Castelul de altădată prinde contur

• publicat la: 30 mai 2011
Castelul de altădată prinde contur

Luni,30 mai , în incinta Restaurantului Bucureşti din Carei a avut loc vernisajul expoziţiei de interioare istorice  ” Castelul de altădată”.

La eveniment au participat multe oficialităţi locale şi judeţene precum şi partenerii proiectului Castellum.Oficiile de gazdă i-au revenit lui Liviu Marta,directorul Muzeului Judeţean, care a prezentat oaspeţii dar şi proiectul.

Proiectul Castellum a apărut în baza colaborării dintre Muzeul Judeţean Satu Mare şi Direcţia Muzeelor din  judeţul Szabolcs- Szatmar -Bereg.Acesta a urmărit realizarea unor expoziţii de interioare istorice şi de istorie locală în două clădiri: conacul Mudrany din Szabolcs şi Castelul Karoly din Carei,fiecare dintre ele monumente de importanţă naţională.

Pe lângă amenajarea propriu-zisă a celor două expoziţii,obiectivul mai larg al proiectului Castellum a fost acela de a integra cele două clădiri în circuitul turistic al regiunii.

Expoziţia de la etajul Castelului careiean ,denumită ” Castelul de altădată”,cuprinde interioare istorice din perioada modernă ,cu ajutorul cărora este redată atmosfera unui castel din epoca modernă.A fost utilizat mobilier original în diverse stiluri artistice ,în special baroc,biedermaier,neo-renaştere,mobilier specific ambientului eclectic de la finalul epocii moderne.

Expoziţia de la parterul Castelului ,amenajată în patru săli,surprinde aspecte din istoria oraşului sub genericul”Careiul de altădată”.

A  fost prezent prefectul Radu Giurcă ca reprezentant al Guvernului României, care a apreciat manifestarea de astăzi ca fiind “un deschizător de drumuri în dezvoltarea turismului local”.


Din partea Autorităţii de Management al Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria ,instituţia care a  aprobat şi apoi a acordat asistenţă  la derularea proiectului Castellum,au fost prezente  doamnele Horvath Nikoleta şi Kalapati Magdolna.Aceasta din urmă a precizat că acest proiect este un adevărat succes  datorită bunei colaborări  atât dintre parteneri cât şi dintre parteneri şi secretariatul tehnic comun.

Magdolna Kalapati a  afirmat că există un fond de 248 de milioane de euro alocat pentru proiectele de acest fel, din care la ora actuală se află în derulare un număr de 275 de proiecte.”Dezvoltarea turistică e una din intenţiile importante ale programelor,existând deja un număr de 17 proiecte depuse în acest scop.”

Csehi Arpad,Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare ,prezent la manifestare a precizat că “dacă există o implementare de proiecte de succes,acesta este unul dintre ele “,şi a adus apoi mulţumiri tuturor celor ce au fost implicaţi în reuşita de astăzi .

Partenerii de proiect de la Nyregyhaza au fost reprezentaţi de Bene Janos,din partea Muzeului «  Josa Andras «   dar a participat şi Sesztak Oszkar ,preşedinte al Consiliului Judeţului Szabolcs- Szatmar -Bereg.

Au fost de faţă şi reprezentanţii birourilor regionale BRECO Oradea şi VATI Mateszalka,coordonatorii direcţi ai implementării proiectului precum şi reprezentanţi ai bisericilor locale care au oferit sprijin prin donarea de exponate.

Expoziţiile şi suportul informativ al proiectului Castellum au fost realizate de Societatea Solpress , reprezentată de Dumitru Păcurar.

Din partea  Muzeului Judeţean au participat la derularea proiectului Szocs Peter,Simona Alexiu,Diana Iegar,Capotescu Dinu,Ioan Baltoş,Tamas Sike,Sarandi Tamas,Silagy Levente.

Cuvântul de încheiere l-a avut primarul Kovacs Eugen care a menţionat că  îşi doreşte învierea turismului cultural , având în vedere că în zona noastră se află localităţile de baştină ale lui Kafka Margit,Ady Endre şi în acest sens se bazează pe turiştii maghiari care doresc să viziteze aceste locuri.

“ Sunt convins că noi ,careienii care eram frustraţi că în 1925 s-a mutat de la noi centrul de judeţ,avem acum posibilitatea să arătăm că putem face ca oraşul nostru să fie la fel de frumos ca Satu Mare.”

Totodată, profitând de prezenţa în sală a deputatului PD-L ,Ioan Holdiş, primarul Kovacs a solicitat  sprijin pentru semnarea proiectelor ce vizează reamenajarea Centrului Vechi al oraşului precum şi a Teatrului Municipal.

Toţi cei prezenţi s-au deplasat apoi la Castel , pentru a vizita interioarele sălilor finalizate,urmând ca apoi  să se reîntoarcă pentru un mic protocol.

La intrarea în spaţiile destinate expoziţiei, toată lumea a fost obligată să poarte papuci de interior, pentru a proteja pardoselile proaspăt renovate.Tăierea panglicii a avut loc în sala destinată bibliotecii şi tot aici, doi actori au recitat bilingv o poezie de Petofi Sandor.

În Sala de Bal, invitaţii au avut parte de o surpriză plăcută în persoana unor dansatori de la Loga Dance Satu Mare care valsau pe ritmurile muzicii clasice  intonate de artişti de la Filarmonica Dinu Lippati din Satu Mare.

10 săli au fost amenajate şi introduse in circuit ,urmând ca in in perioada următoare să se finalizeze şi celelalte spaţii.Cu ocazia zilelor oraşului se va incerca deschiderea acestei expoziţii şi pentru publicul larg.

Daniela Ciută

d.ciuta@buletindecarei.ro

comentarii

de Am fost acolo!!! la 31 mai 2011 - 09:16

BRAVO D-LE KOVACS,ai invitat numai satmareni si numai presa aservita si interesata in acest proiect,dar voturile si taxele le vrei de la careieni sau de presa locala ai nevoie doar in campanie ? sau cand te mai lauzi cu cate un proiect ?

de dinamovitu la 31 mai 2011 - 14:32

super ca au facut ceva bun pt carei dar cand vor disparea cai si balegaru din incinta parcului

de KAROLY la 31 mai 2011 - 17:22

super mai dinamovitule ,facut cu bani europeni licitati la prieteni …….INFORMATI

de dinamovitu la 31 mai 2011 - 18:24

ma lasa rece de unde vin banii numai sa se faca ceva in acest oras pt ca suntem ramasi in urma cu zeci de ani

de KAROLY la 31 mai 2011 - 18:43

nu prea intelegi dinamovitule,citeste si tu mai babeste pana la capat frate,ca poate te incalzesti, da trebe sa si pricepi unele lucruri fratele meu.

de cititor careian la 10 iunie 2011 - 03:07

si ce-i daca ai fost acolo?????????????????????castelul este al nostru,al careienilor.e manria noastra,a careienilor,lucru pe care nu l-am putut spune pana acum pt ca se afla in paragina.ce conteaza cine a fost la deschidere?zau,ca nu ma intereseaza.tot la noi ,careienii,ramane.bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasati un comentariu