Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat duminică

• publicat la: 30 aprilie 2011
Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat duminică

Peste un milion de persoane sunt aşteptate la Roma în weekend, pentru beatificarea papei Ioan Paul al II-lea, cel mai mare eveniment de la Vatican de după moartea acestuia, în urmă cu şase ani.

Sute de mii de credincioşi catolici se vor strânge în piaţa San Pietro pentru a urmări ceremonia, ultimul pas înainte ca Ioan Paul al II-lea să fie declarat sfânt.
Beatificarea înseamnă că persoana vizată primeşte titilul de „preafericit” şi s-a confirmat că a făcut un miracol. Pentru canonizare, actul oficial de a declara o persoană sfânt, mai este nevoie de un miracol.

În timp ce, în general, o persoană devine sfânt la cel puţin 50 de ani după moarte, procedura în cazul lui Ioan Paul al II-lea a fost accelerată de actualul papă, Benedict al XVI-lea, care a anulat perioada normală de aşteptare înainte de demararea procesului, ce este de cinci ani după moarte.

O eprubetă cu sângele lui Ioan Paul al II-lea va fi expusă spre venerare duminică, a anunţat Vaticanul. Eprubeta este una dintre cele patru recoltate de la papă cu puţin înainte de moartea sa, în 2005, şi va fi prezentată de succesorul său, Benedict al XVI-lea, în timpul slujbei de beatificare.

După aceea, sângele va fi expus alături de alte relicve de la Ioan Paul al II-lea, într-un altar dedicat lui. O a doua fiolă va fi expusă la spitalul Bambino Gesu, din Roma, aflat în grija unor călugăriţe.
Celelalte două eprubete se află la cardinalul Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop al Cracoviei, care a fost secretarul fostului papă. Acestea vor fi expuse într-un lăcaş de cult ce se află în construcţie în oraşul polonez.

Deşi Roma este obişnuită să găzduiască mulţimi de oameni veniţi pentru diferite evenimente, celebrarea de duminică este specială, a declarat primarul capitalei italiene, Gianni Alemanno. „Papa Wojtyla a fost un prieten, nu numai al credincioşilor, ci al întregii Rome”, a spus oficialul. „Ne amintim de el în cartierele noastre şi în bisericile noastre, amintiri de neuitat, pe care vrem să le sărbătorim împreună”, a adăugat el.

120 de curse charter suplimentare vor aduce credincioşi din Polonia şi Spania la Roma, pentru a asista la ceremonie. Pe lângă acestea, Alitalia şi alte companii aeriene au pregătit peste 30 de „zboruri speciale” pentru a transporta pelerini la Roma.

Pe monitoarele de pe aeroportul Fiumicino, din apropiere de capitala italiană, sunt difuzate documentare despre viaţa fostului papă.

Deşi imaginea lui Ioan Paul al II-lea este prezentă aproape peste tot în Roma şi într-o zi normală – fotografii ale sale se află pe rozarii, lumânări, tricouri şi brelocuri – înainte de beatificarea de duminică autorităţile locale au lipit 30.000 de postere cu fostul papă în tot oraşul, de la vitrine ale unor cafenele, până la geamuri ale taxiurilor şi pe autobuze. Stâlpii de iluminat public au fost împodibiţi cu drapele, iar toate ziarele şi revistele importante din ţară au publicat ediţii speciale pentru acest eveniment.

Documentare despre viaţa lui Ioan Paul al II-lea au dominat programele de televiziune din Peninsulă în ultimele zile, iar ceremonia de beatificare va fi difuzată pe ecrane amplasate în piaţa San Pietro, din Roma, şi în pieţele din centrul tuturor oraşelor, de la Brescia la Bari.

Atât Vaticanul, cât şi guvernul italian emit timbre pentru a comemora ocazia. Vaticanul a mutat vineri coşgiugul papei Ioan Paul al II-lea în cripta de sub basilica San Pietro, înainte de beatificarea de duminică.

Coşciugul a fost amplasat în apropiere de mormântul Sfântului Petru şi va fi expus în faţa altarului din catedrală în timpul ceremoniei de duminică, după care va fi reînmormântat.
Autorităţile locale din Roma organizează sâmbătă seara un priveghi la Circus Maximus, luni seara va avea loc un concert în onoarea fostului papă, iar o statuie de bronz a sa va fi dezvelită la mijlocul lunii mai.

Administraţia capitalei italiene va desfăşura pe străzi 3.000 de ofiţeri de poliţie şi va introduce autobuze şi garnituri de metrou suplimentare.
O zonă de interdicţie aeriană va fi impusă deasupra pieţei San Pietro şi vor fi instalate spitale mobile şi puncte de prim ajutor.
Costul ceremoniei de beatificare acoperit se ridică la 3,5 milioane de euro numai pentru Primăria Romei.

sursa Money.ro

Lasati un comentariu