am injumatatit strada spicului…..
CAND VOR FI INVESTITII IN CAREI?
CAND SE VA CONSTRUI CEVA?
CAND SE VOR ASTUPA NISTE GROPI?
CAND NU VOI MAI VEDEA NISTE FEMEI DE 55 ANI PLICTISITE CU UN REGISTRU IN FATA LA PRIMARIE,CARE ORICE LE INTREBI HABAR NU AU?
CANND SE VA CASTIGA IN ORAS CEVA MAI MULT CA DE EXEMPLU IN BOTOSANI SAU VASLUI?
numai numiri politice,certri,scandaluri,mai avem putin si vom ajunge o comuna frumoasa,cu trandafiri,monument,si pensionari muritori de foame

de toto la 15 februarie 2011 - 05:10

care trandafiri?aia pe care i-au scos sau aia pe care ii vor scoate la primavara?

de careianu la 15 februarie 2011 - 05:58

adi,stii ca pestele de la cap se impute.cum ai vrea sa fie altfel cand primarul da tonul la politica.daca nu ar face numiri numai pe baza politica am avea si noi alta viata.asa trebuie sa stai si sa te uiti la cum numeste politic pe toata lumea in oras,de la spital pana la scoli si gradinite si angajari in primarie numai pe baza rudenie si cunostinte.cum vrei sa fie altfel daca asa se dirijeaza de la birou de sus?ai vazut ce se intampla in parc?asa va fi si in oras in cateva ani,pustiu tot.

de MIRA la 15 februarie 2011 - 07:23

Unii medici careieni ar face bine sa mai puna mana pe cate o carte de specialitate,medicina evolueaza ca si oricare alt domeniu dar din pacate ei au ramas la algocalmin,paracetamol,ampicilina si piracetam toate aceste medicamente fiind nocive organismului.Asta este adevarul,nimeni nu le contesta scoala dar cred ca se limiteaza la ce au invatat in facultate acum cativa ani.Zilnic mor oameni in Spital si uneori si din cauza unor medici care nu le administreaza medicamentele potrivite.Nu am nimic cu ei dimpotriva ai respect dar trebuie sa-si recunoasca si ei partea lor de vina.Iar atunci cand sunt pusi la treaba se supara se scandalizeaza.

de adevarul la 15 februarie 2011 - 08:36

adevarul crunt este ca unii medici din carei lucreaza la spital doar cate 2 ore pe zi,in rest,daca vrei o consultatie,ei nu sunt la policlinica si afli ca daca vrei sa fii tratat trebuie sa mergi la cabinetul particular al acestuia.asta trebuie sa inceteze ca nu toti avem bani de cabinete particulare.

de pentru Mira la 15 februarie 2011 - 09:55

eu propun sa dam afara toti medici care scriu retete cu algocalmin,etc. si sa aducem medici din satu-mare si ungaria care prescriu medicamente scumpe, de import, nenocive.Intrebarea care se pune mai departe este cine va plati aceste medicamente?si de fapt tu ce pregatire ai de poti sa emiti astfel de supozitii?poate ne prescrii tu ceva retete de viata fericita fara de griji.

de pentru Mira la 15 februarie 2011 - 09:58

si era sa uit.ai cumva copii?unde ai nascut?cumva in iesle la ierusalim?ai si parinti?nu cumva au trecut pe la spitalul careiean?sa ai sanatate fara de algocalmin si piracetam parca spuneai,nu?

de MIRA la 15 februarie 2011 - 11:33

Alo „de pentru”cred trebuie sa te invit sa mai citesti o data comentariul meu
ca sa intelegi mai bine despre ce vorbeam.Nu propune tu nimic ca habar nu ai despre ce vorbesti.In ceia ce priveste pregatirea mea in mod sigur sunt mai aproape de acest domeniu al sistemului sanitar decat probabil esti tu ,iar daca esti chiar din sistem cu atat mai grav,poate iti suna si tie comentariul meu de dinainte si stiu bine ce vorbesc.

de AFRODITA la 15 februarie 2011 - 14:02

cu sincere regrete dau dreptate la”MIRA” MEDICII DIN CAREI LASA DE DORIT …cateodata
sunt unii pentru care am un respect dar altii… lasa de dorit

de careian la 15 februarie 2011 - 15:18

de ce nu a fost prezenta presa sau tv..???? CE AVETI DE ASCUNS stim ca sat multi analfabeti consilierii

de S.P.Q.R. la 15 februarie 2011 - 15:22

MIRA, MIRA….

