Patriarhia Ierusalimului rupe comuniunea cu BOR

• publicat la: 13 mai 2011
Patriarhia Ierusalimului rupe comuniunea cu BOR

“Să nu construieşti hoteluri pe Pământ Sfânt!” Este porunca dată de Sfântul Sinod din Ierusalim, Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta este, de fapt, marea problema care a dus la întreruperea relaţiilor dintre Patriarhul Ierusalimului şi biserica noastră.

Preoţii din Ţara Sfântă îi acuză pe români că au construit, fără aprobare, o biserică-hotel. Şi nu oriunde, ci în Ierihon! Sfântul Sinod din Ierusalim spune că Biserica Ortodoă Română şi-a deschis o afacere şi nu un lăcaş de cult. Reprezentanţii noştri recunosc că nu au respectat chiar toate regulile când au construit biserica, dar fac – oricum – apel la o împăcare frăţească.

De când Ierusalimul şi-a întors faţa de la noi, este mare agitaţie în Patriarhia noastră. Preafericitul Daniel a trimis un sol de pace la omologul său din ţara sfântă, Teofil. Şi iată-l pe solul nostru de pace întors în ţară fără niciun rezultat.

În mod cert, clericilor din Ierusalim nu le convine ideea sejurului creştin inventat de preoţii români. Patriarhia are propria agenţie de turism, care trimite anual mii de pelerini în Ţara Sfântă. Sejurul nu are preţuri foarte ortodoxe, devansând cu uşurinţă alte oferte turistice din Grecia sau Turcia. Cazarea se face în aşezământul românesc de la Ierihon.

Cam în fiecare săptămână sunt în jur de 140, 200 chiar 300 de pelerini şi nu numai români. În ultima vreme, apelează la aşezământul nostru de la Ierihon chiar şi bulgari, sârbi.

Şi aşa a intervenit concurenţa. În anii de existenţă, preoţii români din Ierihon s-au chinuit să intre în graţiile Ierusalimului. N-au fost deloc impresionaţi. Au reacţionat simplu.

Patriarhia României a început şi a finalizat construirea unei biserici cu hotel în Ierihon, fără aprobarea canonică a Patriarhiei Ierusalimului, în jurisdicţia căreia se află Ţara Sfântă. Ne-au arătat canoanele, apoi ne-au scos preafericitul de pe acatist.

Acum, preafericitul Teofil al Ierusalimului are două opţiuni. Va trimite buldozerele sau va folosi aşezământul în interesul propriu. Preoţii români speră într-o a treia opţiune. Cea a înţelegerii.

sursa antena3

Lasati un comentariu