Şcoala Vasile Lucaciu văzută prin ochii oaspeţilor europeni

• publicat la: 16 februarie 2011
Şcoala Vasile Lucaciu văzută prin ochii oaspeţilor europeni

Parteneriatul multicultural Comenius ,derulat pe perioada a doi ani,a  oferit posibilitatea Scolii Vasile Lucaciu din Carei de a primi şi găzdui elevi şi profesori  din şcoli partenere din Spania,Italia,Franţa,Slovenia şi Polonia in perioada 13-19 februarie.

Prima delegaţie a sosit in cursul zilei de duminică, din Polonia.Olea Mioriţa , directorul adjunct ne-a oferit informaţii despre sosirea invitaţilor.” Delegaţia din Polonia a făcut deplasarea cu un microbuz , cei din Slovenia au venit cu trenul iar delegaţiile din Franţa , Spania şi Italia au sosit cu avionul la Budapesta de unde i-am preluat cu un autocar.”

Coordonatorul parteneriatului  multilateral ” Towards a greener future” este şcoala Szkoka Podstawowa Z Oddziakami Integracyjnymi Nr. 21 Im. Henryka Sienkiewicza Gliwice/Polonia, o şcoală cu tradiţie, atestată de peste 100 de ani  precizează directorul şcolii, Alina Mocanu.Din Italia sunt prezenţi elevi de la Circolo Didattico “Viale Cesare Battisti “ , o şcoală din Recanati.

Spania este reprezentată de colegiul din Leida  iar din Franţa sunt prezenţi elevi de la o şcoală privată din Lorient.

In cursul dimineţii de luni a avut loc primirea oficială a delegaţiilor.Elevii şcolii Vasile Lucaciu s-au pregătit din timp pentru acest eveniment  important din viaţa şcolii.

O prezentare a sistemului educaţional românesc  şi a tradiţiilor româneşti a avut loc in sala profesorală , urmând o scurtă prezentare a activităţii artistului local Lazin Csaba, fost profesor la această unitate de invăţământ.

După ce au semnat  Cartea de Onoare , oaspeţii au fost  invitaţi să viziteze Şcoala Vasile Lucaciu, o unitate de invăţământ model a oraşului nostru.

Am remarcat buna organizare a gazdelor, care s-au străduit ca pe tot parcursul zilei să intreţină o atmosferă caldă, primitoare.

Indrumaţi de cadrele didactice, elevii au pregătit diverse cadouri realizate manual, pentru colegii lor din străinătate.Fiecare clasă a realizat ceva diferit ,elementul inedit reprezentându-l materialele din care au fost confecţionate aceste cadouri.

Din materiale reciclabile ‘au prins viaţă”  flori din hârtie, pălărioare din material textil, rame foto frumos colorate,tot felul de impletituri din aţă colorată(brăţări,flori ce se pot lipi pe mobilier sau frigider  ilustrate,mărţişoare,felicitări,gentuţe,broderii pe etamina sau flori croşetate).

In clasa a VII-a A elevii au pregătit un scurt moment artistic, deosebit de apreciat de colegii lor din Franţa care s-au integrat şi ei in grupul de dansatori şi cântăreţi deoarece cântecele româneşti au fost traduse in franceză.

Geiger Erik le-a  prezentat colegilor săi de clasă noul său prieten francez, pe care il găzduieşte ,Torquau Mora.

Marie Yvone Le Hellay, directorul şcolii particulare Saint Christophe din Lorient  /Franţa  a propus ca elevii din această clasă să corespondeze cu elevi din şcoala  lor.

.” Sunt impresionată de calitatea muncii depuse de copii şi de cadrele didactice din această şcoală ,se pare că  avem multe de invăţat de aici ,sunt impresionată şi de primirea de care am avut parte ,de disciplină,de respectul pe care-l au copii faţă de adulţi” a declarat pentru Buletin de Carei, dna Marie Yvonne Le Hellay.

