Peste 7.000 de morţi – cel mai recent bilanţ al cutremurului din Japonia, urmat de tsunami

• publicat la: 19 martie 2011
Peste 7.000 de morţi – cel mai recent bilanţ al cutremurului din Japonia, urmat de tsunami

Bilanţul cutremurului urmat de tsunami care au devastat nord-estul Japoniei la 11 martie s-a agravat, ajungând la 7.197 de morţi confirmaţi şi 10.905 persoane dispărute, relatează AFP.

În timp ce speranţele sunt aproape nule de a mai găsi vreun supravieţuitor, soldaţii au crezut că au descoperit, sâmbătă dimineaţa, o persoană care a supravieţuit în mod miraculos sub dărâmăturile unei case prăbuşite parţial în oraşul Kesennuma. Dar acest tânăr, găsit “în stare de şoc”, de fapt se întorsese să îşi vadă casa.

“Când a fost transportat la spital, un pompier l-a recunoscut şi le-a spus salvatorilor că bărbatul stă de o săptămână într-un centru pentru refugiaţi”, a explicat un purtător de cuvânt al armatei.

Situaţia umanitară rămâne precară pentru cei aproximativ 400.000 de sinistraţi, care se confruntă cu frigul, cu riscurile sanitare şi lipsa apei potabile şi a curentului electric în unele centre de primire.

Construirea a 200 de locuinţe temporare a început sâmbătă în oraşul Rikuzentakata, în prefectura Iwate, pentru găzduirea sinistraţilor, a anunţat agenţia Kyodo.

Aproximativ 8.800 de locuinţe urmează să fie construite rapid numai în această prefectură, potrivit autorităţilor locale.

Japonia, a treia putere economică a lumii, nu a făcut apel la ajutor financiar străin, dar numeroase ţări, organizaţii, vedete şi persoane private au trimis donaţii, exprimându-şi emoţia generată de catastrofă.

Potrivit unui studiu ştiinţific japonez, valul seismic cel mai mare a atins 23 de metri.

sursa  Antena3

Lasati un comentariu