Pelerinajul anual de la Sighet
Conform tradiţiei deja statornicite, şi în acest an, în a doua sâmbătă a lunii mai, a avut loc pelerinajul la Cimitirul Săracilor de la Sighetu Marmaţiei, locul unde se află înhumaţi Episcopii noştri martiri Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu şi Tit Liviu Chinezu, cât şi Episcopul romano-catolic Anton Durcovici, morţi între anii ’50-’60 în Închisoarea de la Sighet.
Au fost prezenţi la eveniment şi un grup de 20 de enoriaşi din Carei,care s-au alăturat participanţilor veniţi din Oradea, de la Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului,însoţiţi de părintele paroh,Mihai Vătămănelu.
La orele 9,30, din faţa Memorialului Sighet (fosta închisoare), pelerinii au parcurs în procesiune calea până la marginea oraşului, la cimitirul unde, în gropi neştiute îşi dorm somnul de veci Episcopi, preoţi, oameni de cultură, oameni politici, morţi în sinistra închisoare pentru vina de a se fi opus unui regim nelegiuit, ateu şi antiromânesc.
La altarul ridicat la marginea cimitirului, la orele 11 a fost celebrată Sfânta Liturghie, pontificată de Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică , având alături pe Preasfinţia Sa Virgil, Episcopul de Oradea, Preasfinţia Sa Alexandru, Episcopul Lugojului, Preasfinţia Sa Florentin, Episcop de Cluj-Gherla, Preasfinţia Sa Petru, Episcop romano-catolic de Iaşi, Preasfinţia Sa Mihai, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, vicar al Bucureştilor şi Preasfinţia Sa Vasile, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore.
Au concelebrat zeci de preoţi, îndeosebi din Eparhia Maramureşului, dar şi din Arhieparhia Blajului sau din Eparhiile de Cluj, Oradea şi Lugoj.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii din Zalău. După împărtăşania credincioşilor, Întâistătătorul Bisericii a rostit un cuvânt de învăţătură, apoi Preasfinţia Sa Virgil a rostit, dimpreună cu toţi participanţii, Rugăciunea pentru beatificarea Episcopilor martiri, servii lui Dumnezeu Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Titi Liviu Chinezu şi Anton Durcovici, Episcopi trecuţi la cele veşnice în faimă de martiri, sub regimul comunist. În încheiere, protopopul Sighetului, pr. Filip Onisim, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru împreună-rugăciune, invitând participanţii să guste din bucatele pregătite cu generozitate de către gazde.
Comunitatea Surorilor de la Mănăstirea „Maica Îndurerată din Sighet a găzduit cu mare drag toţi pelerinii careieni şi orădeni, oferindu-le posibilitatea de a se întrema după drumul lung şi după participarea la Liturghia de la Cimitirul Săracilor.
Superioara Comunităţii, Sr. M. Teodorina – Maria Birtoc, împreună cu Surorile din această comunitate au în grijă Internatul de fete „Maica Domnului”, în care sunt găzduite şi ajutate la studii 20 de tinere de liceu, provenind din familii cu o situaţie materială modestă. Tinerele primesc sprijin la anumite materii, dar şi asistenţă spirituală şi cateheză, cursuri de formare umană, posibilitatea de a dobândi experienţa unor campusuri organizate în colaborare cu animatori italieni, care vizitează anual Mănăstirea din Sighet.
Însoţite de surori,tinerele fac vizite la bolnavii şi vârstnicii internaţi în Casa de bătrâni din Sighet. In cadrul Mănăstirii se desfăşoară activităţi de rugăciune şi cateheză pentru copii şi laici şi de îngrijire a surorilor în vârstă.
Actual este în construcţie un Centru de formare pentru tineret care să ofere posibilitatea unui cadru nou pentru activităţile de formare pentru copii şi tineri.
Enoriaşii careieni precum şi orădenii s-au deplasat apoi la mănăstirea „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” din Bârsana,aparţinând de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului.
Drumul trece pe sub o frumoasă poartă maramureşeana, iar intrarea in incinta propriu-zisă se face pe sub semeţul Turn – clopotniţă, dincolo de care, pe partea dreaptă, biserica ţâsneşte mlădioasă spre cer – până nu demult, cea mai inaltă biserică de lemn din lume.
De la biserică porneşte aleea pietruită şi străjuită de flori ce duce spre Stăreţie, construcţie supraetajată de o cuceritoare fantezie arhitectonică. Pe pajiştea verde din stânga aleii se află un Altar de vară şi un Aghiasmatar, pe dâmbul din dreapta se inalţă Casa Voievodală, o remarcabilă transpunere creatoare a stilului maramureşean al bisericilor de lemn iar la oarecare distanţă, Casa Artistului – o fermecătoare căsuţă destinată să găzduiască, pentru repaus şi creaţie, cărturari şi meşteri ai frumuseţii sacre.
Ziua de sâmbătă,14 mai , s-a încheiat cu vizitarea parohiei Sfântul Anton de Padova, din Carei, pe drumul de întoarcere.
redactia
comentarii
de otilia la 17 mai 2011 - 12:11
Multumim Domnului Dumnezeu pentru ziua minunata care ne-a oferit in dar si oamenii frumosi din toate locurile cu care ne-am intilnit.PACE SI BINE!