Instituţiile judeţene de mediu în dezbatere publică la Carei

• publicat la: 12 martie 2011
Instituţiile judeţene de mediu în dezbatere publică la Carei

Miercuri, 9 martie, în sala mică de şedinţe a Primăriei Carei a avut loc dezbaterea publică pe teme de mediu, iniţiată de Agenţia pentru Protecţia Mediului(APM) Satu Mare. Potrivit celor declarate de Agenţie, asemenea întâlniri vor avea loc lunar şi se vor anunţa din timp datele la care vor fi prezenţi reprezentanţii instituţiilor de mediu în teritoriu. Prezenţa careienilor la această dezbatere a fost una modestă, ora de desfăşurare fiind destul de nepotrivită având în vedere că mulţi din cei care ar fi avut câte ceva de semnalat sunt la servici sau la şcoală. Pe lângă presa locală, în sală au fost prezenţi câţiva liceeni şi o pensionară. Din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului au participat Lincar Cristina, Mureşan Ramona (Compartiment deşeuri sol -subsol), Fetscher Peter (Compartimentul Biodiversitate), Mateoc Ionuţ (Compartimentul de reglementări), precum şi Mureşan Alexandrina şi Borgovan Elisabeta din partea Gărzii de Mediu. Reprezentantul Primăriei  a fost Sebastian Egli, şeful Biroului de  Urbanism.

Fetscher Peter a prezentat în debutul întâlnirii un material despre ariile protejate din ţară şi din judeţul nostru, oferind câteva pliante reprezentative pentru campaniile de protejare a naturii.

Cei care au dat tonul dezbaterii au fost elevii de la Liceul Teoretic, membrii activi ai clubului ProTerra care are ca obiectiv protejarea mediului înconjurător, a naturii în general. Aceştia au cerut explicaţii referitoare la activităţile de tăieri masive de arbori din parcul dendrologic al oraşului. Sebastian Egli, a avut o prezentare laborioasă a motivelor care au dus la aceasta situatie,făcând referire la adresa Primariei din 8 iulie 2008, care, în baza studiului întreprins de Man Ioan şi Fetscher Peter de la APM, solicita Agentiei de Mediu o autorizaţie de tăiere pentru 218 copaci care au crescut haotic în această zonă. Răspunsul la aceasă solicitare este doar un punct de vedere în baza căruia au demarat acţiunile de tăiere.

Şeful biroului de urbanism mai menţionează că “majoritatea arborilor tăiaţi erau bolnavi şi fără garanţie în ce priveşte siguranţa cetăţenilor,nu au mai fost făcute lucrări de întreţinere de-a lungul ultimilor 12 ani de când acest parc a fost preluat de către Primăria Carei spre administrare”. Deşi APM a sugerat în adresa din 23 iulie 2008 o tăiere progresivă a arborilor în paralel cu replantarea de puieţi, recentele tăieri de copaci reflectă ignorarea punctului de vedere al instituţiei de mediu. Neplantarea puieţilor a fost pusă de reprezentantul Primăriei pe seama lipsei de fonduri cu care se confruntă administraţia locală, deşi tot el a menţionat că în ultimii ani au fost achiziţionaţi peste 1000 de puieţi de arbori dar care nu au rezistat “datorită distrugerii lor de către diverse persoane.Momentan căutăm surse de finanţare pentru puieţi ”.

Lipsa fondurilor de finanţare a fost pusă şi pe seama derulării mai multor investiţii care au presupus şi o contribuţie din partea Primăriei. Una dintre cele la care se face referire,vizează redesenarea porţiunii dintre biserica romano-catolică “Calasantius” şi semafor (str. 1 Decembrie 1918). Pe acest traseu se vor reface spaţiile verzi, “se va schimba mobilierul urban, se vor amenaja 2 alei cu porumbei şi se vor construi 4-5 fântâni arteziene dintre care 2 în zona actualului WC public care se va demola”.Tot în această zonă “vor fi scoşi arborii care nu prezintă garanţie, cei foarte vârstnici, cu scorburi şi cei bolnavi, conform unui proiect tehnic aprobat” precizează Egli Sebastian. Lucrările de pe strada 1 Decembrie 1918 vor începe in luna mai. APM a solicitat plasarea unui panou cu macheta acestui proiect.

