Oamenii deltei, lăsaţi fără singurul Spital: „Ne-au condamnat la moarte“!

• publicat la: 7 aprilie 2011
Oamenii deltei, lăsaţi fără singurul Spital: „Ne-au condamnat la moarte“!

Mii de locuitori din Delta Dunării sunt obligaţi să parcurgă zeci de kilometri pe apă ca să se trateze la Tulcea. Nimeni nu a ţinut cont de particularitatea Spitalului din Sulina, singurul la care se poate ajunge doar pe apă. Atunci când e ceaţă, gheaţă sau furtună, deltaicii nu se pot baza nici pe ajutorul navelor ambulanţă care îi pot duce la Spitalul judeţean din Tulcea.

Locuitorii din Delta Dunării au rămas fără singurul Spital din zonă începând cu data de 1 aprilie. Şi acum oamenii cred că e o păcăleală, că guvernanţii de la Bucureşti s-au păcălit şi i-au păcalit, fără să ştie că Spitalul din Sulina era singura speranţă la necaz pe întreg teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.Pentru miile de oameni ce trăiesc în încrengătura de canale, cu localităţi la care nu se poate ajunge decât pe apă, un apel de urgenţă la 112 este similar cu moartea. Ambulanţa navală de la Tulcea ajunge în cel mai bun caz în 90 de minute, urmând apoi acelaşi drum dar cu o durată ceva mai mare în amonte. Pentru un om lovit de un atac cerebral sau de cord acesta ar fi cam ultimul drum.„Am avut epidemie de holeră, intoxicaţii, multe accidente navale, aici la Spital îi stabilizam, îi aduceam la viaţă, apoi puteau fi transportaţi la Tulcea. Chiar nimeni de la conducerea sistemului nu poate să înţeleagă că Sulina este ceva unic, un loc înconjurat de ape la care când e ceaţă nici cu elicopterul nu se poate salva un om“ se plânge Marian Năstase, doctorul a cărui carieră de 36 de ani se confundă cu vechiul „Europolis“, cel mai estic oraş al ţării.

Zeci de oameni s-au adunat instant în faţa Spitalului când au aflat că a venit cineva de la presă să le afle necazurile. Oamenii sunt extrem de nervoşi, folosind cuvinte ce nu pot fi reproduse, la adresa Guvernului şi Ministerului Sănătăţii.

„Se închide spitalul, se deschide un cimitir nou, suntem condamnaţi la moarte. Să vină Boc şi Cseke aici să vadă, că sigur n-au habar că la Sulina se ajunge doar pe apă, nişte incompetenţi“ spune  Laurenţiu Iacovici.

Oamenii se înghesuie să ne povestească necazurile prin care au trecut, problemele de sănătate de care au scăpat la Spitalul din Sulina. Ne arată rănile vindecate, cusăturile de la diverse accidente, povestesc cum au alergat disperaţi cu copii la doctor, copii care nu ar fi avut nici o şansă să ajungă în viaţă până la Spitalul Judeţean din Tulcea.

„Aici mi-au salvat viaţa, am probleme cu inima şi doctorul m-a salvat, rezistam eu până la Tulcea? Nici cu elicopterul, acum ce să fac, să mă consolez că o să mor dacă mai fac un atac de cord“, spune Maria Porneală (56 ani)  , femeia care are o pensie de 410 lei, bani care nu-i ajung pentru medicamente sau vizite la cabinetele medicale din Tulcea.

„Cum stau eu când ştiu că îmi poate muri nepoţica până la Tulcea? Acum o săptămână i s-a făcut rău când a venit de la şcoală,a avut o criză, cum o duc la Tulcea noaptea, până vine şalupa dacă moare, cine răspunde?“ spune Maria Păunescu, pensionară.

sursa  adevarul

comentarii

de nnuu la 7 aprilie 2011 - 13:59

cu udemereu, carei nu e afectat, primeste spitalul din marele carei mai mult decat cel din constanta (un oras mic din romania) si nu se inchide nici un spital in judet
bravo

de Gabi D la 10 aprilie 2011 - 19:08

Din acest articol se vede f. clar ca nu s-a facut nici un studiu cu privire la spitalele care s-au inchis!Ce sa mai vorbim ,daca si cel din Cernavoda era pe lista,cu toate ca era in zona cu potential nuclear?
Bine a zis Boc ca selectiile naturale vor diminua pensiile si salariile…Deja s-a inceput selectia ,vor rezista oamenii cu un psihic bun,fara probleme grave de sanatate si cu o baza genetica pe masura…!Succes dragi romani,rusine d-lor guvernanti!

Lasati un comentariu