Igaş: De săptămâna viitoare intrăm în acţiune pentru combaterea muncii la negru

• publicat la: 27 aprilie 2011
Igaş: De săptămâna viitoare intrăm în acţiune pentru combaterea muncii la negru

Ministrul Internelor, Traian Igaş, a declarat marţi, după întâlnirea de la Ministerul Muncii, că până joi va fi „creionat” un plan de acţiune împreună cu Poliţia şi Jandarmeria pentru combaterea muncii la negru, iar de săptămâna viitoare vor intra „în acţiune”.

Igaş a spus că din 2 mai intră în vigoare şi noul Cod al Muncii, astfel că autorităţile încearcă să combată cât mai mult munca la negru, pentru a aduce la suprafaţă şi acest sector care creează mari probleme bugetului de stat.

El a precizat că sunt foarte multe firme care nu plătesc contribuţiile către bugetul de stat, dar în acelaşi timp şi cei care muncesc la negru au de suferit.

„Vor fi făcute controale peste tot, în special acolo unde constatăm că există muncă la negru. Deja se ştiu foarte bine sectoarele unde practica este mai răspândită”, a zis Traian Igaş.

Ministrul Administraţiei şi Internelor nu a precizat câţi bani vor ajunge la bugetul de stat în urma eradicării acestui fenomen, spunând doar că ceea ce fac acum autorităţile „va fi o muncă responsabilă care va avea eficienţă”.

Potrivit ministrului Traian Igaş, Poliţia şi Jandarmeria vor ajuta echipele de control să-şi facă mai bine treaba în depistarea muncii la negru.

Ministrul Traian Igaş a participat, marţi, la întâlnirea de la Ministerul Muncii cu premierul Emil Boc şi cu conducerea Inspecţiei Muncii, discuţiile vizând măsurile ce vor fi luate pentru combaterea muncii la negru.

Ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, a declarat, la finalul întâlnirii, că vor fi aplicate sancţiuni dure pentru munca la negru, avertizându-i pe cei care folosesc salariaţi fără forme legale să le încheie contracte de muncă, pentru că noua legislaţie prevede amenzi mult mai mari şi sancţiuni penale.

„Atrag atenţia ferm celor care încă utilizează forme nelegale cu privire la salariaţi să încheie contracte de muncă. Noul Cod al Muncii prevede sancţiuni pecuniare de patru ori mai mari ca vechiul act, dar şi sancţiuni penale”, a spus ministrul interimar al Muncii.

Emil Boc a spus că este nevoie, la fel ca şi în cazul evaziunii fiscale, de o colaborare între autorităţi cu competenţe în domeniu. El a precizat că „planul complet şi complex” de combatere a muncii la negru va fi făcut prin aşezarea la aceeaşi masă a reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, Gărzii Financiare, Ministerului de Interne, inclusiv Jandarmeriei.

Premierul a adăugat că intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, lunea viitoare, va produce un impact deosebit pentru salariat dar şi pentru angajator.

„Am stabilit împreună cu ministrul de Interne şi cu ministrul de Finanţe un program complex de combatere a muncii la negru cu scopul de a creşte numărul contractelor de muncă, în subsidiar ne intereseză amenzile şi sancţiunea penală. Obiectivul nostru este în primul rând protecţia salariatului, astfel încât să aibă drept la pensie, şomaj, sănătate”, a spus Boc.

sursa  Mediafax

Lasati un comentariu