Asigurarea obligatorie a locuinţei, pe ultima sută de metri. Termenul limită: 15 iulie

• publicat la: 30 iunie 2011
Asigurarea obligatorie a locuinţei, pe ultima sută de metri. Termenul limită: 15 iulie

Termenul limită pentru asigurarea obligatorie a locuintei, care acoperă riscurile de cutremur, inundatie sau alunecare de teren, bate la uşă: 15 iulie. Legislatia prevede amenzi intre 100 si 500 de lei, proprietarii urmând să fie sanctionati de către primării.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor, care reuneste companiile de asigurări care emite polite de asigurare obligatorie a locuintei, a incheiat până in prezent circa 575.000 de polite de asigurare obligatorie, acoperind aproximativ 7% din numărul total al locuintelor din România. Se mai adaugă 1,6 milioane de locuinte asigurate prin polite facultative. Aceasta inseamnă că doar un sfert din cei opt milioane de proprietari de locuinte din România sunt asigurati in acest moment!

„Sunt circa 575.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintei incheiate până in prezent si estimez că vom atinge pragul de 600.000 de polite in câteva zile. Ritmul de subscriere a accelerat in ultima perioada si se vând cateva mii de polite in fiecare zi”, a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID, potrivit Mediafax.

Numărul politelor de asigurare obligatorie a locuintei emise zilnic a crescut in ultima lună si jumătate de cinci ori faţă de ritmul de subscriere consemnat in primăvară. Astfel, daca in martie-aprilie se emiteau mai putin de 500 de polite in fiecare zi, de la jumătatea lunii mai si până in prezent s-au vândut in medie circa 2.500 de polite pe zi.

Care primar işi ridică votanţii in cap amendându-i pentru asigurarea obligatorie a locuinţei?

Conform legii, urmează un potop de amenzi pe capul celor care nu si-au asigurat locuintele.Aplicarea legii rămâne insă la latitudinea primarilor.

„Nu cred că vreun primar din România va aplica amenzi cetăţenilor, respectiv proprietarilor, din localitatea pe care o conduce, in conditiile care acestia l-au ales, iar 2012 va fi un an electoral”, a afirmat recent Emil Draghici, presedintele Presedintele Asociatiei Comunelor din România, citat de Mediafax. ACOR numara 2.000 de localitati.

Legea 260/2008  privind asigurarea obligatorie a locuintei obliga proprietarii de imobile să incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata astfel:

20 de euro pentru constructie cu structură de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic – valoarea asigurata a unei locuinte – 20.000 de euro;

10 euro – pereti exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic – valoarea asigurata a unei locuinte – 10.000 de euro. Proprietarii care au incheiat o asigurare facultativa care acopera riscurile de cutremur, inundatie sau alunecare de teren nu mai sunt obligati sa cumpere si o polita de asigurare obligatorie a locuinţei.

sursa Agenda.ro

Lasati un comentariu