Exploatarea muncitorilor români în sectorul forestier din Cehia

• publicat la: 1 martie 2011
Exploatarea muncitorilor români în sectorul forestier din Cehia

Firmele ceheşti care activează în sectorul forestier şi sunt suspectate de înşelarea repetată a angajaţilor lor români, continuă să recruteze muncitori şi în acest sezon.

Pe parcursul anilor 2009 şi 2010, firmele Affumicata, Wood Servis Praha şi PBM Union Jobs au făcut publice o serie de locuri de muncă, oferind salarii de la 400 la 900 de EURO pe lună pentru plantarea de puieţi şi alte servicii în silvicultură. Potrivit informaţiilor disponibile la acest moment, aceste companii au fost din nou subcontractate în sectorul forestier din Cehia, pentru anul 2011.

În curînd  vor apărea noi anunţuri de muncă pentru sectorul forestier din Cehia,  de data aceasta, însă, în alte regiuni decît în Mureş, unde oamenii sunt deja mai bine informaţi. Există deci pericolul ca oamenii să plece la muncă şi să se întoarcă acasă fără nici un ban“- spune domnul R.M. din Târgu Mureş, care are o experienţă foarte neplăcută de anul trecut, cînd a muncit pentru Affumicata.

Firmele menţionate mai sus sunt încă datoare cu salarii pentru sute de muncitori din România , dar şi din Vietnam sau Slovacia. Aceste firme au fost reprezentate de Jindřich Martinák, David Mrkos sau Marta Pavelová, iar contractele de muncă cu muncitorii au fost semnate în limba cehă, limbă pe care majoritatea românilor şi vietnamezilor nu o înţeleg deloc.

„Unii dintre muncitori au solicitat o traducere în limba română şi în unele cazuri au refuzat să semneze contractele, deoarece acestea nu specificau clar cum vor fi plătiţi pentru munca efectuată. După ce au insistat să fie incluse în contracte promisiunile verbale iniţiale (asigurarea transportului gratuit tur-retur pe traseul România – Cehia, cazare şi mâncare gratuită, salariu net clar stabilit), şefii companiei, împreună cu alţi colaboratori, nu şi-au respectat promisiunile, lăsând muncitorii noi veniţi în voia soartei, fără mijloace financiare pentru a putea acţiona în vreun fel. “- descrie situaţia domnul avocat Jíra.

Unii muncitori primeau avansuri băneşti foarte mici care nu le ajungeau nici pentru a îşi asigura strictul necesar de hrană. Muncitorii au fost de multe ori nevoiţi să-si intrerupa activitatea, cerând să le fie achitat salariul datorat pentru munca efectuată până în acel moment. Unii dintre ei au fost ameninţaţi pentru a îi descuraja să intre în contact cu poliţia sau mass media. „Astfel de acţiuni pot fi calificate ca şi exploatare la locul de muncă. În plus, dacă cineva a fost supus violenţei, ameninţărilor, fiind simultan şi înşelat, am putea discuta chiar despre trafic de persoane“- comentează situaţia Petra Kutálková din organizaţia La Strada Česká republika, o.p.s..

Muncitorii români, slovaci sau de alte naţionalităţi, care au fost înşelaţi în anul 2010 sau 2009 se pot adresa juriştilor cehi, care colaborează cu organizaţiile neguvernamentale pentru drepturile migrantilor.

„Ne străduim să asigurăm compensarea cel puţin a unei parţi din salariile neachitate şi sancţionarea principalilor organizatori a acestor escrocherii“ – spune avocatul Matouš Jíra.

Puteţi primi informaţii suplimentare şi consiliere privind ofertele de muncă suspecte din sectorul forestier din Cehia : prin E-mail la : stromkari@centrum.cz

: telefonic la :   8 000 77777 (apel gratuit pe teritoriul Republicii Cehe) în fiecare miercuri  intre 12:00 si 20:00 (cehă, engleză, română

Iniţiativa pentru Drepturile lucrătorilor migranţi din Cehia va organiza la sfîrşitul lui martie 2011 cîteva acţiuni publice, pentru susţinerea foştilor angajaţi ai firmelor menţionate, care nu au fost plătiţi pentru munca prestată în sectorul forestier.

redactia

Lasati un comentariu