Tratarea unui perete infestat cu mucegai

• publicat la: 2 martie 2011
Tratarea unui perete infestat cu mucegai

A venit primăvara, acum putem să facem curăţenie,mai ales cei care au pereţi infestaţi cu mucegai.
In primul rând ar trebui să depistaţi sursa de producere a condensului in locuinţă,  apoi să incercăm să diminuăm
cât mai mult acest inconvenient. Dacă suntem siguri de reducerea, cât mai mult posibilă, a condensului, ne apucăm de treabă.
Tratarea peretelui se face cu soluţii pentru distrugera mucegaiului şi protejarea cu vopsea rezistentă la mucegai.
Cel mai indicat este să se folosească pentru tratarea peretelui, soluţii şi vopsele rezistente la mucegai, fabricate de acelaşi producător,  pentru ca substantele active din solutie şi vopsea să conlucreze. Dacă nu sunt fabricate de acelaşi producător, s-ar putea ca substantele active să se anuleze intre ele. Nu vrea nimeni să muncească degeaba. Pe piaţa materialelor de constructii sau pe internet, găsiţi pachete antimucegai, care au soluţie, amorsă şi vopsea.

Sunt Kitt-uri de reparaţii cu care, SINGURI  puteţi scăpa de mucegai.
Soluţiile rezistente la mucegai, sunt soluţii pe bază de biocizi (Arquad, Polyphase, Mergal, Troysan, etc.) sau in unele cazuri pe bază de NaOCl (hipoclorit de sodiu – adica inalbitor, folosit şi pentru albitul rufelor).
SĂ  INCEPEM LUPTA IMPOTRIVA MUCEGAIUL
Este obligatorie folosirea mănuşilor de protecţie  (impotriva solutiilor chimice), a măştilor de protectie, (din hârtie sau pânză) şi a ochelarilor de protecţie. Inhalarea este foarte periculoasă. Tratarea unui perete durează cel puţin 4 zile. Tratarea peretelui se face in trei etape. Cei ce spun că tratarea unui perete,infestat cu mucegai, durează 15 minute, nu fac nimic altceva decât PUBLICITATE  la clor.
Prima etapă este: pregătirea peretelui, adică, dacă suprafaţa infestată este umedă, se usucă prin ventilatia naturală sau forţată (utilizând un ventilator, pistol cu aer cald sau aerotermă). Pentru efect maxim, cel puţin suprafaţa supusă tratamentului trebuie să fie foarte bine uscată. Suprafaţa infestată se curăţă prin răzuire sau prin frecare cu şmirghel de min 120 granule/cm² sau cu un burete abraziv. A se evita imprăştierea sporilor de mucegai, se va acţiona
foarte incet, fără grabă. Nu folosiţi aspirator, sporii vor trece prin sac, (dacă aveţi aspirator cu filtru umed-apa, se poate folosi).
Etapa a doua: tratarea propriu-zisă a peretelui, se umezeşte bine zona curăţată, cu o soluţie rezistentă la mucegai, (pe bază de biocizi- este soluţie testată de mine), prin pulverizare sau cu ajutorul unui burete sau o lavetă. Se lasă să se usuce cel puţin trei zile, (trei zile, nu trei ore) aerisind incăperea. Soluţiile pe bază de biocizi, NU AU MIROS inţepător. Soluţiile pe bază de NaOCl (hipoclorit de sodiu) având in compoziţie Cl, acesta se va evapora prin pulverizare in contact cu oxigenul din aer. Evaporarea Cl se va face cu emanarea unui miros foarte inţepător şi toxic. De aceea se recomandă, când ce aplică aceste substante să se ţină geamurile deschise cât mai mult posibil.
Etapa a treia este de protejare a peretelui deja tratat, aceasta se face cu o amorsă şi o vopsea lavabilă rezistentă la mucegai. Se pregăteşte suprafaţa de zugravit prin aplicarea unui strat de amorsă, folosind un trafalet sau o bidinea. In piaţa materialelor de c-ţii se pot găsi amorse pentru construcţii, cele mai eficiente pentru punerea in operă in rezolvarea problemelor legate de mucegai este bine să folosiţi amorse din răşină stirenacrilică sau acrilică
(permite o respiraţie a peretelui).

