Adevărul despre balsamul de rufe

• publicat la: 13 aprilie 2011
Adevărul despre balsamul de rufe

Prosoape catifelate, haine pufoase şi materiale sintetice care nu se electrizează. Ce ar putea să nu-ţi placă? Poate iritaţiile provocate pielii, hainele cu grad crescut de inflamabilitate sau poluarea mediului. Dincolo de reclamele cu jucării de pluş şi copii fericiţi există şi o parte întunecată a balsamurilor de rufe.

Parfumul toxic

După folosirea unui detergent deja plin de chimicale ni s-a întipărit adânc în minte că trebuie să folosim neapărat şi un balsam. Acesta e conceput astfel încât să rămână cât mai mult în fibra textilă, astfel ca absorbţia chimicalelor în piele e favorizată pe o perioadă mai lungă de timp.

„Unele dintre ingredientele unui balsam pot acţiona ca iritanţi, iar altele, ca alergeni, în cazul persoanelor cu pielea sensibilă. Cele mai periculoase ingrediente pentru piele sunt de departe parfumurile, mai cu seamă cele obtinute prin sinteză”, spune Monica Agapie-Florea, medic dermatolog clinica Bioderm.

Lista neagră a chimicalelor

Pe lista cu ingredientele unui balsam obişnuit se regăsesc surfactanţi cationici, substanţe chimice iritante, toxice şi alergene, benzisothiazolinon, parfum, benzil benzoat, citronellol, hexil innamal, butilfenil metilpropional, linalool, limonen, care poate fi natural doar dacă se precizează că provine din plantă, însă în general se foloseşte cel sinetic, fiind mult mai ieftin.

Dintre aceste ingrediente, nici unul nu este inofensiv, toate fiind de risc mediu. Excepţie face parfumul, cu un grad ridicat de risc, pentru că include sute de chimicale nemenţionate pe etichetă.

„Parfumurile sintetice sunt foarte intense la balsamurile convenţionale. Prin mirosul puternic emanat, parfumurile sunt neurotoxice şi se absorb în piele. Analizaţi lista de ingrediente a unui balsam şi veţi vedea că, deşi pe etichetă scrie ‘flori de iasomie’, pe spate, cu litere mărunte, veţi realiza că produsul nu a văzut niciodată vreun strop de iasomie”, explică Alice Gallovics, managerul magazinului on-line cu produse bio Elemental.

Haine inflamabile

Studii au arătat că balsamurile fac hainele mult mai inflamabile. Surfactanţii folosiţi în fabricarea balsamurilor rămân în fibre, separându-le printr-un proces asemănător modului în care se resping magneţii cu polii la fel. Vulnerabile în faţa focului sunt în mod deosebit ţesăturile pufoase, din bumbac sau din lână.

Oţetul, alternativa eco la balsam

National Geographic s Green Guide recomandă, ca alternativă la balsamul de rufe, adăugarea unui sfert de ceaşcă de otet alb amestecat cu câteva picături de uleiuri esenţiale la ciclul de spălare. De asemenea, puteţi introduce între rufele din dulap un şervet gros din hârtie sau pânză, pe care să aplicaţi 8-10 picături de ulei esenţial.

Sursa: Green Report

Lasati un comentariu