Vacanţele în Europa, cu până la 15% mai scumpe în 2011. Vezi ce ţări au ridicat preţurile

• publicat la: 27 februarie 2011
Vacanţele în Europa, cu până la 15% mai scumpe în 2011. Vezi ce ţări au ridicat preţurile

Preţurile pachetelor turistice din Europa au crescut în acest an cu până la 15%, în top aflându-se Turcia, Anglia, Franţa şi Spania, iar turoperatorii explică majorările prin ieşirea acestor ţări din criză şi printr-o cerere mai mare, pe fondul renunţării turiştilor la vacanţele în Egipt şi Tunisia.Aproape toată Europa s-a scumpit. Europa iese din criză şi nu mai vede sensul preţurilor scăzute. Au dat aproape doi ani preţurile în jos, dar acum tind să revină la nivelurile din 2007-2008″, a declarat agenţiei MEDIAFAX Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45.

El a adăugat că, în schimb, nicio destinaţie europeană nu s-a ieftinit în acest an.

Potrivit lui Burcea, pe primul loc în topul scumpirilor din acest an se situează Turcia, cu până la 15%, pe fondul cererilor tot mai mari de la an la an.

Operatorii de turism din Marea Britanie şi Franţa au urcat preţurile cu 5-10%, în timp ce pachetele din Spania s-au scumpit cu 2-5%. De asemenea, hotelierii bulgari au crescut tarifele cu până la 5%.

„Turcii au cele mai mari scumpiri pentru că la ei e cerere uriaşă. Mai ales după evenimentele din Egipt, există o mare presiune pe Turcia şi este posibil ca pentru România să nu mai fie disponibile la fel de multe locuri ca anul trecut”, a afirmat Burcea.

El a adăugat că un caz aparte îl constiuie Dubaiul, către care s-au orientat o parte importantă dintre turiştii străini care mergeau în Egipt. Din acest motiv, pachetele turistice din Dubai s-au scumpit în ultimele săptămâni cu 50-60%.

„Destinaţiile externe au început să se scumpească dar, mai ales, să se umple, din cauza reorientării turiştilor care au renunţat la vacanţele din Egipt şi Tunisia. Multe hoteluri din multe destinaţii s-au umplut deja pentru toată vara. Erau unităţi în Turcia, Grecia, Cipru sau Spania pe care le vindeam anul trecut, toată vara, cu două săptămâni înainte de plecare şi cu reducere. Aceleaşi hoteluri sunt rezervate acum pentru toată vara”, a spus Mircea Vladu, directorul general al agenţiei de turism Prestige Tours.

El a adăugat că nu există destinaţii europene care să se ieftinească în acest an, iar pe primul loc la scumpiri este Turcia.

„În primele două luni ale acestui an avem cu 5% mai multe cereri decât în perioada similară a anului trecut. 2010 a fost cel mai prost an din turismul românesc”, a afirmat Vladu.

Adriana Goicea, directorul general al agenţiei Cocktail Holidays, spune că în acest an destinaţiile externe nu se vor scumpi doar din cauza creşterii preţurilor pachetelor la sol, cât mai ales din cauza transportului.

„O parte din preţuri vor creşte şi pe fondul scumpirii transporturilor. Companiile aeriene au început deja să majoreze preţurile”, a adăugat Goicea.

Ea afirmă că o altă problemă va fi generată în acest an de faptul că marii turoperatori şi-au reorientat turiştii din Egipt şi Tunisia către alte ţări, precum Dubia, Turcia sau Spania, care s-au „semisufocat” deja.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu