Poluarea cu azot afecteaza România din cauza nitraţilor depozitaţi lângă fântâni

• publicat la: 14 aprilie 2011
Poluarea cu azot afecteaza România din cauza nitraţilor depozitaţi lângă fântâni

Poluarea cu azot este o problemă reală şi serioasă pe intregul continent european. Un studiu major efectuat de cercetători din mai multe ţări, şi făcut public astăzi, a scos la iveală faptul că poluarea cu azot il costă pe fiecare european aproximativ 650 de euro pe an, din cauza contaminării apei, a climatului, sănătăţii şi a faunei sălbatice. Azotul este vital la fertilizarea solului, pentru a hrăni populaţia in continuă creştere a globului.

Problema poluării cu azot vizează şi ţara noastră din cauza depozitării necorespunzătoare a nitraţilor, in special in preajma fântânilor, ei ajungând apoi in sol.

„Directiva nitraţilor vine din spaţiul scandinav unde e ordine şi curăţenie. La noi nu este asa, nitratii care vin in cursurile de apă se scurg in Marea Neagră, care este o mare inchisă, faţă de ocean, ceea ce inseamnă că impactul lor este mult mai puternic”, a declarat, pentru Green-report.ro, dr. Cătălin Simota, directorul stiintific al Institutului de Cercetări pentru Pedologie, Agrochimie şi Protectia Mediului Bucuresti (ICPA).

El a precizat că principala cauză a poluării apelor este lipsa canalizării. „Nitraţii proveniţi din cursurile agricole au o influenţă foarte mare in intravilan, unde din cauza neglijentei in privinţa locului unde se depozitează gunoaiele, adica lângă fântâni, sau in amonte faţă de fântâni, sunt infilitraţii in pânza freatică, care se vâd apoi in câmp. In 80% dintre fântâni concentraţiile de nitraţi din apă depăşesc cu mult limita maximă admisă”, a explicat dr. Cătălin Simota.

Directorul stiintific al ICPA a mai spus că „România şi Ucraina sunt singurele ţări din Europa care au de suferit din cauza bolii albastre la sugari, ce apare din cauza concentratiei mari a nitraţilor”.

Totusi, România stă ceva mai bine decât restul Uniunii in privinţa poluării cu azot, asta pentru că, in ultimii 20 de ani, cea mai mare parte a solurilor din ţară nu au mai fost tratate cu fertilizanți artificiali sau cu pesticide.

Studiul referitor la poluarea cu azot, publicat azi, a fost efectuat de 200 de experţi din 21 de ţări. Aceştia avertizează că, in Europa, costurile poluării cu azot in aer, sol, apa, a gazelor cu efect de seră şi a defrişărilor costă intre 70 şi 320 de miliarde de euro pe an. Astfel, din această cauză, europenii scot din buzunar intre 130 şi 650 de euro pe an.

Azotul contribuie şi la poluarea aerului care duce la afecţiuni respiratorii precum astmul sau cancerul, şi reduce cu 6 luni speranţa de viaţă a europenilor.

sursa Greenreport

Lasati un comentariu