Cristina Lincar,de la APM, a remarcat că reprezentanţii Agenţiei au primit o variantă a proiectului in care nu era specificată nicio tăiere de copaci: “Dacă doreaţi tăieri trebuia să menţionaţi acest aspect ca să nu se ajungă la situaţia actuală din parc,(unde noi am sugerat să se efectueze lucrări de replantare concomitent cu taierile) – astfel nu veţi obţine finanţări “.

Deşi cei prezenti la dezbatere au fost puţini participanţi,discuţiile au fost deosebit de constructive şi la obiect.

Borgovan Elisabeta,de la Garda de Mediu, a apreciat prezenţa tinerilor la asemenea intâlniri fapt ce duce la o creştere a responsabilităţii şi a dezvoltării unei atitudini ecologice.In urma discuţiilor,Borgovan Elisabeta a constatat lipsa dialogului intre Primăriei şi locuitori şi şi-a exprimat dorinţa ca reprezentanţii Gărzii Mediului să fie înştiinţaţi când vor  avea loc şedinţe pe teme de mediu.

Deasemenea, a luat la cunoştinţă si de faptul că e posibil să nu se fii respectat lista arborilor propuşi spre tăiere şi marcaţi deoarece au fost semnalări din partea pensionarilor prezenţi in parc zilnic, care afirmă că s-au tăiat şi alte esenşe preţioase.Singura modalitate de a demonstra contrariul ar fi verificarea masei lemnoase rezultate in urma tăierilor, asta în cazul în care mai există.

O  pensionară  prezentă la dezbatere s-a plâns de faptul că în parcul dendrologic” s-au tăiat foarte,foarte mulţi copaci sănătoşi şi viguroşi şi pe lângă băncile unde noi stăteam vara nu a mai rămas niciunul care să facă umbră.Nu există un WC public in parc, ar trebui să se facă ceva pentru copiii din Carei, să aibă unde să se joace.Vara, unii copii se scaldă şi aruncă gunoaie în fântâna arteziană din centru, iar “Poliţia Comunitară se leagă de persoanele care-şi plimbă câinii în lesă, în loc să îi pedepsească pe cei ce fac mizerie”.

Incepând din această săptămână ,la sediul Primăriei Carei va fi amplasată o urnă pentru cei ce doresc să semnaleze in scris situaţii deosebite,observaţii,nemulţumiri  dar şi sugestii cu privire la protecţia mediului.

