„Biodiversitatea din prisma cetăţenilor”- un fiasco cât o Agenţie

• publicat la: 14 aprilie 2011
„Biodiversitatea din prisma cetăţenilor”- un fiasco cât o Agenţie

Întâlnirea de miercuri,13 aprilie 2011,de la sediul Primăriei Carei cu reprezentanţii Agenţiei de Mediu  Satu-Mare, a doua din cadrul iniţiativei instituţiei,lansate acum o lună, a fost un fiasco total.Inafara celor cinci reprezentanţi ai instituţiei de mediu a mai fost prezent Egli Sebastian ca reprezentant al Primăriei  iar din partea  presei , Frissujsag şi Buletin de Carei.

Deşi anunţată din timp ,dezbaterea propusă de Agenţia de Mediu nu a mai suscitat interesul localnicilor.Dealtfel, pentru problemele sesizate de cei prezenţi la întâlnirea din 9 martie 2011,nu s-a oferit până în prezent niciun răspuns în ce priveşte stadiul lor de rezolvare.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea în faţa celor doi reprezentanţi ai presei a tematicii propuse şi anume biodiversitatea  în cadrul judeţului nostru.Colegul de la Frissujsag nu a rezistat mai mult de 10 minute în faţa ineditului situaţiei .Odată prezentarea terminată  am trecut la discuţii libere referitoare la situaţia tăierilor din parc,a viitoarelor tăieri de arbori de pe strada 1 Decembrie şi a prezenţei constante a ţânţarilor pe toată perioada verii.În cursul anului trecut ,valul de ploi şi canicula au favorizat înmulţirea masivă a ţânţarilor ,aceştia devenind un adevărat coşmar pentru careieni. Dacă nici în acest an Primăria nu va lua măsuri constante de stopare a înmulţirii acestor insecte, prin stropiri periodice,atunci fiecare dintre noi va trebui să se descurce pe cont propriu.

Inspectorii de mediu au luat la cunoştinţă de toate situaţiile existente dar au menţionat că nu sunt în măsură să ofere şi o rezolvare la acestea.Conform spuselor dumnealor,cetăţenii sunt cei care ar trebui să se implice mai activ în problemele urbei şi să intervină pe lângă primar şi consilieri pentru a-i determina  să ţină seama şi de doleanţele lor.

Situaţia parcului ,a cărui reabilitare a avut la bază un proiect elaborat de către firma SC AB PLAN srl din Târgu Mureş,o firmă de arhitectură( fără număr de telefon sau fax) formată din doi asociaţi(un cetăţean român şi unul maghiar) nu intră în competenţele lor  au afirmat cei de la APM.

Referitor la proiectul ce urmează a fi demarat în câteva luni, pentru reamenajarea spaţiilor verzi de pe întreg cuprinsul străzii 1 Decembrie 1918,cei de la mediu afirmă că au aprobat un proiect care nu prevede nicio tăiere de copaci fapt ce contravine cu cele menţionate de Sebastian Egli , care menţionează că se va  renunţa  la castanii „care nu prezintă garanţie, cum sunt cei din faţa parchetului” sau ai  altora de pe traseul vizat.

Dânsul afirmă că nu mulţi sunt cetăţenii care au dorit să vadă proiectul ce prevede rearanjarea zonelor verzi din centrul oraşului şi ne asigură că este dispus să pună la dispoziţia cetăţenilor curioşi  acest proiect.Pentru acest proiect încă se aşteaptă finanţarea din partea ministerului condus de Elena Udrea.

Daniela Ciută

comentarii

de Murphy la 15 aprilie 2011 - 09:13

Nem csoda, hogy senki sem kiváncsi rájuk…

Vannak, hogy legyenek, hogy könnyítsenek a kormányzat/a tőke rossz lekiismeretén – egy olyan rendszerben, nézzünk szembe a tényekkel, ahol a profit elébbvaló, mint a megszerzése által okozott környezeti károk.

Hivatalnokok, e korrupt rendszer talán jóhiszemű de naiv szolgái, akik, ha szükség volna rájuk, meleg írodáik és törvényparagrafusaik rejtekében húzódnak meg és onnan szívják vérét azoknak, akiket számukra ez az alávaló renszer kiszolgáltatott.

És ez csak egy hivatal a sok közül.

Lasati un comentariu