Sistem de prevenire a catastrofelor în judeţ

• publicat la: 8 aprilie 2011
Sistem de prevenire a catastrofelor în judeţ

Inspectoratul pentru Situaţii  de Urgenţă „SOMEŞ” al Judeţului Satu Mare a câştigat proiectului „Realizarea sistemului informaţional hidrometeorologic de monitorizare a apelor şi incendiilor în vederea excluderii comune a riscurilor” prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013.

Proiectul propune realizarea unui sistem de avertizare şi alarmare a populaţiei din judeţul nostru prin intermediul unei reţele de sirene inteligente amplasate în localităţile aflate în zone inundabile pe cursurile râurilor Tur şi Crasna, aceste sirene urmând a fi comandate radio şi conectate la o centrală de comandă unică aflată la dispeceratul ISU „SOMEŞ” Satu Mare. De asemenea, acesta va oferi instrumente moderne pentru managementul situaţiilor de urgentă prin centrul de date cu echipamente IT (servere pentru aplicaţii, software, web, GIS, echipamente de reţea).

Întregul sistem va fi conectat la reţeaua de comunicaţii prin microunde existentă şi funcţională între Nyiregyhaza şi Satu Mare. Aceasta va fi extinsă în cadrul parteneriatului.

Valoarea totală a proiectului este de 1.965.364 Euro din care 1.567.158 Euro revin părţii române. Din această sumă contribuţia proprie a solicitantului este de 31.983 Euro, fonduri asigurate prin parteneriat de Consiliul Judeţean Satu Mare. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.

Din proiect fac parte Direcţia de Apărare Împotriva Catastrofelor a  judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg, în calitate de lider, ISU „SOMEŞ” Satu Mare şi Direcţia pentru Protecţia Mediului şi a Apelor Tisa Superioară (FETI-KÖVIZIG) în calitate de parteneri.

Grupurile-ţintă vizate sunt beneficiarii direcţi – instituţiile din domeniul situaţiilor de urgenţă, apelor, de apărare civilă, de apărare împotriva incendiilor, consiliile locale din zonă –  și beneficiarii indirecţi – populaţia judeţelor Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Satu Mare (581 623 persoane, respectiv 372 933 persoane).

Echipa de implementare a proiectului din cadrul ISU „SOMEŞ” Satu Mare este formată din: coordonator proiect colonel Burz Iulian, expert tehnic în situaţii de urgenţă colonel Dan Gheorghe, asistent coordonator proiect plt. Hiripan Codruţa Lucia, asistent expert tehnic în situaţii de urgenţă sg. maj. Petrehuş Anamaria.

redactia

Lasati un comentariu