Cum faci să iei bani de la bancă şi să nu plateşti rata pe perioada studenţiei

• publicat la: 23 martie 2011
Cum faci să iei bani de la bancă şi să nu plateşti rata pe perioada studenţiei

Băncile şi-au schimbat politica faţă de cei care sunt pe băncile universităţilor. Studenţii pot obţine împrumuturi în condiţii avantajoase pentru a-şi termina studiile în ţarş sau în străinătate. Mai nou, sunt finanţate şi programele MBA, care îţi garantează promovarea în cadrul marilor companii. Sumele împrumutate de la bancă pot ajunge la câteva zeci de mii de euro, iar în unele cazuri se acordă chiar şi perioadă de graţie (timp in care studentul nu este obligat să plăteasca rate pentru creditul luat).

Perioada de graţie poate ajunge până la doi ani, iar după absolvirea facultăţii, atunci când te angajezi, vei putea să-ţi plăteşti creditul bancar din salariu.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru un astfel de credit

Ca să iei un împrumut bancar, trebuie să fii student sau masterand. Ideal ar fi să ai un venit,  bursă sau salariu, cu care să poţi şi să garantezi creditul.

Există o soluţie chiar dacă nu ai nici un venit : o rudă de gradul întâi poate lua împrumutul în numele tău.

Creditul poate fi garantat cu valori mobiliare: depozite bancare, dar şi cu alte bunuri , cum ar fi un calculator, un televizor, o maşină, dar şi cu ajutorul unui girant care poate fi şi din afara oraşului în care studiezi.

Ce credite pentru studenti ofera bancile din România

BRD, spre exemplu, oferă trei tipuri de credite pentru studenti. Credit 10 se adreseaza studenţilor cu vârste între 18 şi 30 de ani. Limita maximă a împrumutului este de 12.000 de lei, pe care poţi s-o rambursezi în cel mult 60 de luni.

Beneficiezi de o perioadă de graţie de până la un an, timp în care plăteşti doar dobânda şi comisioanele.

In plus, ai dobândă preferenţială, fixă, pentru întreaga perioadă de creditare. Ce comisioane eşti obligat să plăteşti? 100 de lei pentru analiza dosarului de credit şi 0,32% lunar (aplicat la sold) pentru administrarea creditului.

Iată un exemplu. Pentru un credit de 5.000 de lei,  vei plăti o dobândă de 1.097 de lei şi un comision de administrare de 702 lei( în total câştigul băncii este de mai mult de o treime – 36 % – din suma împrumutată) .Aşadar, la finalul celor 60 de luni, vei plăti  aproape 6.800 de lei.

Creditul StudentPlus reprezintă o soluţie de finanţare a studiilor post-universitare în România sau în străinătate.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti sunt următoarele: să ai între 18 şi 35 de ani şi să fi fost admis într-un program postuniversitar din ţară sau din străinătate. Taxele tale de şcolarizare îţi pot fi finanţate integral.

Cu buletinul/cartea de identitate, diploma de licenţă şi o adeverinţă din care să reiasă că ai fost admis într-un program post-universitar , poţi să obţii între 600 şi 40.000 de lei, cu o dobândă anuală de 7% şi o perioada de rambursare de până la 60 de luni.

Beneficiezi şi de o perioadă de graţie de până la 24 de luni, în care plăteşti doar dobânda şi comisioanele, urmând ca la terminarea studiilor să începi să rambursezi şi creditul.

In funcţie de universitatea la care ai fost acceptat, poţi opta pentru plata integrală a studiilor post-universitare sau poţi alege plata în tranşe, la data stabilită împreună cu reprezentanţii brd.

Plăteşti un comision de 100 de lei pentru analiza dosarului şi 0,32% din sold, pe lună pentru administrarea contului.

De exemplu pentru un credit de 15.000 de lei, vei plăti în total o dobândă de 3.774 de lei şi un comision de administrare de 2.170 de lei, în total 20.944 de lei ( 40 % din suma împrumutată).

Dacă ai între 18 şi 29 de ani şi eşti înscris în programul Work and Travel, cu creditul Work&Travel, poţi să pleci să lucrezi în Europa sau Statele Unite ale Americii.

Obţii între 250 şi 3.000 de dolari, pentru a-ţi acoperi cheltuielile aferente participării în acest program, şi anume: taxa de program prin compania partener’ă taxele de viză, taxa SEVIS, costul biletului de avion şi banii de buzunar până la primul salariu.

Atenţie însă! Valoarea creditului se stabileşte în funcţie de veniturile pe care le obţii. Poţi să rambursezi împrumutul în cel mult 15 luni. In plus, beneficiezi de o perioadă de graţie de până la 14 luni, în care plăteşti doar dobânda şi comisionul lunar de gestiune.

