Constituţia ungară scandalizează Europa

• publicat la: 20 aprilie 2011
Constituţia ungară scandalizează Europa

Noua Constituţie a Ungariei, adoptată luni de Parlamentul de la Budapesta, nu este pe placul UE. Germania a avertizat Guvernul de la Budapesta că noua Constituţie nu este compatibilă cu valorile Uniunii Europene. Noua Constituţie a fost criticată de opoziţie ca un „puci“ constituţional, ca un instrument care serveşte interesele politice ale formaţiunii conduse de premierul Viktor Orban, Fidesz, potrivit AGERPRES.

„Urmărim evoluţiile din Ungaria cu mare atenţie şi cu oarecare preocupare“, a declarat Werner Hoyer, adjunctul ministrului german de Externe, citată de MEDIAFAX. Noul act fundamental a stârnit atât critici pe plan intern, cât şi la nivel european. Fără efect însă, susţine ADEVĂRUL, deoarece dispune de două treimi din mandatele din Parlament, şi astfel Viktor Orban nu a avut probleme în a o trece prin Parlament: a fost adoptată cu 262 de voturi pentru. 44 de parlamentari au votat împotrivă şi unul s-a abţinut.

În preambulul său, plin de formule care ţin de un patos istoric, creştin şi naţionalist, după cum remarcă GÂNDUL, noua Constituţie promite să ocrotească „unitatea spirituală şi intelectuală“ a naţiunii maghiare, „ruptă în mai multe părţi în timpul furtunilor istoriei“. Preambulul face referire conceptele de naţiune politică şi naţiune etnică: fac parte din naţiunea ungară cetăţenii ungari care trăiesc în Ungaria dar aparţin altor minorităţi nonungare, dar şi etnicii maghiari din alte ţări care nu sunt cetăţeni ungari. Constituţia prevede păstrarea „unităţii spirituale şi intelectuale a naţiunii ungare“. Noua Constituţie permite, potrivit ROMÂNIEI LIBERE, acordarea dreptului de vot etnicilor maghiari din ţările vecine, ceea ce riscă să creeze disensiuni cu ţări vecine precum Slovacia şi România.

Însă prevederile legate de răspunderea Ungariei faţă de maghiarii de dincolo de graniţe au fost considerate de Comisia Europeană drept amestec în treburile interne ale altor ţări. Aflat la Budapesta, secretarul general al ONU, citat de ADEVĂRUL, i-a sfătuit pe autorii proiectului Constituţiei să ceară părerea unor foruri europene şi internaţionale, cum ar fi Comisia de la Veneţia sau ONU. De altfel, susţine EVENIMENTUL ZILEI, noua Constituţie a fost criticată de Comisia de la Veneţia încă din faza de proiect, fiind considerat o notă proastă pentru calitatea democraţiei maghiare sub guvernarea Fidesz. Iar critici şi îngrijorări au fost exprimate şi de organizaţiile non-guvernamentale din Ungaria dar şi de liberalii europeni.

sursa  ziare.ro

comentarii

de Cititor la 25 aprilie 2011 - 15:31

Ungurii sunt fascisti din tata-n mama :))

de Cioflete la 25 aprilie 2011 - 16:47

Ce te poti astepta de la niste primate decat sa se urce in copaci. Din pacate nu au copaci acolo la ei in pusta si tot vin la noi aicea sa se urce in copacii din Transilvania ca sa practice sportul favorit al primatelor si al lor.:)))

Lasati un comentariu