Triplă sărbătoare de 9 Mai

• publicat la: 5 mai 2011
Triplă sărbătoare  de 9 Mai

Direcţia de Cultură şi Învăţământ din cadrul Primăriei Municipiului Carei, în colaborare cu instituţiile de învăţământ din municipiul Carei, organizează cu ocazia Zilei de 9 mai (Ziua Independeţei României, Ziua Victoriei şi Ziua Europei) următoarele manifestări:

ORA 12.00 MONUMENTUL OSTAŞULUI ROMÂN

FESTIVITATE şi TE DEUM

ORA 12.30 PARCUL DENDROLOGIC (intrarea principală)

DESCHIDEREA EXPOZIŢIEI “EUROPA UNITĂ

realizată de instituţiile de învăţământ careiene

ORA 18.OO SALA MARE A PRIMĂRIEI

CONCERT SIMFONIC –  intrare liberă

FR. LISZT – STUDIUL SUSPINULUI în Re b major

interpretează MENTES MARIA – pian

Carlo YVON – SONETE ÎN F pentru oboi şi pian

interpretează MISZ ANDREEA – oboi

MACOVEI MAGDALENA – pian

G. DONIZETTI, U. GIORDANO. G. VERDI,

E. CURTIS – LIEDURI

interpretează MORAR MIHAIL RĂZVAN

FR. LISZT – SONETO DEL PETRARCA 106

interpretează MACOVEI MAGDALENA – pian

Pentru români, 9 Mai este o zi in care sunt sărbătorite trei momente marcante ale istoriei. În  1877, ţara noastră şi-a declarat independenţa, in 1945 lua sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial, prin victoria impotriva fascismului. Pe de altă parte, de când a devenit membră a Uniunii Europene, România celebrează şi Ziua Europei.

La 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor şi Senatul s-au intrunit in sesiune extraordinară şi au proclamat independenţa de stat a României .

Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Franţei, a  propus Germaniei, vechi inamic al ţării sale, dar şi altor state, să contribuie la realizarea “unei solidarităţi de facto” şi să pună “bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”. Lua, astfel, sfârşit o lungă istorie de confruntări sângeroase şi se inaugura o nouă etapă în evoluţia continentului nostru, bazată nu pe forţă şi violenţă, ci pe cooperare economică şi armonizare legislativă.  Dând curs apelului lui Robert Schuman, şase ţări – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat, la 18 aprilie 1951, Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

redactia

comentarii

de oana la 5 mai 2011 - 18:20

Independenta de Stat a Romaniei a fost proclamata de fapt la 10 mai 1877. Dar, datorita faptului ca ziua de 10 mai a fost sarbatorita ca zi nationala in perioada monarhiei ( Ziua Regelui), regimul comunist a falsificat istoria si a declarat ziua de 9 mai ca fiind cea a proclamarii independentei, folosindu-se de un artificiu istoric, o declaratie a ministrului de externe de atunci, Mihail Kogalniceanu din parlament!Din pacate , istoriografia contemporana nu a facut inca corecturile istorice necesare! Sa nu uitam insa nici de 10 mai si de regii nostrii care au modernizat cu adevarat Romania!

de nisma la 5 mai 2011 - 18:32

Regimul comunist nu numai data proclamarii a independentei a falsificat in istoria.

Lasati un comentariu