„In ceia ce priveste pregatirea mea in mod sigur sunt mai aproape de acest domeniu al sistemului sanitar decat probabil esti tu…”

tot nu ai raspuns la intrebarea ce pregatire ai, (ar trebui sa te credem pe cuvant?)

nu stiu daca ai dreptate sau nu, dar:

1. daca esti medic – te felicit pentru autocaracterizare
2. daca nu, cum de te pricepi la toate (de la medicina de familie pana la ginecologie) incat sa ai indrazneala sa generalizezi

ergo: ar fi fost mai bine sa nu comentezi

de S.P.Q.R. la 15 februarie 2011 - 15:39

si ca sa comentez si articolul:

cred ca primarul (in postura de administrator al spitalului) si noua conducere al spitalului ar merita o perioada de timp fara hartuiri din partea opozitiei. nici nu s-au apucat bine de treaba si deja sunt criticati. nu e fair asa.

totusi ar fi fost mai bine – si probabil si posibila – numirea unui medic careian din partea Colegiului. cred ca nu s-a vrut…

de Vector la 15 februarie 2011 - 16:46

Despre ce hartuire vorbiti?
Sa incerci sa afli informatii despre buget si in ce masura poate asigura desfasurarea in conditii cel putin decente a actului medical,asta-i hartuire?
Sa fim seriosi!

In legatura cu d-na Rat,dinsa,in functia pe care a ocupat-o in DSP SATU MARE,a supervizat activitatea Spitalului Municipal Carei.Ce masuri a luat pt. bunul mers al activitatii medicale?Ce masuri a luat impotriva celor care nu-si respecta indatoririle si fac averi din suferinta si durere? (medici care se fac ca lucreaza la „stat” si sint foarte productivi in cabinetele private sau laboratoare de analize medicale)

de LUCA la 15 februarie 2011 - 18:05

De unde stii tu asa de bine Vectore ce atributii de servici avea D-na Rat la DSP.?? Iar nu stii ce vorbesti,dar eu cred ca ar trebui ca doamna sa va dea mura in gura fostele atributii,dar poate nici atunci nu ati intelege pentru ca sunteti grei de cap si tari in gura.Eu nu o cunosc,dar cum apare in vreun post o persoana care nu va convine voua gata sariti ca arsi.Aici va expuneti inteligenta de oameni destepti ce va credeti.Iar tu cel cu initiale de S.P.Q…pe care doar tu le intelegi,vad ca tu esti si mai inteligent,poate si noi suntem curiosi sa stim cine esti tu si ce lucrezi,poate ca tu nu ar trebui sa fii cel care comentezi si Mira si cei care au schimbat conducerea Spitallui poate au auvut si au dreptate STIU EI DE CE.Nu vor poate sa puna fosta conducere intr-o lumina proasta dandu-va voua explicatii.

de Vector la 15 februarie 2011 - 18:23

Cind a avut avut dreptate d-na RAT?

Cind l-a numit director pe dr.Todea sau cind l-a demis?

Cind l-a numit director pe dr.Cenusa sau cind l-a demis?

Cind l-a numit director pe dr.Goras sau cind l-a demis?