Dacă alegi însă acest tip de credit, plăteşti pentru analiza dosarului de credit, un comision de 25 de dolari şi 0,32% din sold, lunar, pentru administrarea creditului.

Spre exemplu, dacă iei un credit de 1.000 de dolari, plăteşti lunar o dobândă de 6,92% (adică aproape 104 dolari, în 15 luni) şi un comision de administrare de 73 de dolari (tot pentru întreaga perioadă de rambusare).

Vei restitui aşadar 1.177 de dolari, la finalul celor 15 luni. Şi UniCredit Ţiriac Bank are o ofertă pentru studenţi: un credit de nevoi personale pentru MBA, adresat studenţilor care învaţă la Maastricht School of Management. Imprumutul se acordă cu o dobândă preferenţială, adică 11,3% la sumele în euro şi 15,5% la sumele în lei. Aşadar, poţi primi un împrumut între 8.000 şi 20.000 de euro (sau echivalentul în lei), pe o perioadă de cel mult 10 ani.

Nu plăteşti nici un comision de analiză sau de administrare a creditului şi poţi opta chiar şi pentru un pachet de asigurări odată cu acest credit pentru studii.

De exemplu, dacă iei un credit de 10.000 de euro, pe o perioadă de rambursare de 120 de luni, DAE este de aproximativ 16,65% si plătesti o rată medie de aproximativ 165 de euro pe lună. Per total, vei plăti aproape dublu, adică 19.729 de euro.

Pentru a primi acest împrumut, trebuie să ai însă un venit de minimum 2.400 de lei.

Cu creditul pentru studii însă, tot de la Unicredit Tiriac Bank, poţi să împrumuţi între 3.000 de euro şi cel mult 80% din valoarea proprietăţii ipotecate, în cazul în care garantezi cu un imobil. Banii îi poţi rambursa în maximum 10 ani.

Acest credit este destinat finanţării studiilor de MBA (Master Business Administration) în instituţii de învăţământ din ţară sau în universităţi din străinătate.

Plăteşti o dobândă variabilă de 9,96% (ROBOR 6M + 3% marja fixă a băncii) pentru creditele în lei şi 860 de lei – analiza dosarului de credit.

De exemplu,  dacă ai un venit de 500 de euro şi+ţi iei un credit de 10.000 de euro, luat pe o perioadă de 10 ani, vei plăti 10,97% DAE şi o rată lunară medie de aproximativ 132 de euro. Adică, per total, vei plăti 16.037 de euro.

Pentru a putea lua acest credit, trebuie să ai între 25 şi 65 de ani, un venit lunar mediu de 600 de lei şi să ai un job stabil (cel puţin un an vechime în muncă).

O altă ofertă de credit pentru MBA gasesti şi la Bank of Cyprus

Aici, pentru un împrumut de până la 10.000 de euro (dar nu mai mult decât valoarea costurilor aferente programului MBA), luat pe o perioadă maximă de 10 ani, plăteşti o dobândă variabilă de 14,99% (calculată după formula EURIBOR 3M + 13,9%), 200 de euro pentru dosarul de credit şi 0,6 euro lunar pentru administrarea creditului (echivalentul a 2,5 lei).

Spre exemplu,  dacă ai un venit de 600 de euro şi vrei să iei un astfel de împrumut de studii de la Bank of Cyprus, de 5.000 de euro, pe o perioadă de 10 ani, plăteşti o dobândă anuală efectivă de 17,32% şi o rată medie anuală de 80,64 de euro. Cât vei plăti la final? Cam 9.876 de euro.

Si jucătorul mic pe piaţa românească,Banca Leumi a lansat luna trecută  un credit pentru programele de MBA din România sau străinătate.  Odată cu acest credit, prin care poţi împrumuta între 3.000 de euro şi maximum 90% din valoarea MBA-ului, cu o perioadă de rambursare de cel mult 10 ani, beneficiezi şi de cardul Leumi Gold şi serviciul de internet banking.

La acest credit plăteşti o dobândă variabilă de 13,17% (ROBOR 3M + 7%  -dobandă pentru un credit fără garanţii imobiliare, mai mic de 5.000 de euro), 300 de lei pentru dosarul de credit şi un comision de administrare up-front, de 2% (doar la începutul creditului).

De exemplu , pentru un credit de 5.000 de euro, luat pe o perioadă de 120 de lei (având un venit de 600 de euro), vei plăti o dobândă anuală efectivă de 15,01% şi o rată mediu lunară de 75 de euro. În final, achiţi aproape 8.984 de euro.

Care din ofertele prezentate sunt cele mai avantajoase?  Ce ar trebui să facă băncile pentru a atrage mai mulţi studenţi printre clienţii săi ? Scrie-ne părerea ta în  Secţiunea Comentarii de mai jos!

sursa incont.ro

Lasati un comentariu