Daniela Ciută

comentarii

de Careian la 12 martie 2011 - 23:28

In primul rand felicitari liceenilor pentru curajul prezentat in apararea parcului nostru dendrologic si multumiri Doamnei Ciuta careia ii revine o parte din succes .
Personal eu nu o cunosc , dar apreciez in mod deosebit munca ei depusa .
Ceea ce priveste afirmatiile sefului biroului de urbanism cum ca majoritatea arborilor erau bolnavi , stau departe de adevar , deoarece numai patru din multimea arborilor taiati puteau fi considerati uscati , restul poate sufereau de ceva boli cronice 🙂 .
In primul rand dansul ar trebui sa-si demonstreze afirmatiile cu fotografiile arborilor uscati sau sa spuna motivul real al taierilor masive .
In momentul cand un plop canadian sanatos este taiat , suprafata taiata are culoarea omogena , iar peste cateva zile mijlocul sectiunii incepe sa se inegreasca datorita curgerii lichidului din trunchi , altfel spus curge seva din tulpina .
Multi oameni au fost pacaliti crezand ca copacul a fost bolnav .
Iara de povestea cu cei 1000 de puieti plantati nu mai spun nimic „a fost odata ca niciodata ” .
Interesant ca in toate tarile au grija de copaci in asemenea locuri , iara noi ii taiem fara mila , si culmea e ca marea majoritate a careienilor nici macar nu sunt revoltati .
Arborii taiati din parc au avut o valoare morala de mii de ori mai mare decat cel primit de catre autoritati prin businesul facut cu ele .
Tin minte mai demult a fost la intrarea pe stadion in partea stanga un mic parculet care adapostea multe pasarele , si cu cativa ani in urma a fost defrisat in intregime fara vreun motiv anume . La aceeasi soarta ajungea si parcul dendrologic pana la urma urmei daca nu s-ar fi implicat participantii la dezbaterea publica de mediu .
Iar daca nu ne vom implica la lucrarile de pe strada 1 decembrie o sa se taie copacii pe tot felul de motive .
Acum in afara de subiect :poate cineva sa ma lamureasca la ce ne trebuie noua fantani arteziene si alei cu porumbei acum in plina criza economica ?

de Cristi la 13 martie 2011 - 09:24

La primaria orasului Carei a candidat un roman cu mult bun simt si un maghiar care dicteaza aceste defrisari. Asa le trebuie romanilor care dorm in loc sa mearga la vot, la udmristi nu le trebuie parc ca pleaca in Ungaria lor la pensie.

de ramona la 13 martie 2011 - 10:14

pacat ca si cei care pot lua masuri se fac ca ploua ,,,,sunt prea indulgenti

de CONSILIER pentru careian la 13 martie 2011 - 17:44

Nu din banii careienilor se face restaurarea Castelului si parcului stimate careia,ai ramas pe dinafara cu informatiile,s-au nu ti-au explicat cei care au de lucru saptamanal cu copacii,Kovacs,etc.Sunt bani Europeni.S-a castigat un Proiect.Toate lucrarile se fac conform proiectului ,inclusiv fantanile arteziene.Si se fac cu buna stiinta si aprobarea si a Consilierilor.Da oricum a inceput campania electorala sau campania de lovituri sub coaste.

de precizare la 13 martie 2011 - 18:11

Campania de lovituri sub coaste a inceput in momentul in care a iesit primar kovacs si fara sa tina seama de cutuma de pana acum a pus viceprimar tot de la udmr care impreuna cu cei 10 consilieri hotarasc totul in oras.asa ca indiferent ce parere ar avea ceilalti consilieri majoritatea udmr hotareste.nu conteaza ca cei 49% romani din oras nu au niciun reprezentant in conducerea orasului,daca era invers se ajungea pana la uniunea europeana pentru discriminare!!!sigur ca pe bani europeni se face castelul si fantanile arteziene dar pe aceeasi bani europeni se putea reamenaja internatul de la agro si sa se transforme intr-un motel care sa aduca venit primariei sau sunt sigur ca se mai puteau gasi si alte proiecte care sa mai indulceasca criza economica.aceste proiecte au fost facute ca sa aduca venituri apropiatilor primarului si sa isi faca bani de campanii viitoare.stim doar cine renoveaza castelul si cine se ocupa de spatiile verzi.

