Rromii,o zecime din populaţia Careiului

• publicat la: 10 mai 2011
Rromii,o zecime din populaţia Careiului

Problema integrării rromilor este binecunoscută , omniprezentă şi mereu subiect de dezbateri. Cu peste 10% din populație aparținând acestei etnii, Careiul reprezintă localitatea cu cea mai mare comunitate de rromi din județ.

Într-un interviu acordat Buletin de Carei, Sebestyen Geza, reprezentantul rromilor din cadrul Primăriei Carei, a afirmat ca  în orașul nostru isi duc traiul   2.500 de rromi.In grădinițele din oraș sunt cuprinși aproximativ 100 de copii în timp ce mediul școlar este frecventat de 300 de copii de etnie rromă.Un procent redus în comparaţie cu numărul mare de copii.

Acum că s-a schimbat modul de acordare a alocației suplimentare și a ajutorului social chiar, cei ai căror copii înregistreaza absențe nemotivate la școală, nu mai primesc sumele respective.

Problema vine când familia respectivă are o fată,care pe la 13-14 ani se mărită,conform tradiţiei şi  abandoneaza  școala.În consecinţă ,nici ceilalți membri ai familiei nu mai beneficiază de alocaţie. În astfel de cazuri,trebuie să ducem o muncă de lămurire cu familiile respective, să le explicăm legile. Nu cei de la asistență socială sunt vinovați, ci chiar rromii care nu înțeleg legea și nu o respectă. Se încearcă prevenirea abandonului școlar, prin discutarea cu părinţii şi cu copiii care trebuie lămuriţi  să nu renunţe la şcoală. Trebuie să înțeleagă că dacă nu ai școală, nu te poate angaja nimeni” a precizat Sebestyen Geza.

Lipsa studiilor elimină din start  posibilitatea înscrierii  la cursuri de calificare ,condiţia fiind  minim 8 clase. Cei ce se pot  înscrie vor fi calificați la terminarea cursurilor în meseriile de zidar, dulgher, zugrav, frizer, bucătar și fierar.

Un alt aspect semmnalat de reprezentantul comunităţii rrome este cel al locurilor de muncă.

Este greu să găsim locuri de muncă pentru rromi, ne lovim de multe greutăți în această privință. Dacă spui că eşti țigan, patronii din oraș nu au încredere și nu vor să–i angajeze. De curând am reușit totuși să angajăm două persoane la firma “Varga Quattro”.

Rromii angajați sunt monitorizați în permanenţă. După revolutie, 80% dintre romi și-au pierdut locurile de muncă. Majoritatea trăiesc acum din ajutorul social ,declară Sebestyen Geza.

Între atâtea probleme şi greutăţi cu care se confruntă,reprezentantul rromilor declară că a găsit totuşi sprijin la Primăria Carei „care nu închide ochii la problemele romilor. Viceprimarul și primarul acorda tot sprijinul pentru rromi. Aceștia colaborează și cu biroul de asistență socială şi avem  parteneriate cu “Caritas” și cu “Kinderland »  care  oferă îmbrăcăminte pentru copiii care merg la școală, dar și pentru adulți „.

Destul de ambiguu, Sebestyen,acum  recunoaşte că majoritatea romilor din Carei se complac în situaţia de a aştepta de la stat  doar ajutoare sociale  şi nu depun niciun efort pentru  a se integra şi a obţine venit  prin prestarea diferitelor servicii, pentru ca în momentul următor să afirme că  “ţiganii ar trebui susținuți și de Guvern. În primul rând ar trebui stimulați cei care merg la școală, pentru că cei care vor avea studii își vor găsi locuri de muncă și nu vor mai avea nevoie de ajutor social. Ar trebui să se accentueze educația romilor. Sunt foarte multe prejudecăți în legătură cu țiganii atât pe plan local, cât și național și internațional. Multe dintre ele chiar îşi au motivul adevărat, dar şi printre  noi sunt oameni de treabă care muncesc.”

Lipsa de interes pentru educaţie,pentru normele de conduită, în rândul majorităţii celor  peste 10% din totalul populației orașului nostru a dus la marginalizarea  familiilor  rrome.

Multe ansambluri de locuințe din apropierea centrului, oferite romilor în trecut, nu au fost întreținute corespunzător, sau au fost chiar distruse de către aceștia. Locatarii din zonele învecinate cu aceste imobile în care stau familii de rromi depun sistematic sesizări la organele de ordine publică din oraş datorită comportamentului acestora.

Dependența de ajutoare precum și lipsa unei educații corespunzătoare au degenerat în transformarea unora dintre rromi în subiecte de manipulare mai ales în perioadele electorale, fiind considerați o masă de manevră, bună de adus voturi pentru cei care știu cum să îi abordeze.

Cert este că numărul lor este în continuă creştere şi este invers proporţional cu interesul lor pentru integrarea în societate.Nu există magazin care să nu aibă la intrare copii de etnie rromă care cerşesc.Aceiaşi copii sună la porţile caselor mai înstărite sau la uşile apartamentelor de bloc  pentru a solicita mâncare sau ajutoare de orice fel.Au fost situaţii în care aceşti minori au spart lăcaşe de cult pentru a goli cutia milei.

Există legi in Europa şi in România pentru protecţia copilului. Există legi care spun că nu ai voie să-ţi trimiţi copilul la muncă, cu atât mai puţin la cerşit şi furat. Există legi care spun că nu ai voie să-ţi tii copii dezbrăcţti in stradă, in noroaie. Există legi care dau dreptul copiilor la o minimă şcolarizare. Trebuie doar aplicate  în aşa fel încât să putem ajunge la o coabitare dacă nu armonioasă măcar decentă.

Un început timid dar totuşi un început în privinţa integrării rromilor în comunitate l-a reprezentat înfiinţarea Centrului de Integrare a rromilor,  Klaus Winter de pe strada Tireamului.Acesta oferă posibilitatea unui număr de 50 de copii rromi să desfăşoare tot felul de activităţi cultural-educative sub îndrumarea unor instructori specializaţi.

La realizarea Centrului au colaborat  Asociaţia  Medicilor Stomatologi din Germania,  Ordinul Cavalerilor Sfântul Lazarus din Ierusalim,  Episcopia Romano Catolică din Satu Mare şi  Primăria  Municipiului Carei dar contribuţia cea mai importantă a avut-o Klaus Winter, membru al  cavalerior lazarieni, care a sponsorizat   construcţia edificiului.

redactia

comentarii

de gigel la 10 mai 2011 - 18:53

arza-i focu de mizerabili, sa munceasca nu stiu dar le trebuie ajutoare.

Lasati un comentariu