Tot dânsa a afirmat că la  şcoală nu au bibliotecă, dispun de multe cărţi in clasă dar nu au o bibliotecă cu bibliotecar.In schimb au un bibliobus ,al Primăriei,dotat cu  o mulţime de cărţi,care  trece pe la şcoli şi imprumută cărţi elevilor.

Elevii clasei a III-a A au prezentat un frumos concert de fluier, interpretând melodiile Bolero, Mărţişoare sau piese de Mozart.

Delegaţia din Slovenia, de la Osnovna Sola,Franca Rozmana-Staneta din Liubljana ,a dorit să afle mai multe amănunte in ce priveşte  sistemul nostru de invăţământ din primele clase. Ei au povestit că in clasa I-a  invaţă  doar literele de tipar şi abia in clasa a doua se invaţă scrisul literelor de mână, se trece apoi la literele mari de mână şi abia in final invaţă literele mici de mână. La aceste clase predau 2 profesori, unul care se ocupă de cei care nu ştiu să scrie (acesta având studii medii) şi unul pentru cei avansaţi.Dacă până acum acest lucru era  opţional,de  anul viitor  va deveni obligatorie prezenţa a doi profesori la clasele mici.
In şcolile din  Slovenia orele de curs ţin  45 minute ,cu o pauză de 5 minute  iar de la ora 13 au o pauză de 25 minute pentru  masa de prânz servită la cantina şcolii .Marta Groselj, cadrul didactic insoţitor al delegaţiei slovene , s-a interesat de programul „cornul şi laptele”.

Helena Sirotka, un alt cadru didactic din Slovenia  a menţionat pentru Buletin de Carei că “suntem de-a dreptul  impresionaţi de talentele artistice ale copiilor, atât la abilităţi practice cât şi la muzică,apreciez faptul că lucrarile lor sunt expuse peste tot in şcoală in aşa fel ca aceşti copii să devină mai increzători in forţele lor.Am  fost surprinşi plăcut de insemnele patriei (stema si tricolorul )care sunt afişate in fiecare clasa. La noi este obiceiul ca elevii să folosească in şcoală numai papuci iar pantofii de stradă sunt lăsaţi in dulăpioare special amenajate la intrare”.

Scoala Vasile Lucaciu a devenit un adevarat furnicar, elevi de toate vârstele şi naţionalităţile , comunicând şi făcând schimb de impresii despre activităţile şcolare sau extraşcolare.

Judit Ferel, cadru didactic la Collegi Episcopal “Verge de L’academia” Lleida din Spania a fost încântată de faptul că “salutul aici este foarte politicos,elevii sunt civilizaţi ,se ridică in picioare când intră profesorul .E măgulitor.In Spania se salută doar verbal,profesorii incearcă să-i inveţe pe elevi să se comporte mai bine, noi fiind o şcoală catolică se pune accent pe valorile morale dar din păcate nu totdeauna cu acelaşi rezultat”.
Servirea mesei a avut loc in noua sală de mese, inaugurată cu acest prilej, după care a fost prezentată expoziţia artiştilor plastici ai asociaţiei ProvinciArt Carei.

Activitatea comună a şcolilor participante la acest proiect a presupus realizarea de lucrări din materiale reciclabile, inclusiv piese de îmbrăcăminte  confecţionate din materiale reciclabile şi care apoi au fost prezentate la o paradă a modei.

O discoteca – carnaval a incheiat programul zilei de luni iar ziua de marţi a fost  dedicată unei scurte excursii la Cluj şi Turda.

redactia

comentarii

de mary v la 21 februarie 2011 - 11:59

FELICITARI CELOR DOUA DIRECTOARE PENTRU ACTIVITATILE ORGANIZATE CU ACEST PRILEJ !!!

de missy la 7 martie 2011 - 18:21

O super activitate care merita retraita an de an.A fost o experienta noua si educativa care ne va indruma in directia cea buna.:)

Lasati un comentariu