de Careian pentru CONSILIER la 13 martie 2011 - 23:21

In primul rand multumesc lui „precizare” , nota 10 pentru replica .
Sigur ca este o lovitura sub coasta , numai ca prima lovitura noi am incasat-o cu distrugerea parcului dendrologic !!
Fiindca sunt roman nu inseamna ca sunt si prost , stiu foarte bine ca aceste lucrari se fac din fondurile europene , si ca la aceste fonduri mai trebuie sa cotizeze si orasul aproximativ 2% din suma totala , suma care este imprumutata din banci !!!
Asa cum spune ” precizare ” aceste proiecte cu exceptia renovarii castelului nu ne folosesc la nimic , din contra mai mult strica . Motivele pentru care sunt facute : -1 cei de la biroul de proiecte (sau ce denumire are ) sa aibe de lucru !
-2 spaga primita de la firmele care vor executa aceste lucrari !
Si ce e culmea , ca si aceste proiecte prapadite sunt castigate ducand cadouri si mita nu datorita competentei !
De ce nu sunteti in stare sa castigati un proiect util orasului sa va demonstrati competenta ?
Raspunsul – nu va intereseaza soarta orasului ci doar banii ce se pot scoate din aceste afaceri !
Am speranta ca in viitor sa castige dreptatea si sa dispara norul negru de pe imaginea Careiului .
Din pacate mai avem de suferit inca un an bun .

de consilier Ilie Ciută la 14 martie 2011 - 11:44

Reabilitarea castelului se realizează şi din banii careienilor.Pe lângă contributia de 2%,in luna februarie 2011,s-a aprobat suma de 592.450 lei pentru asigurarea utilităţilor si in scurt timp va trebui introdusă o statie TRAFO de aproximativ 400.000 lei. In ce priveşte reabilitarea parcului,aceasta se face NUMAI din banii careienilor,neexistând niciun proiect câştigat in acest sens.Doresc să fac aceste precizari pentru o corectă informare a cititorilor.

de cetateni la 14 martie 2011 - 13:30

rusine udmrului care distruge tocmai ce au facut inaintasii lor din castel ceea ce dovedeste ca nu ii intereseaza decat banul public pentru ca personal nu au reusit sa faca nicio afacere.traiesc ca naparcile pe spinarea statului roman.

de un careian la 14 martie 2011 - 13:38

da garda de mediu cu cine voteaza?vine numai la dezbateri anuntate?pentru ce isi iau banii daca tot nu urmaresc nimic si nu se intereseaza de problemele de mediu?de ce credeti ca se scot radacinile copacilor din parc si acum pe ploaie? sau GARDA de Mediu asteapta sa faca astia curat ca sa zica ca nu au gasit nimic aiurea? halal garda,banii sa le vina ca de constiinta ,un zero barat.rusine lor!!!!!!!!!!!!!!

de pensionar la 14 martie 2011 - 21:16

de ce nu se anunta intilniri ca aceasta din timp ca si noi sa stim ca nu toti avem calculatori si daca copii nu scriu pentru noi atunci nu putem sti.

de ionut la 16 martie 2011 - 08:12

halal institutii de mediu,da astia nu vad ce e in parc?la ce dra.. se uita daca nici asa ceva nu vad?udmrul asta a distrus si orasul si judetul,mai rau ca barbarii!!!!!

de pe fata la 16 martie 2011 - 08:42

mister Ciuta…,
Felicitari… sunteti echilibrat in precizare… A-ti uitat sa amintiti de multe alte cheltuieli pe care trebuie sa le platim tot noi careienii. Macar eu mi-am dat seama ca nu a-ti scris cu rautate ci cu tendinte de informare.
Deci…, in afara de cheltuielile amintite de catre dvs mai exista urmatoarele:
lampadare din fier forjat, banci (clasice di fier forjat), cosuri de gunoi(conform designului-din fier forjat poate) dar si altele in valoare de multe sute de milioane va asigur.
IARRRRR…, cheltuelile de care a-ti amintit de 6 miliarde respectiv de 4 miliarde – partial unele puteau fi incluse in proiect si deci sa nu le fi platit noi acuma.
Cred ca era nevoie de completarea mea…

de lr la 16 martie 2011 - 15:16

„Incepând din această săptămână ,la sediul Primăriei Carei va fi amplasată o urnă pentru cei ce doresc să semnaleze in scris situaţii deosebite,observaţii,nemulţumiri dar şi sugestii cu privire la protecţia mediului.”
Unde e urna şi cine va citi observaţiile?

Lasati un comentariu