Telefoanele mobile ucid albinele

• publicat la: 13 mai 2011
Telefoanele mobile ucid albinele

Noi studii realizate pentru a afla cauza reducerii dramatice a populaţiilor de albine arată că telefoanele mobile au o mare parte din vină.

Cercetările efectuate in Lausanne, Elvetia, au scos la iveală faptul că semnalul telefoanelor mobile dezorientează insectele şi conduce in final la moartea lor. Peste 83 experimente au avut aceleaşi rezultate, informează publicaţia Inhabitat.

Având in vedere că cea mai mare parte a populatiei lumii deţine telefoane celulare, impactul acestora este foarte mare.

Rezultatele alarmante ale studiului condus de cercetătorul Daniel Favre arată că albinele au reacţionat in mod semnificativ la telefoane mobile plasate in apropierea stupilor in modul de apelare. Albinele au simţit semnalele transmise de telefoane şi au reacţionat brusc producând un zumzet puternic in timpul apelurilor.

Semnalul a fost receptat ca un avertisment instinctiv să părăsească stupul, dar frecvenţa a confuzat albinele, care au zburat haotic, şi apoi, brusc, au murit.

Populaţiile au scăzut la jumătate

Studiul a constatat că albinele bâzăie de 10 ori mai tare atunci când un telefon mobil apelează sau este folosit intr-o convorbire, deci atunci când transmite semnale.

Din cauza semnalului, insectele devin dezorientate şi neliniştite şi mor. Impactul reducerii populaţiei de albine a fost simţit deja in lume, cu efecte grave asupra ecosistemelor. In SUA şi Marea Britanie, populaţiile de albine au scăzut la aproape jumătate in ultimii 30 de ani, interval ce coincide cu inmulţirea exploziva a aparatelor de telefonie mobilă.

Albinele sunt vietăţi indispensabile sistemelor ecologice şi agriculturii, având un rol esenţial in polenizarea plantelor şi culturilor. Având in vedere că este puţin probabil ca oamenii să renunţe la telefoane, se pune intrebarea cum va fi evitat impactul catastrofal al dispariţiei albinelor.

sursa  greenreport.ro

Lasati un comentariu