„Un viciu istoric” o expoziţie inedită

• publicat la: 4 martie 2011
„Un viciu istoric” o expoziţie inedită

In perioada 9-31 martie 2011,la Muzeul Judeţean Satu Mare veti putea vizita  expoziţia ”Un viciu istoric”,în cadrul căreia sunt etalate obiecte asociate obiceiului fumatului de tutun.

Fumatul – sau „băutul de tutun”, cum se spunea mai demult – este de fapt un viciu „preistoric”, fiind surprins arheologic încă începând cu mileniul II î. Hr. La origini fumatul era practicat în cadrul unor ritualuri religioase, iar cu timpul, acest obicei s-a transformat într-o activitate de socializare, de relaxare, ce până de curând nu ţinea prea mult seama de efectele nocive pe care le are asupra sănătăţii.

Practicarea fumatului într-un cadru social bine definit, valenţele identitare pe care le-au dobândit obiectelor aflate în legătură cu fumatul, a determinat dezvoltarea unei adevărate arte în ce priveşte confecţionarea instrumentelor utilizate în practicarea viciului. Expoziţia de la Muzeul Judeţean Satu Mare, realizată împreună cu 6 muzee partenere, cuprinde un număr impresionat de piese (peste 600), ce provin din judeţul nostru şi din regiuni ale României în care „arta pipelor” a atins un înalt nivel artistic (Dobrogea, ţinutul secuiesc şi săsesc, oraşele-port dunărene).

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri 9 Martie, de la orele 13,00, la sediul Muzeului din strada V. Lucaciu nr.21.

redactia

Lasati un comentariu