Uniunea Social-Liberală a intrat in linie dreaptă

• publicat la: 6 februarie 2011
Uniunea Social-Liberală a intrat in linie dreaptă

Alianta PSD-ACD a intrat pe ultima suta de metri, sambata 5 februarie 2011, s-au desfasurat lucrarile organelor statutare de conducere pentru validarea acordului politic al Opozitiei sub numele de Uniunea Social-Liberala.

Dincolo de documentele oficiale al Uniunii Social-Liberale razbat negocierile de culise din cadrul „luptei pentru paritate” dintre liderii locali ai celor doua partide: PNL si PSD.

Daca initial s-a mers pe principiul „paritatii totale” ca sa folosim un pleonasm pe post de figura de stil , din negocieri si in urma presiunilor exercitate de liderii judeteni din ambele tabere s-a ajuns la o noua formula de „paritate negociata”.

In prima faza, PSD a solicitat controlul total al zonelor in care detinea suprematia istorica: Moldova, Muntenia, Oltenia si Dobrogea, urmand ca PNL sa ii revina Transilvania si Banatul. O afacere buna pentru PSD mai ales ca in Ardeal structurile pesediste sunt in disolutie odata cu abdicarea de la putere a Grupului de la Cluj.

S-a discutat de impatirea frateasca: 20 de judete la PSD si 20 de judete la PNL, urmand ca Bucurestiul si Ilfovul sa fie analizate separat. In fiecare din cele 20 de judete urma ca PSD respectiv PNL sa obtina atat sprijinul pentru Presedentia Consiliului Judetean cat si la Primaria Municipiului resedinta de judet.

Practic PSD isi crestea influenta politica de la cele 15 judete in care detine controlul total, la 20 de judete, iar PNL de la 5 judete liberale la un potential de 20 de judete.

Un alt principiu stabilit de comun acord era faptul ca in judetele detinute integral de PDL se vor desemna candidatii in functie de sondajele de opinie electorale. Aici s-a venit cu ideea „nastrusnica” de a mixa candidaturile, adica cine ia Consiliul Judetean nu mai primeste si Primaria Municipiului resedinta de judet.

Dupa ce s-a mediatizat acest principiu al paritatii a inceput „dansul”.  Pe de o parte, liberalii „talibani” au facut scandal, fie din principiu fie manati de diverse interese locale.Aici PNL mai are o problema pentru ca „verisorii conservatori” solicita diverse Primarii destul de importante aflate in zona de influenta a PSD: Iasi si Bacau.

Pesedistii din teritoriu aflati pe functii au fost de acord cu principiul paritatii cata vreme „nu le sufla nimeni in ciorba”. Dar in PSD se coace o noua miscare a noilor lideri si este normal sa primeasca si ei functii administrative sau macar sansa de a candida.
Aceasta noua sansa o primesc in general cei care l-au votat pe Ponta la Congresul din 2010 si cei care l-au sustinut constant un primul an de mandat de Presedinte PSD.

Ultimele negocieri de culise dezvaluie si miscarile browniene din cele doua partide PSD si PNL.

Daca la PNL lucrurile sunt si simple si asezate: Orban, Vosganian, Adriana Saftoiu si altii fiind trasi pe linie moarta, la PSD se intampla fenomene paranormale.

Teleorman, Constanta, Gorj, Arges, Satu Mare, Bistrita, Braila, Vaslui sunt judete rosii intangibile unde PNL cu greu va prinde un post de candidat cu sanse reale. Adica Radu Mazare, Liviu Dragnea, Radu Moldovan, Constantin Nicolescu si ceilalti si-au impus punctul de vedere mai ales ca s-au numarat printre cei care au inclinat balanta la Congres in favoarea lui Ponta.
Faptul ca Buzau, Iasi, Galati, Tulcea, Timis, Ilfov si Bucuresti au fost cedate total liberalilor inseamna ca in PSD se pregatesc o serie de miscari tectonice.

Niste mutari in plic sunt pregatite pentru organizatiile PSD care nu prea au jucat cum trebuie. Uite asa s-au trezit cu liberalii pe cap toate organizatiile din Oltenia de sud: Mehedinti, Olt, Dolj- un fief traditional al PSD, unde la Primariile din Craiova, Slatina si Turnu Severin vor fi candidati liberali. Pentru a vizualiza ce se intampla in PSD este foarte interesant sa aflam ca tocmai acum senatoarea Olguta Vasilescu si-a anuntat candidatura la Primaria Craiova.

