România, sfâşiată de maghiari cu acceptul politicienilor români

• publicat la: 14 martie 2011
România, sfâşiată de maghiari cu acceptul politicienilor români

In urmă cu ceva vreme, scriam cum PDL, ameninţat de UDMR cu riscul pierderii majorităţii în Parlament, face “ciocu’ mic şi joc de glezne”, de teamă ca nu cumva să supere partenerii maghiari, indiferent dacă este vorba despre cei aflaţi la Budapesta sau în România. Dar ce s-a întâmplat zilele acestea depăşeşte orice imaginaţie: autorităţile române închid ochii la atacurile tot mai dese ale Ungariei la adresa statului unitar român. Pe lângă faptul că lasă să fie terfelite simbolurile româneşti, care în anumite zone ale ţării au fost înlocuite cu o carpă albastră cu semilună, politicienii români dovedesc că nu sunt altceva decât nişte slugi ale Budapestei. În momentul de faţă, România a fost abandonată de clasa politică şi riscă să fie sfâşiată de unguri.

Astfel, Senatul şi Camera Deputaţilor nu lucrează luni şi marţi, pentru ca UDMR să participe la manifestările de 15 martie. Partidul Jobbik – “Mişcarea pentru o Ungarie mai bună” a organizat la Târgu Mureş prima întâlnire a prezidiului formaţiunii în afara graniţelor Ungariei, devenind astfel primul partid ungar a cărui conducere se întâlneşte în afara frontierelor ţării. Iar preşedintele Parlamentului Ungariei a spus în România că dorinţa de obţinere a autonomiei Ţinutului Secuiesc va avea întotdeauna sprijin din partea Guvernului maghiar.

Jobbik îşi tine reuniunile în România

“Mişcarea pentru o Ungarie mai bună” a organizat la Târgu Mureş prima întâlnire a prezidiului formaţiunii în afara graniţelor Ungariei, devenind astfel primul partid ungar a cărui conducere se întâlneşte în afara frontierelor ţării vecine. Preşedintele partidului, Vona Gabor, a declarat că Jobbik nu este un partid extremist, care caută declanşarea unor conflicte, ci că este interesat de realităţile şi problemele maghiarilor de peste hotare, transmite Radio România Actualităţi. Potrivit acestuia, Jobbik urmăreşte trei obiective în privinţa maghiarilor din Transilvania, şi anume sprijinirea unui număr cât mai mare de maghiari în vederea obţinerii cetăţeniei ungare şi, implicit, a dreptului de vot, obţinerea autonomiei acestei comunităţi, precum şi construirea unei relaţii cât mai strânse din punct de vedere cultural şi economic cu acestia. Vona Gabor a arătat că ţările din Centrul şi Estul Europei, membre al Uniunii Europene, ar trebui să ajungă la o reconciliere istorică şi să colaboreze cât mai strâns.

Parlamentul Ungar sprijină autonomia secuilor

Preşedintele Parlamentului Ungariei a spus că dorinţa de obţinere a autonomiei Ţinutului Secuiesc va avea întotdeauna sprijin din partea Guvernului maghiar. “Cererea autonomiei din punct de vedere moral mi se pare corectă şi modernă. Nu doar oamenii din ziua de astăzi cer autonomia, ci este viitorul naţiei şi voinţa Divinităţii”, a spus preşedintele Parlamentului ungar Kover Laszlo, citat de Realitatea Tv. Oficialul maghiar susţine că secuii din afara graniţelor Ungariei îşi cer ,,doar drepturile” care li ,,se cuvin în mod firesc”. Preşedintele Parlamentului Ungariei i-a îndemnat pe maghiari să aibă încredere in succesul politicii naţionale”. Kover Laszlo a primit la Targu-Mureş premiul “Gabor Aron” pentru sprijinul acordat secuimii. Inaintea ceremoniei, câteva sute de persoane au mărşăluit prin oraş cu făclii şi lumânări aprinse pentru a comemora maghiarii executaţi în 1848. Preşedintele parlamentului ungar, Laszlo Kover,a început sâmbătă o vizită de patru zile în mai multe judeţe din România. Prima oprire a fost la Târgu Mureş, după care oficialul de la Budapesta va merge la Cluj Napoca. Luni, preşedintele Parlamentului de la Budapesta va inaugura, la Odorheiul Secuiesc, judeţul Harghita, un birou de informare privind acordarea cetăţeniei ungare. În aceeaşi zi, Laszlo Kover se va deplasa şi la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, unde vor depune jurământul primii solicitanţi ai cetăţeniei ungare în baza procedurilor simplificate, introduse la începutul acestui an. Luni după-amiază, preşedintele legislativului ungar va fi prezent la Congresul Partidului Civic Maghiar din Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, iar marţi va participa, în aceeaşi localitate, la manifestările organizate cu prilegul sărbătoririi zilei de 15 martie.

