Românul care stăpâneşte o jumătate de ţară africană

• publicat la: 30 mai 2011
Românul care stăpâneşte o jumătate de ţară africană

După afacerile din Senegal, Ovidiu Tender s-a mutat şi în Gambia unde a obţinut de la stat concesiunea unui perimetru petrolifer de 5.000 de km pătraţi. Ţara are 10.500 de km pătraţi.O limbă de pământ în interiorul Senegalului cu o mică ieşire în vest la Atlantic. Aceasta este Gambia, cea mai mică ţară africană, ca suprafaţă, şi doar cu 1,7 milioane de locuitori. Din cei 10.500 de km pătraţi cât are ţara, 5.000 i-au fost concesionate unui român. Ovidiu Tender, căci despre el e vorba, a câştigat de la Guvernul de la Banjul dreptul de explorare şi exploatare a unui perimetru petrolifer egal cu jumătate din suprafaţa Gambiei.

Omul de afaceri spune că va va împărţi cu statul orice resursă va găsi pe terenul pe care-l exploatează.

„Am pornit din Senegal, care e baza mea operaţională în Africa şi am ajuns în Gambia. Am ajuns la un acord, împreună cu preşedintele şi cu Guvernul, prin care pot să explorez şi să exploatez jumătate din ţară pentru 25 deani . Perimetrul este petrolifer dar mai poate conţine şi alte resurse minerale. Voi împărţi cu statul, într-un anumit procent, tot ceea ce pot să produc acolo. În Africa banii nu se fac, se produc. Mai vreau aici şi 100.000 de ha de teren agricol pe care să cultiv jatropha. Această plantă denumită şi „arborele de petrol”, prin prelucrare, dă un ulei din care se produce bio-diesel. Vreau explotaţii de acest tip şi în Senegal dar şi în alte ţări precum Guineea Bissau ori Guineea Conakry. Pe un termen de 10 ani am intenţia să exploatez un milion de hectare de teren agricol cu această plantă tehnică. Estimez o investiţie de 400-500 de milioane de dolari numai pentru jatropha”, a declarat, pentru Money.ro, Tender.

sursa money.ro

comentarii

de Laci la 17 decembrie 2011 - 18:17

Da este o adevarata tragedie pentru lumea a treia.In loc de a produce mancare in Africa,America de Sud, Asia tereneul agricol este utilizat pentru plante din care se face biodiesel.Datorita politicienilor corupti care permit acest lucru si a unor oameni de afaceri in Africa mor milioane de oameni de foame.

Lasati un comentariu