Si toate astea intr-un an si ceva….

de S.P.Q.R. la 15 februarie 2011 - 18:24

Draga LUCA, eu am incercat sa arat cat de absurd este comentariul facut de MIRA, si pentru acesta nu-mi trebuie nici facultate, nici pozitie.
In afara de criticile premature nu am criticat pe nimeni.

de adi la 15 februarie 2011 - 22:30

MIRA
nu sunt buni medicii din carei?dar ce medici vrei?
pentru ce sa vina in acest oras?
tu nu vezi ca orasul e ramas in urma cu 20 ani fata de alte orase din tara?
unde sa vina?ce sa faca aici?
un medic are nevoie de o carte….poate vrea sa mearga la un film,la un teatru….
poate nu vrea sa si rupa masina….
la noi singura preocupare sau singurul lucru ce l poti face e sa mergi la
kaufland,sa vara la terasa
asta e activitatea orasului,,,si t vrei medici sa vina in oras…

si inca ceva :acu cativa ani,era o careianca…a terminat si ea o facultate …
de medicina….in timisoara..de stat..fara taxa
nu GOLDIS si alte SCOLI INALTE gen goldis….
a terminat cu media peste9,50
au angajat o la spital in carei,dupa un an au pus o in somaj……
nu a corespuns pentru acest oras…
acum este la spitalul de urgenta din Brasov,poti sa te interesezi,probabil acolo sunt bune algocaminul….

de de la prosti pentru desteepti la 15 februarie 2011 - 22:55

mai cei voi de la primarie stiti care sunt salariile doctorilor spec.si primaridin spitalulcarei oare femeiade servciu din primarie nu are salar mai MARE Ce vreti voi ,voi sa TRAITI si noi sa CITIM

de de la destepti pentru DESTEPTI la 15 februarie 2011 - 23:16

nu va mai faceti atatea grijipentru ca la spitalucarei este cine sa LErezolvePE toate si pe toti care sa comande INCEPAND de la medici -unde am ajuns cine sa comandd medicilor -ASISTENTE INFIRMIEE
DOAMNA DE FIER – NU ESTE CINE CREDETIVOI doctorita rat este ASISTENTA DELIU LIA AL CAREI SOT UNEORI SE PLANGE
ATEORI SE LAUDA LA COLEGI DE LA-APIA- ca sotioara lui conduce spitalul si nu stie cat si pana cand va rezista
stie cineva sa ne spuna de ce doamna de fier este platiata cu doua norme pe luna mai precis ia doua douasalarii pe luna
de ce o fi asa importanta in spital ca doar este simpla asistenta ori pe fiecare sectie este o asistenta sefa care se ocupa de gospodaria sectiei ,cu ce o are la manaa doamna de fier pe noua directoare

de daciafan la 18 februarie 2011 - 23:45

multumesc d-rei dr Halasz pentru modul in care a ingrijit-o pe mama

de Elisabeta la 22 februarie 2011 - 12:06

Buna ziua,
dragi oamnei care v-ati scris parerile ,
cu mare regret constat ca , numai cu suflet rau si cu rea viointa discutai intre voi , va rog foarte frumos ca sa va ganditi putin ce rost are, atata rea vointa , de ce nu traiti in pace si sa va iubiti , ca mai mare comoara pe aceasta lume NU ESTE ALTCEVA DECAT IUBIREA , iubirea intre oamnei .
Va doresc toate cele bune .

de mama la 22 februarie 2011 - 12:13

Ai dreptate Elisabeta,
si eu ma gandesc ca de ce nu se discuta de biserica, de bunul Dzeu. , de Isus ,
care ne ajuta zi cu zi de ce la biserici umbla doar batranii si oamenii la varsta a doua ???????????????????

de cititor la 22 februarie 2011 - 14:26

„iubirea intre oamnei” e buna pentru indoctrinarea tulipanilor cu ajutorul bisericii lor.daca va pasa atat de oameni de ii umiliti pe cei ce nu sunt apropiati voua???Credeti ca numai voi aveti Dumnezeu?sau al vostru ii reneaga pe cei ce nu fac ca voi?soldati fara creier.va vad eu unde mergeti cand sunteti bolnavi!

de adi la 24 februarie 2011 - 11:01

elisabeta

sigur,iubirea despre oameni despre asta ar trebui

biserica…apropo a 2 casa parohiala de pe strada doina e mai mare ca s i biserica

sau de ce nu ti sfinteste casa daca nu ai minim 1 milion?nu elisabeta?
poate ne ajuti tu….

Lasati un comentariu