Parlamentul României îşi ia liber de ziua maghiarilor

Senatul şi Camera Deputaţilor au decis, la solicitarea UDMR, ca programul de lucru pentru săptămâna viitoare să includă activitate în teritoriu luni şi marţi, având în vedere ca în 15 martie este sărbătorită Ziua maghiarilor de pretutindeni. In Senat, decizia a fost luată, miercuri, de plen, cu 61 de voturi “pentru”, două voturi “împotrivă” şi o abţinere. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat, înainte de votarea programului de lucru pentru săptămâna viitoare, că la ultima sedinţă de Birou Permanent, liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, şi chestorul Verestoy Attila au cerut ca senatorii maghiari să poată participa în data de 15 martie la festivităţile din colegiile lor. Secretarul Camerei Deputaţilor, Nicolae Mircovici, a precizat că programul de lucru care include activitate în teritoriu pentru zilele de luni şi marţi ale săptămânii viitoare a fost adoptat de majoritatea membrilor Biroului Permanent, înregistrându-se doar două abţineri, transmite Mediafax. Potrivit lui Mircovici, de la vot s-au abţinut liberalul Dan Motreanu şi social-democratul Georgian Pop. Mircovici a precizat că proiectul programului de lucru pentru săptămâna viitoare a fost propus, ca şi până acum, la sugestia secretarului general al Camerei, Gheorghe Barbu, el admiţând că propunerea ca zilele de luni şi marţi să fie dedicate activităţilor în teritoriu a fost sugerată de grupul UDMR. “Probabil că la sugestia UDMR s-a făcut acest proiect de program”, a admis Mircovici.

Ambasadorul Ungariei a sfidat România chiar în sediul MAE

Ambasadorul Ungariei, Oskar Fuzes, a declarat la sfârşitul lunii noiembrie 2010, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, că Teatrul National din Budapesta are o importanţă specială în dezvoltarea naţiunii ungare şi nu este “cel mai potrivit loc de sărbătorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei”. Declaraţia a fost făcută cu ocazia scandalului izbucnit în urma refuzului autorităţilor maghiare de a permite sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Budapesta.”Nu avem niciun fel de problemă cu Ziua Naţională a României. Asta a fost o problema legată de sensibilităţi ale părţii ungare. Teatrul Naţional din Budapesta este un loc de importanţă specială pentru noi în dezvoltarea naţiunii şi, din acest punct de vedere, Teatrul Naţional din Budapesta nu este cel mai potrivit loc de sărbătorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei”, a spus ambasadorul, la finalul unei ceremonii desfăşurate la MAE, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de relaţii diplomatice bilaterale româno-ungare. “Pentru noi, pentru maghiari, pentru unguri, această zi este ziua când noi am pierdut Transilvania. Trebuie şi partea română să înţeleagă sensibilitatea maghiară”, a adăugat ambasadorul.

Autonomie şi în Bihor şi Satu Mare

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat la sfârşitul lunii septembrie, la Oradea, că doreşte introducerea autonomiei teritoriale, “cu consimţământul politicului românesc şi prin înţelegere reciprocă”, şi în Bihor şi Satu Mare. “Ţinem la autonomia comunităţii maghiare din România, respectiv la autonomia teritorială a unor regiuni unde majoritatea este maghiară. Avem dreptul la autonomie conform normelor şi sistemului democratic european. Nu dorim independenţă, nu dorim secesiune, respectăm integritatea teritorială a României”, a afirmat Tokes. “Avem de gând să introducem autonomia teritorială – cu consimţământul politicului românesc, desigur, prin înţelegere reciprocă – şi în alte regiuni în afara secuimii, în ţinuturile aşa-numite Partium, adică Bihor şi Satu Mare, unde suntem în relativă majoritate într-o oarecare regiune restransă”, a afirmat Tokes.

Totodată, Laszlo Tokes a afirmat că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, căruia îi cere să îi ofere sprijin în oprirea atacurilor din partea politicienilor români împotriva sa, atacuri care “revitalizează atmosfera naţional-comunismului de altă dată”. Laszlo Tokes a răspuns luni acuzaţiilor pe care mai mulţi politicieni români i le-au adus după declaraţiile sale de la Şcoala de Vara de la Băile Tuşnad, privind autonomia Ţinutului Secuiesc. “Doamna Corina Creţu (eurodeputat – n.r.), fosta colegă de muncă a preşedintelui Ion Iliescu, a cerut schimbarea mea din postul de vicepresedinte al Parlamentului European”, a afirmat Tokes.

Fostul episcop a adăugat că în “campania de denigrare naţionalistă-şovinistă” împotriva sa se înscriu şi declaraţiile senatorului PSD Titus Corlăţean, ale purtătorului de cuvânt al PNL Mihai Voicu şi ale vicepreşedintelui PC Bogdan Diaconu, dar, spre surprinderea sa, şi ale “aliaţilor” din PDL.

Eurodeputatul PSD Corina Creţu a cerut, la începutul lunii septembrie, în plenul PE retragerea calităţii lui Laszlo Tokes de vicepreşedinte al Parlamentului European, ea aratând că, de la numirea în funcţie, acesta şi-a intensificat mesajele extremiste şi şovine.

sursa ziaristionline.ro

Lasati un comentariu