Liderii PSD din Moldova au fost anuntati ca Primariile Municipiilor resedinta de judet vor fi cedate liberalilor iar judetul Iasi va fi total galben. Astfel Viorel Hrebenciuc, Marian Oprisan, Dan Nica s-au trezit intr-o „inlantuire amoroasa” mai grea decat pe vremea guvernarii cu fratii portocalii.

In Ardeal in afara de Primaria Arad, organizatiile PSD nu vor castiga nici un post, toate fiind cedate liberalilor.

In Bucuresti si aria sa metropolitana situatia este foarte simpla din punctul de vedere al liderilor Ponta si Antonescu chiar daca aparent este foarte complicata politic: Bucuresti si Ilfov su fost cedate integral PNL.

Presedentia CJ Ilfov si majoritatea candidatilor din localitatile importante din Ilfov au fost arvunite de liberali fiind o zona controlata de catre liberalul Marian Petrache. Organizatia PSD Ilfov a fost decapitata dupa plecarea lui Oprea din PSD, iar dupa ce a fost condusa de oamenii lui Vanghelie a fost preluata de Robert Negoita, care este interesat doar de functiile de parlamentari.

In Bucuresti, PNL a luat tot inclusiv functia de Primar General pe care o va dea unui liberal bine plasat in sondaje sau lui Sorin Oprescu daca va renunta la planurile cotroceniste gandite de Iliescu. Oprescu se pare ca si-a mai domolit elanul dupa ce in ultimul sondaj de opinie este creditat cu 4 % la intentiile de vot pentru functia de Presedinte al Romaniei.
Singura zona neliberala este „enclava rosie” de Sectorul 5, unde Vanghelie va fi sprijinit pentru un nou mandat. Dar si aici liberalii Alina Gorghiu si Cristian Olteanu au inceput sa planuiasca actiuni impotriva „administratiei vangheliene” mai ales ca in sondaje se vehiculeaza ca Alianta PNL-PC are 45 % in Bucuresti fata de 28-30 % cat are PSD.

Conform suselor de la negocieri, la Sectorul 1 va fi sustinut Primarul in functie Andrei Chiliman, la Sectorul 6 va fi sustinut Rares Manescu-Presedintele PNL Sector 6 iar sectoarele 2 si 4 vor reveni „verisorilor conservatori”: Bogdan Diaconu – Presedintele PC Sector 2 si Cristian Popescu Piedone-Primarul Sectorului 4.

Pentru PSD au ramas astfel teoretic Primariile Sectoarelor 3 si 5, dar la Sectorul 3 nu prea sunt „musterii” pentru ca PDL are cea mai puternica Organizatie din Bucuresti iar Liviu Negoita este un primar greu de invins.

La Primaria Municipiului Bucuresti, daca in toamna anului trecut Oprescu era sigur ca va obtine un al doilea mandat din postura de potential candidat al Aliantei PSD-PNL-PC, acum dupa informatiile aparute ca Oprescu tinteste Cotroceniul dupa modelul lui Traian Basescu liberalii au inceput sa caute in mod serios un candidat pentru Primaria Capitalei.

In randul membrilor simpli din PSD Bucuresti domneste tristetea si sentimentul ca au fost vanduti de intelegerea lui Ponta cu Antonescu iar tot planul de campanie electorala gandit de Cosmin Gusa si finantat cu bani grei de PSD Bucuresti este aruncat in aer. Se insista pentru semnarea unui protocol separat pentru Municipiul Bucuresti dar liberalii bucuresteni nu vor cu nici un pret sa renunte la pozitiile obtinute la negocieri si spun ca vor anunta un candidat liberal chiar si la Primaria Sectorului 5.In plus liberalii ameninta ca nu ii mai vor face nici hatarul lui Ponta de a il sustine neconditionat pe Sorin Oprescu in defavoarea lui Vanghelie la Primaria Capitalei si ca in ultima instanta vor anunta candidati pe liste separate pentru a se vedea cine are dreptate.

