9 MAI -EUROPA,CASA NOASTRĂ

• publicat la: 10 mai 2011
9 MAI -EUROPA,CASA NOASTRĂ

În cadrul proiectului ,,Europa,Casa noastră” , astăzi, 9.05.2011, de Ziua Europei, Şcoala cu Cls. I-VIII „Vasile Lucaciu” din Carei, având ca invitat Biblioteca Municipală Carei, a organizat manifestarea cu acelaşi generos generic.

Activitatea a fost deschisă de directorul şcolii,prof. Alina Mocanu şi de dir. Adjunct,prof. Traiana Mioriţa Olea cu un expozeu introductiv  prin care au felicitat elevii pentru proiectele prezentate. A urmat, apoi, prof. Nicoleta Ioan, care a prezentat semnificaţia Zilei Europei în context european şi naţional. În continuare, fiind deschisa expoziţia de proiecte, elevii şcolii au vizitat-o, relaţionând cu autorii acestora prin întrebări lămuritoare asupra  celor prezentate.

Proiectele prezentate în expoziţie au constat din planşe in care au fost descrise toate ţările Europei: caracteristici generale, aşezare geografică, moneda şi limba naţională. Inedită a fost prezentarea unei caracteristici naţionale a ţării respective: reţete de mâncare şi chiar mâncare preparată sau alt lucru reprezentativ pentru ţara respectivă. În acest sens, planşa Italiei a fost însoţită de pizza şi roşii. Planşa Olandei, cunoscută ca şi ţara lalelelor, a fost însoţită de o gingaşă lalea roşie, a Suediei  de o mâncare pe bază de ciuperci, a Ciprului de  fructe de kiwi, a Estoniei de o pară flambată cu glazură de ciocolată, a Lituaniei de  cepelinai (o mâncare tradiţională), a Maltei de  timpana ( macaroane fierte şi asortate cu legume),a  Poloniei de pierogi (niste cornuleţe), iar România a fost reprezentată de prune şi faimoasele sarmale cu smântână.

În cadrul activităţii dir.adjunct  Traiana Miorita Olea  a prezentat elevilor , profesorilor şi invitaţilor prezenţi la proiectul ,, EUROPA CASA NOSTRĂ’’- oportunităţile oferite de  Campania  Globală  pentru Educaţie, realizată în România de Organizaţia Salvaţi Copiii, împreună cu partenerii săi: Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii „Romani Criss”, Centrul Educaţia 2000+, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Asociaţia Ovidiu Rom, World Vision România, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Obiectivele  proiectului de integrare europeană (istoria, prezentul şi viitorul acesteia), sunt legate de informarea elevilor şi profesorilor asupra  priorităţilor de comunicare ale Comisiei Europene,oferind şi informaţii care îi privesc direct (posibilitatea de a studia şi de a lucra în statele membre, implicarea în activităţi de voluntariat, schimburi între tineri, participarea la internship-uri). Conceptul central al ediţiei din acest an a Campaniei Globale pentru Educaţie este acela de povestire, accentul punându-se pe experienţele personale ale unor femei pentru care accesul la educaţie sau, dimpotrivă, obstacolele întâlnite în acest domeniu, au reprezentat factori determinanţi în evoluţia personală şi profesională ulterioară. La nivel naţional, Organizaţia Salvaţi Copiii intenţionează ca, în cadrul campaniei din acest an, să pună accentul pe consecinţele neparticipării la educaţie a femeilor şi fetelor, abordând legătura dintre această neparticipare şi fenomene cum ar fi traficul de persoane, egalitatea de şanse pe piaţa muncii, mortalitatea şi morbiditatea infantilă, abandonul copiilor în maternităţi şi spitale etc . În acest an, la nivel internaţional, Campania îşi propune să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei accesului la educaţie al femeilor şi fetelor, lansând un apel către toate statele să aloce resursele necesare, să ia măsurile oportune şi să dea dovadă de sprijin activ astfel încât femeile şi fetele să aibă şanse egale în domeniul educaţiei

Biblioteca Municipală Carei, în calitate de partener educaţional, a fost invitată la această manifestare cu un stand de cărţi din domeniul „Uniunea Europeană”. Expoziţia de carte a fost realizată de bibliotecarele Nicoleta Latiş şi Daniela Vidican, reprezentantele bibliotecii. Dintre titlurile regasite aici amintim: Vino să cunoşti Uniunea Europeană– Atlas geografic pentru şcolari, Contabilitatea financiară românească conformă cu Directivele europene, Une histoire européenne( Le conseil de l‘Europe et le Parlement européen. Expoziţia a fost completată de o colecţie de legislaţie europeană, publicată de Centrul de Resurse Juridice, din cadrul căreia amintim titlurile: Uniunea economică şi monetară, Impozitare, Control financiar, Relaţii externe etc.

redactia

Lasati un comentariu