Se schimbă legea Contabilităţii: Firmele cu cifră de afaceri sub 35.000 de euro ţin contabilitate simplă

• publicat la: 27 martie 2011
Se schimbă legea Contabilităţii: Firmele cu cifră de afaceri sub 35.000 de euro ţin contabilitate simplă

Firmele cu o cifră de afaceri de sub 35.000 de euro şi active sub aceeaşi limită, vor putea opta pentru contabilitate simplificată. Este doar una dintre modificările propuse într-un proiect de OUG care va schimba Legea Contabilităţii

Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au îndeplinit  două criterii: cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro, pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice, arată proiectul.

O altă modificare prevede că firmele vor fi obligate să păstreze aplicaţiile informatice cu ajutorul cărora au prelucrat datele inregistrate in contabilitate, pe o perioadă de cel puţin 10 ani de la data incetării utilizării acestora. În prezent nu există nici o obligaţie în acest sens.

Proiectul arată că situaţiile financiare anuale vor fi semnate de către directorul economic, contabilul şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie, dar, numai dacă este autorizată şi este membră a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Romania (CECCAR).

Situaţiile financiare anuale ale firmelor cu cifra de afaceri sub 35.000 de euro şi active sub 35.000 de euro se întocmesc şi se semnează de către persoanele care organizează şi conduc contabilitatea simpla a acestora, mai arată proiectul.

Amenda maximă pentru nerespectarea reglementărilor emise de Ministerului Finanţelor Publice scade de la 30.000 la 4.000 de lei. Însă pentru nerespectarea obligaţiei privind auditarea, conform legii, a situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor financiare anuale consolidate se va pune o amendă de 70.000 de lei.

sursa  ziare.ro

Lasati un comentariu