Amorsele din răşini vinilice izolează peretele şi nu permit respiraţia peretelui.  Timpul de uscare a suprafeţei amorsate este de cel puţin 8 ore. Se aplică vopseaua lavabilă rezistentă la mucegai, la care sau folosit soluţii
pe bază de Polyphase. Vopseaua se aplică cu trafaletul, pensula sau bidineaua. O vopsea rezistentă la mucegai niciodată nu se va dilua cu apă (cantitatea de soluţie pusă in vopsea este calculată la cantitatea de vopsea din găleată). Prin  diluarea vopselei se va dilua şi soluţia rezistentă la mucegai, deci se va diminua efectul de
acţionare. In funcţie de producătorul de pigmenţi, se poate pigmenta şi vopseaua rezistentă la mucegai.
Etapa a patra este opţională.

Aplicarea unui al doilea strat de vopsea rezistentă la mucegai, dar după o perioadă de cel puţin trei zile de la uscarea primului strat. In funcţie de bugetul d-voastră este foarte bine dacă aţi achiziţiona un aparat de purificare a aerului (mai ales in locuinţele in care se aşteptă un copil sau sunt copii mici) acest depurificator curăţă efectiv aerul de o mulţime de microbi, printre care şi sporii de mucegai.

sursa  ziare.ro

comentarii

de liv62 la 2 martie 2011 - 20:41

Da solutie perfecta,dar nu inseamna ca scapi numai asa, facem cum scrie,si dupa aceea nimic.Este bine de stiut ca trebuie sa mentinem o temperatura constanta si sa aerisim incaperea respectiva,si nu in ultimul rand sa urmarim daca mucegaiul nu cumva revine.

de titel voineag la 5 martie 2011 - 17:59

pentru Liv62. imi pare rau ca redactia Buletin de Carei nu a preluat toate articolele scrise de mine. daca cauti pe Ziare.ro in arhiva, mucegai vei gasi 7 articole scrise numai despre mucegai, sau intra pe http://www.antimucegai.ro si acolo vei gasi raspuns la problemele tale.

de iNano Romania la 21 noiembrie 2013 - 19:22

http://inano.ro/magazin/curatare-si-restaurare/desalin-am-curatarea-si-prevenirea-mucegaiului-si-a-ciupercilor.html

DESALIN® AM

SOLUTIE PENTRU CURATAREA SI PREVENIREA MUCEGAIULUI SI A CIUPERCILOR (pentru zidarie interioara si exterioara)

DeSalin® AM este o solutie nanotehnologica profesionala pe baza de apa, fara solventi si fara clor, care curata si indeparteaza mucegaiul, microorganismele, bacteriile si impiedica aparitia acestora. Curata sporii de ciuperci.
Este ideal pentru curatarea suprafetelor infectate si pentru prevenirea petelor negre si verzi cauzate de microorganisme. Poate fi utilizat ca tratament preventiv pentru intretinerea suprafetelor din interior, cum ar fi: bucatarii, bai, subsoluri. Mai mult decat atat, protejeaza eficient suprafetele exterioare, cum ar fi: piatra, gresie, fantani arteziene, zonele din jurul piscinelor.

Beneficii:

Indeparteaza mucegaiul, microorganismele, bacteriile si previne aparitia acestora
Spectru larg de actiune ce include sporii de ciuperci
Preventie / Dezinfectare completa
Aplicare usoara pe suprafete
Pe baza de apa
COV (compusi organici volatili) foarte scazut
Pret avantajos

Aplicatii:

Oriunde exista mucegai – la interior sau exterior
Aplicare pe pereti (ne)vopsiti
Produsul este destinat aplicarii pe: ciment, pietre, gresie, faianta, fantani si piscine.

Lasati un comentariu