Dezvelirea plăcii memoriale Karacsonyi Peter

• publicat la: 26 martie 2011
Dezvelirea plăcii memoriale Karacsonyi Peter

In prezenţa oficialităţilor,a  publicului careiean,vineri ,25 martie,a avut loc dezvelirea plăcii comemorative a celui ce a fost Peter Karacsonyi,la 71 de ani de la naşterea sa.

Cuvântul de deschidere l-a avut Bogdan Georgescu care a afirmat că “Cifrele reci ale CV –ului său ne spun că acesta s-a născut in 25 martie 1940 la Budapesta. In 1956 susţine examenul de bacalaureat in Carei, in 1959 obţine licenţa in electronică la Timişoara,in 1962 obţine o diplomă la Cluj în specializarea drumuri şi poduri,iar in 1965 obţine şi diploma de pedagog. In 1971 profesorul  Karacsonyi termină şi obţine licenţa la Conservatorul Gheorghe Dima, Facultatea de Compoziţie şi Muzicologie.

În 1978 devine dirijor iar în 1983 i se acordă titlul de “Profesor  evidenţiat”.În 1994 este distins cu premiul de excelenţă pentru cultură. In 2001, la 62 de ani, in data de 20 octombrie acesta trece in nefiinţă.Post Mortem, este distins  cu premiul Pro-Urbe al municipiului Carei, în anul 2005.

Evident că inşiruirea de mai sus e insuficientă pentru a caracteriza omul Peter Karacsonyi.Lucrurile cu adevărat importante legate de dânsul se află in memoria comună a celor cărora le-a predat. Acolo este nemuritor, pentru că moartea nu poate şterge memoria unui om care şi-a inchinat intreaga viaţă unui scop nobil.”

“Nu cred că  a mai fost vreun om care să fi făcut mai mult pentru renumele acestui oraş” a adăugat ,in incheiere,Bogdan Georgescu.

Castelanii reprezintă patru decenii de istorie ,iar acest nume se leagă de cel al profesorului Karacsonyi Peter şi de cel al oraşului Carei. Fenomenul “Castelanii” a implinit, a infrumuseţat şi a influenţat viaţa a nu mai puţin de 9 generaţii.O adevarată mişcare care a luat fiinţă in anii ’60 şi care continuă şi azi, o mişcare ce a transformat oraşul Carei in oraşul muzicii uşoare şi a făcut din el un punct de referinţă pe harta muzicală a ţării.

Bogdan Georgescu şi Szucs Jozsef,elevi ai profesorului Karacsonyi,propun  ca ziua de 25 martie sa  devină  ziua muzicii careiene şi să fie sărbătorită printrun festival şi concerte de muzică uşoară.

Mesajului familiei Karacsonyi pentru acest eveniment a fost citit de către Szucs Jozsef.

Un alt elev al profesorului,Puiu Bărnuţiu,membrul trupei careiene In Extenso ,a afirmat că Peter Karacsonyi face parte din patrimoniul cultural al orasului noastru. ”Omul, educatorul, pedagogul ,dirijorul, compozitorul, mentorul  Karacsonyi Peter a fost cel care a purtat stindardul muzicii uşoare careiene pretutindeni. A fost un bun organizator, a organizat turnee, spectacole”.

” In calitate de coleg şi prieten al prof. Karacsonyi Peter,aş dori să vorbesc despre personalitatea puternică ,impunătoare  pe care o avea ,despre prezenţa lui care nu a putut fi trecută cu vederea acolo unde apărea,despre o altă latură a personalităţii sale mai puţin cunoscută. Era un om cult, citit, avea cunoştinţe vaste nu numai in muzica uşoară ci şi in alte genuri de muzică ,in special in muzica clasică şi de istoria muzicii.In urmă cu mulţi ani s-au găsit la Satu-Mare trei scrisori ale lui George Enescu, pe care le-a dus la tot felul de expertize şi apoi le-a publicat ,completând  astfel patrimoniul lăsat de George Enescu cu cele trei scrisori” au fost cuvintele lui Deak Endre,prezent la această manifestare.

A urmat apoi un moment artistic susţinut solistele vocale de la cercul de muzica al Centrului Cultural Carei.

La final,Bogdan Georgescu  invită  fratele maestrului,Karacsonyi Carol, să dezvelească placa memorială .

“ Ne-am inteles şi bine,ne-am am şi certat ca fraţii, mai ales că îl tot intrebam la ce-i trebuie  atâtea concerte şi spectacole.Poate că nu l-am prea înţeles . Dar am citit odată un articol, intr-un ziar ,in care un copil afirma că profesorul şi muzIca lui i-au infrumuseţat copilăria.Dacă fratele meu a reuşit să influenţeze atât de frumos viaţa atâtor copii, a atâtor oameni. atunci nu a trăit degeaba” a povestit celor prezenţi Karacsonyi Carol.

redactia

comentarii

de gigi la 26 martie 2011 - 20:02

ioiii,ni la ei cum so adunat iara unu langa altu ca amus cati ani la partidu cela noua democratie de carei.so plimbat sin stanga sin dreapta da tat laolalta o ajuns ca una li cununa.

de andrada la 26 martie 2011 - 20:07

castelanii… ce vremuri frumoase erau…..ce spectacole….ce serbari ….a venit cineva din vechea trupa?

Lasati un comentariu