Vrei să te angajezi? Urmează aceste reguli

• publicat la: 26 aprilie 2011
Vrei să te angajezi? Urmează aceste reguli

Dacă sunteţi în căutarea unui loc de muncă, fie că vrei să-ţi schimbi cariera, fie că ai rămas şomer, probabil v-aţi dat seama deja că tehnicile clasice nu mai dau rezultate atât de bune ca în trecut.

Într-o lume a reţelelor sociale şi a CV-urilor digitale, un simplu telefon nu va fi de ajuns să ajungeţi la un interviu. În plus, luând în considerare condiţiile dificile de pe piaţa muncii, persoane foarte calificate sunt dispuse să lucreze pe posturi inferioare pregătirii şi experienţei lor, ceea ce înseamnă că trebuie să fiţi şi mai activ, când vine vorba de căutarea unui job.

Iată câteva diferenţe majore între modul în care se putea obţine un interviu de angajare în urma cu câţiva ani şi prezent.

Nu vă bazaţi pe CV

Simpla trimitere a unui CV pe hârtie către firma la care aţi dori să vă angajaţi, urmată de aşteptarea unui răspuns, nu a fost niciodată o metodă foarte eficientă, iar acum cu atât mai puţin. Este doar o pierdere de hârtie, taxe poştale şi energie.

Experienţa contează mai puţin

Este nedrept, chiar ilogic, însă angajatorilor nu prea le mai pasă ce ai făcut în urmă cu mulţi ani. Vor să ştie despre tot ce faci şi cum poţi să-i ajuţi astăzi şi în viitor.

Nu te aştepta la o confirmare de primire

Odată ce ai aplicat pentru un post, nu te opri din căutări, sperând că firma respectivă îţi va răspunde. De cele mai multe ori, nu o va face. În schimb, continuă să faci networking, să mergi la cât mai multe interviuri şi să cauţi oportunităţi, până în momentul în care ai contractul semnat în mână. Probabil nu strică să căutaţi şi puţin după acest moment.

Atenţie la CV

Un astfel de document nu trebuie să fie o înşiruire de posturi de muncă anterioare şi toate şcolile şi cursurile făcute, mai ales dacă aveţi, deja, o carieră îndelungată. Specificaţi joburile avute în ultimii ani şi puneţi accentul pe calificările obţinute recent, precum şi pe cursurile de perfecţionare relevante pentru job-ul pentru care aplicaţi.

Cel mai bine este să aveţi un CV în format digital, care să poate fi uşor încărcat/descărcat în calculator, uşor de scanat şi printat. Evitaţi folosirea prea multor elemente grafice (bold, casete, linii, caractere neobişnuite). De asemenea, ar trebui să conţină cuvintele cheie pe care specialiştii din domeniul respectiv le-ar putea căuta.

Trebuie neapărat să ştiţi să lucraţi pe calculator

Chiar dacă sunteţi mai în vârstă sau nu aveţi o afinitate pentru calculatoare, „stăpânirea” lor este esenţială. Puteţi face cursuri speciale sau, dacă ştiţi cât de cât despre ce este vorba, începeţi să folosiţi computerul cât mai des, pentru a vă obişnui. De asemenea, faceţi-vă un cont de e-mail folosind numele întreg, nu ID-uri haioase.

Măriţi expunerea online

Reţeaua de socializare Facebook este, deja, printre cele mai accesate site-uri de pe Internet şi ajută foarte mult la networking. Însă există multe alte asemenea site-uri, ce nu trebuie ignorate. De exemplu, LinkedIn este special conceput pentru networking, iar Twiter capată din ce în ce mai multi adepţi.

Puteţi, de asemenea, să vă faceţi propriul blog despre carieră, în care să aveţi şi CV-ul şi fotografia.
Cautaţi-vă pe Google

Unul dintre primele lucruri pe care o să le facă angajatorul înainte de a decide dacă să vă cheme sau nu la interviu va fi să vă caute numele pe Google. Astfel, trebuie să faceţi tot posibilul să nu apară nimic negativ în rezultatele căutării. Dacă, totuşi, apar şi lucruri rele, încercaţi să le acoperiţi prin activitatea recentă.

Networking

Mai mult decât oricând, contează pe cine ştiţi, nu neapărat ce aţi scris în CV. O mare parte din posturi nu sunt disponibile pentru publicul larg, fiind ocupate prin recomandări

Lasati un comentariu