Din tabara PSD Bucuresti se vehiculau la bursa politica o serie de candidati pentru Primariile de sector: la sectorul 1: viceprimarul Dan Tudorache si europarlamentarul Ioan Enciu; la sectorul 2: deputatul Georgian Pop si fostul senator Serban Nicolae; la sectorul 3: consilierul General Doru Giugula si Bogdan Georgescu-Presedintele executiv PSD Bucuresti; la sectorul 4 Consilierul General Virgil Nicorescu si Campurean-Presedintele executiv Sector 4; la sectorul 6: senatorul Gabriel Mutu, Consilierul General Bogdan Mihailescu sau fostul Primar Dan Darabont.

In aceste conditii este clar ca dupa semnarea Protocolului Aliantei PSD-PNL-PC vor urmate zile grele de negocieri pentru conducerea PSD.

Deja dupa ce s-au aflat o serie de informatii de la negocierile politice doi dintre oamenii importanti din angrenajul politic al PSD: parlamentarii Marian Saniuta-Prahova si Ion Vasile-Buzau au demisionat din PSD. Chiar daca s-a speculat ca au plecat conform unei intelegeri pentru sprijinirea infiintarii Grupurilor Parlamentare PC, cert este ca nu se poate uita munca politica depusa de aceste lideri in beneficiul PSD si este grav ca doi oameni valorosi au ales sa paraseasca partidul in aceste momente.

Tinand cont de starea de fapt din PSD, va creste masa critica a nemultumitilor de cedarea potentialelor pozitii administrative catre liberali ?

Se vor crea oare noi miscari politice in PSD sau va creste doar numarul nemultumitilor care vor demisiona din PSD ?

sursa mediafax

comentarii

de Tomoiaga la 7 februarie 2011 - 20:24

Uniunea Salveaza Libertatea, asta trebuie sa inteleaga cetatenii Romaniei! De apregiat gestul liderilor politici care au renuntat la orice orgoliu. Bravo lor si cinstire celor care vor reusi sa aprecieze „UNIUNEA SOCIAL LIBERALA”!

de neseriosu la 10 februarie 2011 - 17:01

Hai mai nene fii serios… chiar crezi ca urmaresc altceva decat ciolanu?In atara asta toate partidele, cele mai importante bineinteles au avut un mariaj mai lung sau mai scurt… chiar crezi ca PNL SI PSD pana mai ieri dusmani de moarte vor fi in stare sa se gandeasca la noi si nu la interesele de partid sau de grup? CRIN ANTONESCU a pangarit doctrina liberala…. e blasfemie ceea ce a facut… sincer mi-e mila de ILIE CIUTA….el iubeste in mod deosebit PSD – istii.. abia astept sa-l vad la alegeri mana in mana cu NUNA, CIUCOS, etc! he he he…

de lombic la 10 februarie 2011 - 17:02

Hai mai nene fii serios… chiar crezi ca urmaresc altceva decat ciolanu?In atara asta toate partidele, cele mai importante bineinteles au avut un mariaj mai lung sau mai scurt… chiar crezi ca PNL SI PSD pana mai ieri dusmani de moarte vor fi in stare sa se gandeasca la noi si nu la interesele de partid sau de grup? CRIN ANTONESCU a pangarit doctrina liberala…. e blasfemie ceea ce a facut… sincer mi-e mila de ILIE CIUTA….el iubeste in mod deosebit PSD – istii.. abia astept sa-l vad la alegeri mana in mana cu NUNA, CIUCOS, etc! he he he…

de nisma la 10 februarie 2011 - 17:16

ei, neseriosu si lombic mai ai si alte nume?

de ROOCO la 10 februarie 2011 - 19:30

Sunt curios sa-i vad cum se vor pune pe lista la alegerile locale…..?
1.PSD
2.PNL
3.PC
4.PSD
Cam asa vor arata rezultatele finale ale votului din 2012 la Listacomuna de consilieri la alegerile locale .Oricum mai multi de 4 consilieri nu vor avea in Carei.fara suparare dar asta este filmul in Carei.Istoria se repeta.

de @Rooco coco jumbo mambo la 10 februarie 2011 - 21:56

Da inculti mai este unii si se crede si de la oras. Protocolul Uniunii … se refera la lista comuna la consiliile judetene si municipiile resedinta de judet in rest e la libera decizie. Deci nu da cu batu-n balta ca-ti uzi D.O.S.-u sau oi fi si tu ala, baiatu’ cu muci-n freza … pute a partizan de-al puterii ….

Lasati un comentariu